Sunday, October 31, 2004

BERITA BERITA TAK BAI

Tak Bai Tragedy 25 Oct 2004

Bodies killed by gun found on the ground: 6
personsKilled in the evening during the transportation to the military camp in Pattani: 78
personsDied in the hospital: 1
personPushed into the river and killed: c:a 35
personsBodies found in the river 29 oct 2004: 18
personsUