Sunday, March 20, 2016

20/03/2016

Assalamualaikum.

..fenomena el-nino yg sedang melanda negara mmg panas sehingga terasa bercinta nak keluar rumah.

Negara telah mengalami casualty pertama heat stroke 2 or 3 days ago dan semoga rohnya ditempatkan dikalangan mereka yg beriman...

....rasanya ini adalah cuaca panas yg berkepanjangan yg paling mencabar yg aku pernah alami...adakah ini sekadar fenomana cuaca atau bala?...have we seen the worse or this is just a mere prelude towards a more indifferent climax change....ALLAH knows better and for us to redha and prepare for the eventuality...

....yesterday cukgu adnan abu hassan, well known composer that became a public figure for his role in AF, passed away at the age of 57 and may ALLAH bless hus soul the alam barzah....owner to so many award winning songs and credited to the rise of siti nurhaliza..however, only after AF that we get to fall in love with this talent ...a master in his craft and a passionate teacher that will be missed by many...

....setiap kali berlaku kematian maka aku mula memikirkan bila giliran aku pulak...takut pada mati adalah takut yg tidak boleh dielakkan kerana mati bermulanya satu kehidupan yg baru yg kekal yg tidak diketahui secara zahir apa yg menanti kita.,,dan manusia paling tidak selesa dgn ambuigity or uncertainty.,. Tapi the prospect of going to heavan us so overwhelming exciting that you want to feel that you are ready for alam barzah and padang masyar..

...i have been accussed of using akal lebih dari naqal dlm berbucara soal agama...w'pun aku refute accusation ini tapi susah nak buat org terima bahawa hanya akal yg boleh membezakan mana betul dan mana yg salah..

Ok sambung lepas nei

Wednesday, December 30, 2015

sembang sembang aja

Assalamualaikum...

...attempt untuk update blog hari hari tidak kesampaian...extended weekend dengan bermacam majlis kind of took my mind of the blog...tak per, cuba lagi lepas ini...

...tapi nak tak nak, I have touched on the news that I read pertaining to Sulran Brunei's ban on any form of public celebration for X'mas....I support this call fully on the Aqidah point of stand....if it not right to wish that it is not right , no other alternative because it is about protecting our Aqidah....well done again Brunei....

..tak apalah apa orang nak kata tapi selagi jalan yang lurus yang dicari dan kecaman manusia yang kita cari untuk menjauhkan kecaman Allah, maka lurus lah jalan itu namanya...insyaAllah...

....I was also attracted to all the hype surrounding the Star Wars movie during the holiday period...people all over getting excited in anticipating this expected blockbuster...aku pulak tak pernah tengok cerita Star Wars ...pernah tengok sana sikit sini sikit tapi tak pernah tengok one single movie dengan penuh....I just could get myself to appreciate this futuristic movie though I admit the special effect really in a different class altogether...even kalau dapat tiket free pun I rasanya tak pergi tengok kot...tapi memang seronok tengok kawan dan kenalan getting excited dengan tiket wayang di tayangkan di whatsapp or twitter mereka dan beli merchandise star wars yang mahal mahal belaka....tapi mungkin kalau ada remake Kramer vs Kramer ker Godfather ker mungkin aku pun sama sama terlebih excited kot...hehehe..

....tapi EPL last weekend memang cantik...walaupun team yang aku follow since 2 seasons ago iaitu Everton kalah dengan Stoke 3-4 tapi aku tak rasa rakat sebab game itu memang fantastic...some of the goals were really marvellous dan some fantastic team technical play and individual skills throughout the game...a real thriller ....but I have to salute Leicester for their endurance and staying power and to be top of table at the end of the year is really unthinkable even for their die hard fan...

..okey...esok try sambung balik..

Thursday, December 24, 2015

BIODATA RASULULLAH SAW

· Nama : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
· Tarikh lahir : Subuh hari Isnin, 12 Rabiulawal bersamaan 20 April 571
Masehi (dikenali sebagai Tahun Gajah; sempena peristiwa tentera bergajah
Abrahah yang menyerang kota Kaabah).
· Tempat lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah.
· Nama bapa : Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
· Nama ibu : Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf.
· Pengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba
perempuan bapa Rasulullah SAW).
· Ibu susu pertama : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab).
· Ibu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Saadiah (lebih dikenali
Halimah As-Saadiah. Suaminya bernama Abu Kabsyah).

USIA 5 TAHUN

· Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat
untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalam hatinya.

USIA 6 TAHUN

· Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa '
(sebuah kampung yang terletak di antara Makkah dan Madinah).
· Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW)
dan dibiayai oleh datuknya Abdul Muttalib.

USIA 8 TAHUN

· Datuknya, Abdul Muttalib pula meninggal dunia.
· Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.

USIA 9 TAHUN (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).

· Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan
perniagaan.
· Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira
(Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang
pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa
itu.

USIA 20 TAHUN

· Terlibat dalam peperangan Fijar . Ibnu Hisyam di dalam kitab ' Sirah ' ,
jilid1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah
14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan
berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja.
· Menyaksikan ' perjanjian Al-Fudhul ' ; perjanjian damai untuk memberi
pertolongan kepada orang yang dizalimi di Makkah.

USIA 25 TAHUN

· Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah
binti Khuwailid Al-Asadiyah.
· Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah.
· Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya
yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk
meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu.
· Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.

USIA 35 TAHUN

· Banjir besar melanda Makkah dan meruntuhkan dinding Kaabah.
· Pembinaan semula Kaabah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk
Makkah.
· Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ' Hajarul-Aswad ' ke
tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan
batu tersebut.

USIA 40 TAHUN

· Menerima wahyu di gua Hira ' sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul
akhir zaman.

USIA 53 TAHUN

· Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar
Al-Siddiq.
· Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M.

USIA 63 TAHUN

· Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12
Rabiulawal tahun 11Hijrah/ 8 Jun 632 Masihi.

ISTERI-ISTERI RASULULLAH SAW

§ Khadijah Binti Khuwailid.
§ Saudah Binti Zam'ah.
§ Aisyah Binti Abu Bakar (anak Saidina Abu Bakar).
§ Hafsah binti ' Umar (anak Saidina ' Umar bin Al-Khattab).
§ Ummi Habibah Binti Abu Sufyan.
§ Hindun Binti Umaiyah (digelar Ummi Salamah).
§ Zainab Binti Jahsy.
§ Maimunah Binti Harith.
§ Safiyah Binti Huyai bin Akhtab.
§ Zainab Binti Khuzaimah (digelar ' Ummu Al-Masakin ' ; Ibu Orang Miskin).

ANAK-ANAK RASULULLAH SAW

1. Qasim
2. Abdullah
3.. Ibrahim
4. Zainab
5. Ruqaiyah
6. Ummi Kalthum
7. Fatimah Al-Zahra '

ANAK TIRI RASULULLAH SAW

Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi (anak kepada Saidatina
Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah,
Khadijah adalah seorang janda).

SAUDARA SESUSU RASULULLAH SAW

IBU SUSUAN/SAUDARA SUSUAN
1. Thuwaibah 1. Hamzah
2. Abu Salamah Abdullah bin Abdul Asad

SAUDARA SUSUAN
1. Halimah Al-Saidiyyah 1. Abu Sufyan bin Harith bin Abdul Mutallib
2. Abdullah bin Harith bin Abdul ' Uzza
3. Syaima ' binti Harith bin Abdul ' Uzza
4. ' Aisyah binti Harith bin abdul ' Uzza

BAPA DAN IBU SAUDARA RASULULLAH SAW
(ANAK-ANAK KEPADA ABDUL MUTTALIB)

1. Al-Harith
2. Muqawwam
3. Zubair
4. Hamzah ***
5. Al-Abbas ***
6. Abu Talib
7. Abu Lahab (nama asalnya Abdul Uzza)
8. Abdul Ka ' bah
9. Hijl
10. Dhirar
11. Umaimah
12. Al-Bidha (Ummu Hakim)
13. Atiqah ##
14. Arwa ##
15. Umaimah
16. Barrah
17. Safiyah (ibu kepada Zubair Al-Awwam) ***

*** Sempat masuk Islam.
## Ulama berselisih pendapat tentang Islamnya.

Sabda Rasulullah SAW:
"Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai
aku. Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam
syurga." (Riwayat Al-Sajary daripada Anas )

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى آله واصحابه وسلم

Nabi Muhammad SAW - Manusia agong

KENALI NABI MUHAMMAD S.A.W. SECARA LAHIRIAH. Begitu indahnya sifat fizikal
Baginda, sehinggakan seorang ulama Yahudi yang pada pertama kalinya bersua
muka dengan Baginda lantas melafazkan keIslaman dan mengaku akan kebenaran
apa yang disampaikan oleh Baginda.


Di antara kata-kata apresiasi para sahabat ialah:

- Aku belum pernah melihat lelaki yang sekacak Rasulullah saw..
- Aku melihat cahaya dari lidahnya.
- Seandainya kamu melihat Baginda, seolah-olah kamu melihat matahari
terbit.
- Rasulullah jauh lebih cantik dari sinaran bulan.
- Rasulullah umpama matahari yang bersinar.
- Aku belum pernah melihat lelaki setampan Rasulullah.
- Apabila Rasulullah berasa gembira, wajahnya bercahaya spt bulan purnama.
- Kali pertama memandangnya sudah pasti akan terpesona.
- Wajahnya tidak bulat tetapi lebih cenderung kepada bulat.
- Wajahnya seperti bulan purnama.
- Dahi baginda luas, raut kening tebal, terpisah di tengahnya.
- Urat darah kelihatan di antara dua kening dan nampak semakin jelas semasa
marah.
- Mata baginda hitam dengan bulu mata yang panjang.
- Garis-garis merah di bahagian putih mata, luas kelopaknya, kebiruan asli
di bahagian sudut.
- Hidungnya agak mancung, bercahaya penuh misteri, kelihatan luas sekali
pertama kali melihatnya.
- Mulut baginda sederhana luas dan cantik.
- Giginya kecil dan bercahaya, indah tersusun, renggang di bahagian depan.
- Apabila berkata-kata, cahaya kelihatan memancar dari giginya.
- Janggutnya penuh dan tebal menawan.
- Lehernya kecil dan panjang, terbentuk dengan cantik seperti arca.
- Warna lehernya putih seperti perak, sangat indah.
- Kepalanya besar tapi terlalu elok bentuknya.
- Rambutnya sedikit ikal.
- Rambutnya tebal kdg-kdg menyentuh pangkal telinga dan kdg-kdg mencecah
bahu tapi disisir rapi.
- Rambutnya terbelah di tengah.
- Di tubuhnya tidak banyak rambut kecuali satu garisan rambut menganjur
dari dada ke pusat.
- Dadanya bidang dan selaras dgn perut. Luas bidang antara kedua bahunya
lebih drpd biasa.
- Seimbang antara kedua bahunya.
- Pergelangan tangannya lebar, lebar tapak tangannya, jarinya juga besar
dan tersusun dgn cantik.
- Tapak tangannya bagaikan sutera yang lembut.
- Perut betisnya tidak lembut tetapi cantik.
- Kakinya berisi, tapak kakinya terlalu licin sehingga tidak melekat air.
- Terlalu sedikit daging di bahagian tumit kakinya.
- Warna kulitnya tidak putih spt kapur atau coklat tapi campuran coklat dan
putih.
- Warna putihnya lebih banyak.
- Warna kulit baginda putih kemerah-merahan.
- Warna kulitnya putih tapi sihat.
- Kulitnya putih lagi bercahaya.
- Binaan badannya sempurna, tulang-temulangnya besar dan kukuh.
- Badannya tidak gemuk.
- Badannya tidak tinggi dan tidak pula rendah, kecil tapi berukuran
sederhana lagi kacak.
- Perutnya tidak buncit.
- Badannya cenderung kepada tinggi, semasa berada di kalangan org ramai
baginda kelihatan lebih tinggi drpd mereka.


KESIMPULANNYA :
Nabi Muhammad sa.w adalah manusia agung yang ideal dan sebaik-baik contoh
sepanjang zaman.
Baginda adalah semulia-mulia insan di dunia.



Nota :
Kirimkan kepada sahabat-sahabat muslim lainnya agar timbul kesedaran untuk
mencintai Allah dan RasulNya, 👳this HTML class. Value is BIODATA RASULULLAH Sthis HTML class. Value is BIODATA RASULULLAH S

Monday, December 21, 2015

whatsapp group owh whatsapp group

Assalamualaikum,

....dengan adanya FB dan whatsappmsebagai platform untuk berjumpa dim alam maya, maka timbul satu fenomena whatsapp 'group' dengan kawan kawan lama yang dah tak berjumpa sekian lama....melalui platform ini kita rekindle the long gone and at time forgotten friendship or relationship.....

...aku dah bebrapa di 'add' ke dalam group group ini seperti group sekolah rendah hinggalah group geng kampong....bagi seseorang yang tidak berapa selesa dengan platform ini, aku memang kekok sangat...should I be myself or should be formal ? itulah selalunya yang aku fikirkan...hehehehe...last last aku selalu menjadi passive group member walaupun aku seronok mengikuti perkembangan 'group' members....

...aku juga terfikir betapa kita di haloland telah lebih kehadapan dalam pembentukan ' platform' group alam maya tetapi perbezaannya ialah kita tidak kenal dalam dunia nyata dan the reason kita berhaloland dulu adalah kerna 'common interest' iaitu AF....so bila aku perhatikan group group whatsapp yang aku ada , tak dapat tidak aku merasakan banyak persamaannya apa yang berlaku dalam haloland...teringat sangat zaman haloland tu dibuatnya dan betapa murni actually the 'friendship' we had dalam haloland tanpa memikirkan  persepsi orang pada kita ....

.....the natural process selepas berjumpa dalam group ialah berjumpa di alam nyata or term yang digunakan ialah 'reunion'....walaupun aku so far telah berjaya menggelakkan diri dari menghadiri reunion function ini tapi jelas nyata ianya agak menghiburkan bagi yang menghadirinya.....hehehe....walaupun aku dikutuk dan diperli dengan prinsip bebas dan berkecuali aku...tapi aku tau I will be out of place dalam majlis majlis sebegini.....hehehehe...I do know for a fact that one fine day I would have to give in to these many invitations but for for now, I am pretty comfortable  being out of the picture......ramai yang menyatakan aku sombong or berlagak...hehehe....but I just stay on the sideline and making sure that I keep myself abreast with the current happenings...

....I am so proud to see many of my friends of the yesteryears are doing very well in their own special way and great too know that many of them still remember me...strange though that when they start to share their recent photos, how unrecognisable they are and only after sharing the old photos that I could relate to the Who's who in the group....memories have failed me that I could only remember probably 60 to70 percent of secondary school mates and strange indeed that I still could not recall at least 10 to 15 percent of my varsity mates....seriously ridiculous but its true....

.....furthermore , when one is in my position where I have nothing to show in terms of career success or material wealth..it is difficult to bring myself to the forefront to socialise with friends you have not met of many years....knowing you are 5 levels behind the rest, it is obviously difficult to assume yourself at par with the rest...I guess this inferiority complex could be the main reason why I kind of keep myself to myself for now....to be fair, majority would not care who you are or what you have achieved, it just that my own internal fear that create theisunwarranted anxiety....hehehehe.....but when you have Dato's or CEOs in the group, it is difficult to assume it is all the same now....especially when you are an underachiever ....

yang lagi kelako, I hardly could recall my female varsity mates when they shared their photos....I could pick one or two but the rest were kind of alien to me....

...it is not easy to socialize with old acquaintance or friends when you are fully aware that you are the least successful career wise or probably the poorest among them .....so as much as I would like to be among them but the prospect of being out of place or being seen as a failure probably push me away from such gathering or reunion...

.....how funny life is....once I was probably the standout student with the world under my feet, so to speak, confidently thinking that I will take the real world like duck in the water, but as it turned out, I was not was the least the successful but worst still, nobody cares who you were before.... 

...as much I would love to achieve what my friends have achieved, deep down I knew I would not swop anything that I went through in life because I have accepted that what I have gone through  was the best for me ....no regrets whatsoever except kesyukuran kepada Allah swt....still, perasaan malu itu terlalu mendalam dan sukar untuk diceritakan dalam perkataan mengapa harus malu kalau benar benar bersyukur ....perhaps the ego part is bigger than malu ? probably true too...

....well, it is still early days.. dengan izin Allah, mungkin perasaan malu itu akan hilang jua in due course that I could appease myself to go to this reunion....but for now, I will stay on the sideline hoping that people will not hate me for being the quiet nuisance in the group.....I still menjawab salam depa dalam hati, I still doakan mereka bila mereka mengharapkan doa kawan kawan dan gelak dengan joke depa and so forth.....

wassalam


Friday, December 18, 2015

Salam Jumaat

Assalamualaikum,

...Salam Jumaat dan mohon maaf zahir dan batin atas segala kesalahan kata kata samada tersurat atau tersirat...

...walaupun kita mohon maaf tapi more than often kita mengulangi kesilapan yang kita telah pernah kita pohon kesilapan....kekurangan kita sebgai manusia adalah alasan untuk kita justify kesilapan berulang itu dan kita juga akan menyalahkan bisikan syaitan tapi yang nyata adalah kita gagal belajar dari kesilapan kita....

...hari Jumaat dianjurkan kita membaca surah Al-Kahfi dan dalam surah ini adalah ceritakan perihal pemuda pemuda yang melarikan diri ke gua demi menjaga aqidah mereka dan telah tidur ratusan tahun......

...kalau membaca kisah ini dan melihatkan relevannya pada hari...aku pun merasakan melarikan diri dan bersendirian adalah lebih baik hari ini untuk menjaga aqidah,,,

...aku takut melihat perbalahan perbalahan yang berlaku dalam masyarakat Islam sehingga aku lebih ingin mengambil sikap pemuda pemuda dalam surah Al-Kahfi untuk menjga aqidah aku sendiri dengan 'lari'

..lihat sahaja perbalahan hari ini di Negara ini dengan syiah bergaduh sunni...dalam sun ni adalah yang tak sebulu dengan Wahhabi...ada pulak puak IS yang macam pejuang Islam tetapi dicop pulak sebagai pengganas dan boneka yahudi....perbalahan dari sudut amalan, perbalahan dari sudut siapa yang lebih suci fahaman mereka....ada pulak liberalism dalam Islam , ada pulak pecahan dalam PAS sehingganay timbulnya Amanah....

...tidak ada satu hari berlalu tanpa berlaku perbalahan dalam umat sesama Islam...masing masing yakin dengan pegangan mereka dan berdalil untuk menegakkan kebenaran masing masing....

...maka aku lebih senang untuk mengambil pendekatan pemuda pemuda penuda dalam surah Al-Kahfi iaitu untuk bersembunyi dan mendekatkan diri pada Allah dengan cara yang termampu....sayangnya ialah aku menjadi isolated kerana tidak menjadi sebahagian dari Jemaah.....tapi nak buat macam mana...surau ditempat aku pun menjadi medan pertandingan siapa lebih ilmu siapa lebih warak...masjid dikampong aku pun berbalah balah menjadi rebutan kuasa ...maka aku merasakan adalah lebih selamat untuk aku lari dan bersepi pada ketika ini demi menjaga kesucian iman yang ada ini....dah lah iman aku ini tak kuat mana dan bila ada pulak perbalahan maka yang sedikit ini mungkin boleh kempis lagi kerana 'confuse' or in the state of confusion....

.....teknologi telah menjadikan perbalahan perbalahan ini lebih ketara keran melalui internet , semua orang boleh menyuarakan pendapat dan berdebat kerana tiada perlu tauliah untuk bercakap pasal agama.....walaupun banyak positifnya tetapi negativenya sebanyak itu juga....akhirnya bukan kebenaran yang dicari tetapi kemenangan berdebat...akhir sudahnya ialah perbalahan dan tuduh menudah sampailah keperingkat kafir mengkafir....

....setelah menganalisa suasana ini , aku seakan yakin pendirian aku untuk 'lari' adalah the best decision though may not be the right decision...aku hanya mampu memohon kepada Allah supaya aku dan keluarga senantiasa berada di jalan yang lurus dalam mencari redha Allah......rahmat dan redha Allah yang menentukan kejayaan kita di dunia dan akhirat....

...tetapi perbalahan perbalahan yang berlaku sekarang ini sudat dikhabarkan oleh Rasullullah saw di mana banyak fahaman dan pegangan di akhir zaman tetapi hanya yang berpegang pada Al-Quran dan Hadia yang akan selamat....maka Rasullullah dah bagi formula tersebut yang sangat mudah...apa lagi nak kita berbalah balah?... namun siri perbalahan ini adalah petanda pengakhiran akhir zaman....maka terpulang lah pada kita samada mahu menjadi umat yang disebutkan berbalah balah di akhir zaman or kita mengambil jalan selamat dan lari dari polimik ini pergi kepada yang basic.......rukun Islam , rukun Iman, taqwa pada Allah, berbakti kejalan Allah, jangan syirik, jangan melakukan dosa besar, jaga halal haram..jauh kan maksiat, cintai Rasullah, hormat ibu bapa dan ikhlas dalam segala perlakuan.....

....walaupun basic di atas Nampak senang, tapi kalau kita berada di arena perbalahan ini kita akan dapat rasakan bahawa yang basic ini menjadi teramat susah....

..aku bercakap ini atas diri pandangan diri aku sendiri yang terlalu kurang ilmu dan banyak kekurangan dalam diri....so aku tak mau dijadikan rujukan atau contoh dalam pendirian aku untuk 'lari' pada keadaan hari ini....akau mohon keampaunan pada Allah sekiranya percaturan aku ini silap dan akan selalu memohon jalan yang lurus untuk kejayaan dunia dan akhirat

wassalam...

Thursday, December 17, 2015

2015 dipenghujungnya

Assalamualaikum,

2015 sudah hampir sampai ke penghujungnya.....akan ada yang merasakan 2015 sebagai tahun yang berharga dan ada yang tak sabar nak melihat perginya 2015...

...lumrah hidup akan ada turun naiknya tapi bila kita sedar bahawa gembira itu adalah diantara 2 titik kesedihan dan juga sedih itu antara 2 titik kegembiraan , maka yang penting untuk kita ialah redha denan apa yang kita lalui dan belajar dari setiap ketentuan Illahi yang kita dilalui sepanjang 2015...dengan kesempatan ini aku ingin mengucapkan ucapan takziah kepada teman kita Embun di atas permergian kerahmatullah bonda beliau quite recently dan semoga roh bonda berada di sana dalam golongan roh roh orang orang beriman...insyaAllah dan sebagai anak, kita kena yakin pasti bahawa roh kedua ibu bapa kita tenang dan bahagia di sana di bawah lindungan Allah swt...Al-Fatihah aku sedakahkan pada bonda embun..

....berbagai cara seseorang itu akan menilai baik dan buruk 2015 dan tiada satu cara yang spesifik untuk membuat penilaian tersebut kerana yang berniaga sudah tentu melihat untung rugi sebagai ukuran, yang bekerja melihat prestasi kerja dan kenaikan gaji dan pangkat sebagai sandaran dan yang tengah belajar melihat keputusan akademik sebagai ukuran kepuasan ...

..so to be safe...buatlah juga ukuran dari sudut spiritual....tahap ketaqwaan kita , amalan yang kita lakukan , sedekah jariah yang dapat kita sumbangkan dan ketahanan diri terhadap dugaan nafsu....kerana bila kita akur yang akhirat, yang dunia akan pasti follow suit... 

..of course it is easier said than done especially when we are young and things seem to be going our way, it is difficult to look to far beyond when the current is too good to ignore or let go.... memang susah untuk menidakkan seronok dunia bila semuanya memihak kepada kita....memang indah sekiranya kita tau berapa tahun kita akan hidup di dunia ini untuk kita boleh membahagikan tahun tahun kehidupan kita kepada beberapa tahap supaya ada baki tahun untuk kita fully concentrate kepada akhirat...tapai itulah beauty keadilan Allah swt, kita tak boleh plan untuk akhirat berasaskan kesihatan kita atau sejarah umur keluarga kita....

....so 2015 has been an eventful year for me but necessarily  a wonderful one...tapi redha dan bersyukur masih bernafas lagi untuk mendekati Illahi.....jalan kehidupan tetap berliku tapi liku liku hidup itu yang mendatangkan manis kehidupan....adakah aku seseorang yang lebih baik dari tahun tahun sebelumnya, aku tak tahu tapi aku harap begitulah hendaknya....

....okay nanti kita sambung lagi..

Wednesday, December 16, 2015

Cuba lagi

Assalamualaikum,

....cubaan untuk menulis kembali untuk yang ke berapa kali pun dah tak tau nak kira dah.....but I guess I need to continue trying until it is obviously clear that I just don't have it in me anymore....

.....I just hope that I could able to produce 5 straight entries and I believe I would be able to get the momentum to be prolific again, insyaAllah.....

....okay..let's start santai santai dulu....camner kalau kita cerita pasal Gegarvaganza.......sebenarnya aku follow GV nei dari last season lagi yang Ayai Illusi menang jadi champion dengan Mamat Exist was really the show surprise package...but this season, the quality of singer and the intensity of the competition much more higher ....strangely though I skipped the earlier concert of this season GV because I was a bit disgusted watching middle age ladies especially those wearing tudung berjoget dangdut....I found that really inappropriate....but I found a solution by recording the live show and watched the concert later so that I could fast forward any scene that I felt that I don't need to watch...macam kritikan juri or persembahan yang tak berapa nak sedap and especially those irritating advertisement.....

....No doubt that Siti Nordiana was the best overall singer and deservedly crowned the Champion though mu personal favourite was Farahdiya.....yang kelakarnya aku tak pernah minat dengan Nana or Farahdiya sebelum ni.....tapi sekarang aku minat giler dengan both of them.....Nana was amazing especially her rendition of Mengapa during the semi-final show....I thought Farah version of Mengapa during concert 9 AF2 was incredible but I have to concede that Nana's rendition was better..never thought that it was humanly possible to sing the song with your normal voice but Nana did that with ease, marvellous....tapi apa yang menyebabkan aku betul betul terkejut dengan Nana ialah keperibadian beliau...aku punya perception of Nana ini ialah those teenage singing sensation yang mengedik dan menggelabah tak menentu but I was totally wrong,she was the total opposite ...sebenarnya Nana nei tersangat humble, soft-spoken, likeable character and cool under pressure..how wrong I was and learned my lesson not to judge a book from its cover....well done Nana!!..

...Farahdiya nei aku tak minat sebab setiap kali aku tengok dia berlakon, watak dia asyik watak jahat aja...hehehehe...but bila dengar dia nyanyi live dan jua mannerism dia aku terus minat kat Farahdiya.....aku rasanya kualiti nyanyian dia layak untuk masuk rancangan Immortal Song kat Korea tuh....suara dia sangat 'rich' dan versatile....syok juga tengok dia cool aja diusik oleh Nabil every week , walaupun kadang kadang rasa menyapah dengan aksi Nabil mengorat tuh tapi can't deny the fact it was very funny...

...Nabil dan Jiha satu lagi sebab membuat GV ini menarik....memang kelakar dan kadang kadang agak terlebih sudah tapi memang cara mereka host rancangan ini sangat menarik dan ditunggukan....Jihan memang selamba dengan cara beliau dan Nabil over the top punya selamaba memang buat aku tergelak dan kadang kadang takut ....hehehehe...

.....but I have to give a special mention to Haiza......aku seriously thought that performance beliau masuk nyanyi lagi rock dangdut tu as one of the best concert performances of the entire season, her attitude , her movement and her singing was really at the peak masa lagu ini....kalau ikut ranking aku personally throughout the entire season, aku letak beliau 3rd place , Ezad 4th ......dan tak dapat dinafikan dia punya beauty...aku rasa dia lagi lawa daripada Rozita Che Wan...begitu juga Azean Marwan Sapuan....she was fantastic and patutnya deserve to be in the final 6....amazing talent sejak dari dulu lagi...

.....mengapa GV ni jadi fenomena ?....aku rasa habarnya AF menyebabkan orang mencari alternative dan GV memberi alternative tersebut...dengan tanpa undi sms maka penonton tau bahawa juri akan lebih berupaya menilai prestasi penyanyi...kritika juri pun tidaklah kerasa sangat macam AF.....dan yang juga kita dapat melihat penyanyi penyanyi yang kita kenal dengan satu genre lagu dapat menyanyikan lagu genre lain dengan baik.....Haiza menyanyi lagu ballard sungguh menakjubkan....


..I rasa GV nei good for another one season sebelum ianya menjadi predictable dan hambar....so aku masih minat nak tengok next season's line-up....aku nak tengok Aris Ariwatan....Tam Spider....Attilia ....Adibah...Liza Aziz...fuhhh...best tuh..

okay stop dulu kat sini..


Friday, August 14, 2015

Brunei dan Hudud

Assalamualaikum,

..banyak perkara besar berlaku last year yang aku tak berkesempatan untuk berbincang...we had the MAS aeroplanes  that went missing and shot down , the World Cup Finals , the Gaza war and I was even following last years AF closely...hehehe...

..sebenarnya Germany kalahkan Brazil 7-1 masa semi-final WC tu memang real shocking news...walaupun Brazil were not at their best prior to the semi-final, I thought that have enough power and the home ground advantage to overcome Germany..but the German team read a different script and thrashed the Brazilian ...the score-line was so unexpected that even at 0-5, I was still thinking that a comeback may still be possible,,,Germany went on to win the final beating the rather overachiever Argentinian team...

..of course peperangan di Gaza adalah peristiwa yang besar terutama sekali dengan kemenangan pihak Palestin/Hamas...sokongan orang bukan Islam kepada Palestine dalam peperangan ini membuat aku terharu dan kejayaan Palestine adalah sesuatu yang kita harapkan dengan sebelum ini tidak diizinkan Allah....

..tapi berita yang paling besar bagi aku tahun lepas dan probably the biggest news for the last decade or  more ialah keputusan kerajaan kesultanan Brunei untuk menerima syariah law sebagai asas undang undang maka hukum hudud dilaksanakan.....

Alhamdullilah dan tahniah pada kerajaan kesultanan Brunei dan rakyat Brunei kerana Negara pertama di rantau ini yang menjadi syariah law sebagai asas perundangan Negara......mungkin ada yang sceptical dengan perlaksanaan syariah law especially Hudud dan ada juga yang mencari cari loopholes dalam perlaksanaan hukum tersebut...tekanan luar juga amat keras dan dengan tiba tiba Brunei di perceive sebagai sebuah Negara yang tak bertamadun atau kuno....

....mungkin ada juga rakyat brunei sendiri yang secara senyap memprotes tapi aku yakin protes akan bertukar menjadi sokongan dalam tempoh yang cepat kerana aku yakin mana mana individu/ organisasi atau Negara memertabatkan hukum Allah dan mendahuluikan akhirat dari dunia, maka hanya berkat dan kurnia Allah sahaja yang akan datang, insyaAllah...

...kesan perlaksanaan hukum Hudud di Brunei bukan sahaja berkat untuk orang Brunei sahaja tapi orang Islam di rantau ini boleh tumpang berkat .....aku selalu terfikir kalau aku disoal di Padang masyar ini tentang mendaulatkan hukum Allah, maka sekarang aku boleh berkata " walaupun aku tidak dapat melaksanakan Hukum Allah dalam kehidupan harian ku, tapi aku mempunyai saudara serumpun yang melaksanaan hukum Allah iaitu hamba hamba Allah yang beruntung di Brunei "...hopefully that answer would help me to cover for my shortcomings in relations to syariah law implementation...

.....aku hanya mampu untuk tumpang happy dengan izin Allah untuk menjadi Brunei sebagai Negara Islam in totality ...memang kalau 10 tahun lepas kalau orang ada predict Brunei will be the first nation outside the Arab region to implement Hudud, I would probably dismiss that suggestion because it will be hard for me to imagine 10 years ago that one of the richest nations in the world would take the risk to move away from the mainstream and isolate itself by adopting the syariah law....

....however, there will always be challenges in committing 'hijrah' but I trust the people of Brunei will be strong to defend their belief in adhering to the law of Allah swt....

.... obviously there will be controversy surrounding  exemption/immunity given to certain privileged ones ( as I read in some blogs belonging to scholar of the syariah laws in Malaysia) but I still believe that the this issue will be resolved in due time, insyaAllah....

.....with the implementation of the syariah law brunei should now be considered as leader of the muslim community in this region regardless......as a leader, brunei should now take a quantum leaps in making Brunei the center of Islamic excellence in terms of Islamic study, halal hub, busana for muslimin and muslimah, sports and culture, pembelajaran pondok taraf dunia, perubatan Islam taraf dunia .....Tanah brunei ini aku yakin akan menjadi berkat that whatever they decide to do , it will be blessed with success, insyaAllah...

....obviously aku gembira sebab dari akudulu dulu lagi aku memang ada soft spot or perhaps admiration terhadap brunei ....aku teringat bila Mazuin kahwin dengan adik Sultan brunei, it thought that was a fairy tales that came alive ....masa pada satu ketika sultan brunei was named as the richest man in the world, I thought that was one up for muslims....

......well done Brunei dan untuk kengkawan Brunei di haloland, aku jealous dengan kelian kerana dari segi merit untuk masuk syurga, at least on paper, kelian mendahului aku kerana kelian hidup di bumi yang pastinya diredhai Allah swt....please stay strong in protecting this syariah law because kelian adalah harapan kami di rantau ini...

wassalam

Thursday, August 13, 2015

RM 2,6 billion and MH370 debris

Assalamualaikum,

macam macam diperkatakan tentang kisah duit RM 2.6 billion yang menjadi bualan ramai di Malaysia...

personally, aku tak ada isu kalau duit itu diberikan kepada parti politik kerana ianya amalan biasa dalam politik dunia..dan aku rasa tiada peliknya duit itu dimasukkan ke akaun peribadi PM atau dalam hal ini presiden umno dan/atau pengerusi BN...kalau ahli atau penyokong umno/BN tak boleh percaya dengan presiden/pengerusi sendiri...masalah besar lar nampak yer..

..yang aku tertanya tanya ialah apakah sebenar tujuan duit itu..maksud aku, adakah ianya betul duit 'derma' untuk pilihanraya atau duit sebab perkara lain....dalam kes ini aku yakin duit ini tiada unsur rasuah jumlahnya terlalu besar dan ianya dimasukkan terus ke akaun penerima dan bukan akaun'proxy' atau akaun peribadi di luar Negara...

...aku merasakan duit ini bagi aku adalah duit yang sah transaksinya berasaskan fakta

1) Najib memberitahu muhyiddin perihal duit ini 1 atau 2 hari sebelum najib removed muhyiddin dipecat dari jawatan TPM dan jawatan menteri yang lain....adalah tidak logic jika duit ini ada unsur rasuah maka Najib akan share perihal duit ini dengan Muhyiddin.....

..selepas menolak kemungkinan duit ini ada unsur rasuah , aku juga menolak kemungkinan bahawa duit ini duit 'derma' pilihanraya atas dasar

1) terlalu awal untuk seseorang atau organisasi untuk pump election fund sebesar amount yang disebutkan when pilihanraya is nowhere near

2) adalah terlalu berisiko untuk individu/organisasi memberi derma atau sumbangan yang begitu besar bila jelas nyata kedudukan Najib tak stabil .....maksud aku adalah tidak logic untuk seseorang/organisasi memberi sumbangan kepada seseorang yang tidak ada guarantee akan masih berada dipuncak kepimpinan parti bila pilihanraya itu diadakan...

so, aku terfikir , mengapa duit sebegitu besar amounnya 'dibiar' oleh pihak Najib untuk diketahui oleh semua orang....bagi aku, bila najib bagitau Muhyiddin tentang duit ini 2 hari sebelum muhyiddin dipecat maka aku berpendapat memang bahawa timdakan Najib itu adalah dirancang supaya dijadikan ammunition oleh muhyiddin untuk mempersoalkan intergrity Najib......adalah tidak masuk akal sekiranya seseorang nak ceraikan bini dia esok hari, tapi malam sebelumnya bagi tau bini ini dia baru dapat duit jutaan ringgit unless ada sebab ianya dilakukan...

..so duit apakah sebenarnya RM2.6 billion tersebut....of course aku hanya mampu untuk speculate atau agak agak aja....so aku merenung kan apakah insiden atau berita yang seiring dengan citer duit ini....

..yang aku paling terperasaan berita yang keluar yang seiring dengan isu ini ialah terjumpanya serpihan kapalterbang MH370 di Madagascar or the surrounding islands....dan harus disebut juga bahawa setahin sudah berlalu MH17 dan ada bukti baru pulak mengaitkan Rusia dengan terhempasnya MH17...

...aku agak terperanjat bagaimana begitu cepat pengesahan serpihan kapalterbang tersebut dikatakan adalah serpihan MH370.....aku terfikir mengapa perlu mengesahkan debri itu MH370 bila sebelum ini kita amat berhati hati mengeluarkan pendapat/kenyataan berhubung dengan kehilangan MH370 dan terhempasnya MH17...why the sudden change of stand when it comes to confirming the debris found at Reunion Island ?....perkara ini amat memeningkan aku....

...aku punya stand berkenaan MH370 adalah mudah...aku tak percaya MH370 ghaib begitu saja tanpa ada siapa di dunia ini yang tahu akan dimana ianya berada.....atas dasar ini, aku juga tak percaya yang debri yang dijumpai itu adalah serpihan MH370...aku mungkin salah dalam hal ini tapi aku kena consistent dengan apa yang aku percaya....

..memandangkan aku tidak menulis di blog semasa kehilangan MH370, maka aku share teori aku pasal apa yang berlaku pada MH 370 di sini...

....aku percaya bahawa pada malam kejadian tersebut....ada sekurang kurangnya 3 kapalterbang yang berada di udara yang identical to MH370....bagi aku sesiapa yang 'menghaibkan' MH370 ada Plan A, B dan C mereka sendiri....teori aku ini akan menjawab mereka ada orang yang nampak kapalterbang MAS terbang rendah di pantai Terengganu/Kelantan pada malam tersebut....teori aku ini akan menjawab persoalan bagaiman seorang makcik yang balik dari umrah ternampak bangkai kapalterbang dilautan Andaman...dan teroi aku ini menjawab persoalan bahawa penduduk Maldive menjadi saksi kepada sebuah kapalterbang MAS terbang rendah dipersekitaran mereka pada hari kejadian...teori aku ini juga menjawab mengapa radar radar diberlainan Negara diberitakan dapat mengesan MH370 pada waktu/period kejadian tersebut...adalah tidak logic untuk sebuah kapalterbang untuk melakukan apa yang terlah berlaku mengikut saksi saksi yang telah memberi keterangan atau laporan polis....

.....adanya 3 identical MH370 pada malam tersebut juga berkemungkinan untuk counter sebarang usaha untuk mengesan semula MH370 yang sebenar.....logik akal mengatakan adalah tidak munasabah bahawa dalam era technology avatiation hari ini bahawa sebuah kapalterbang boleh'ghaib' tanpa ada seorang manusia pun mengetahui akan apa yang berlaku....'mesti' ada yang tahu dan akan membuat apa saja untuk make sure sesiapa yang tahu akan buat buat tak tahu......

,,,,,maka bila aku memikirkan coincident incident berkaitan dengan duit RM2.6billion dan terjumpa serpihan MH370 , maka aku terfikir apakah ada kaitan 'derma' itu sebenarnya 'consideration'/balasan kerana buat buat tak tahu akan apa yang telah diketahui ?...

...the fact that Najib openly/happily talking about the 'derma' membuat aku terfikir adakah ini sebenarnya yang diharapkan oleh Najib bila beliau beritahu Muhyiddin tentang duit tersebut just days before Muhyiddin was 'sacked'.....

....memandangkan aku menulis berdasarkan akal semata tanpa ada info dalaman atau expert knowledge about election funding or aviation technology or experience in rescue effort, maka anggaplah teori aku atau findings aku sebagai hiburan semata....

wokeh cukup di sini dulu kali ini....

harap aku masih tidak terlambat untuk mengucapkan takziah kepada semua ahli keluarga mangsa MH17 dan aku masih tak mampu nak mengucapkan takziah lagi pada penumpamg MH370 kerana aku masih mengharapkan berita yang baik akhirnya tentang mereka...

wassalam

Friday, July 31, 2015

Muhyiddin vs Zahid

Assalamualaikum,

....Zahid Hamidi is the new DPM...wow!!....siapa sangka especially after what happened to him after DSAI was dismissed from Umno...ini lah rezeki seseorang, siapa nak tahu dan siapa boleh sangkal kerana semuanya kehendak Illahi...dulu aku selalu fikir kita kena ada skill itu dan skill ini untuk menjadi orang yang berjaya tapi sekarang aku baru faham bahawa kelayakan dan kebolehan itu penting tapi bukan penentu kejayaan seseorang...dulu aku selalu menyangkalkan kejayaan orang yang aku rasa kurang dari aku punya expectation tapi sekarang aku tau dah kelebihan seseorang itu bukan lesen untuk kita menyatakan siapa patut lebih berjaya dan siapa tidak ...

....BTW, tajuk entry aku kalai ini adalah tidak adil untuk Zahid kerana aku meminati Muhyiddin dari dulu lagi dan walaupun aku sekarang lebih cenderung pada pembangkang tapi aku tetap ada soft spot dengan Muhyiddin....so sebagai penyokong pihak pembangkang, Muhyiddin's removal dari cabinet sebenarnya adalah news yang paling besar untuk pihak pembangkang sekiranya pembangkang masih mempunyai cita cita untuk ke Putrajaya....umno tanpa muhyiddin adalah ibarat Barcelona tanpa Messi atau Miami Heat tanpa Lebron James....team masih boleh function tetapi flair dan cutiing edge akan tiba tiba hilang....in fact kalau aku boleh cakap dengan kepimpinan PKR , aku akan katakan pada mereka, ambil Muhyiddin dengan apa cara sekalipun dan make him the new MB for Selangor...minta kak wan step down kat Kajang and lepas itu minta Azmin to give way for Muhyiddin....Muhyiddin as MB of Selangor under PKR akan membolehkan pengaruh DAP dalam PR dikawal dan beliau mempunyai cukup karisma untuk membuat PAS untuk terus berada dalam PR...that's how good he is , in my opinion...

...bagi aku, politically speaking, it was no coincidence when umno started to win by-election after Muhyiddin took over the by-election campaign operations for BN especially so during the Hulu Selangor parliamentary by-election when Kamalanthan won when everything seems gone for BN before the election....

.....aku selalu terfikir , bagaimana development Malaysia sekiranya Musa Hitam menjadi PM dan bukannya Mamak dan aku selalu terfikir bagaiman perubahan Malaysia sekiranya Anwar menjadi PM...dan aku meletakkan Muhyiddin setaraf dengan Musa Hitam dan Anwar Ibrahim dari segi kemampuan untuk menjadi PM yang baik untuk Negara......memang sayang bagi Malaysia kerana ketiga tiga mereka ini tidak sampai ke tahap yang mereka layak untuk memimpin tapi Allah swt lebih mengetahui dan kita kena redha dengan apa yang berlaku...

...maaf aku pada zahid kerana aku melihat beliau sebagai stop gap measure ala ala Ghaffar Baba dilantik menjadi TPM dulu atau Habibie selepas jatuhnya Suharto....again aku reiterate bahawa rezeki seseorang itu Allah swt yang tentukan dan pendapat aku adalah sekadar pandangan peribadi....aku melihat bahawa Najib tidak boleh melantik Hishamuddin kerana ikatan darah mereka yang boleh mengundang kontroversi maka melantik Zahid adalah paling selamat di saat ini....dan sekiranya percaturan Najib kena, maka akan berlaku satu period bertenang dalam umno yang akan membolehkan Hishamuddin untuk mengambil alih the number 2 spot dari Zahid....

...aku yakin ramai yang bercita cita dalam umno yang senyum lega dengan perlantikan Zahid kerana ini memberi peluang untuk mereka menyusun strategi for the next step.....aku merasakan Hishamuddin akan partner dengan KJ untuk membentuk kepimpinan yang baru....dan sekiranya Hishamuddin dan Khairy dapat membawa Salleh Kruak dan Azalina dalam team ini, maka agak jelas ianya amat formidable kerana sokongan Pemuda, Sabah dan Wanita ada dalam team ini....

.....so tahniah Zahid dan semoga menjadi TPM yang baik untuk Negara dan kepada Muhyiddin...samada beliau hendak melawan dari dalam umno atau join PR dari luar umno, beliau kena jauhkan diri dari dikaitkn dengan Mamak....aku yakin ramai dalam umno yang bersetuju dengan Muhyiddin tapi tidak support kerana merasakan memberi support kepada Muhyiddin adalah memberi support kepada Mamak....so Muhyiddin kena decide fast samaada masih mahu align dengan Mamak or perhaps to fight on his own capacity.....

....aku melihat muhyiddin sebagai a master strategist dan tindkan beliau melawan Najib sebagai sesuatu yang un-muhyiddin-like dan aku merasakan beliau tindakan beliau too drastic dan Nampak a bit personal....

ok lah dah lah dulu citer nei....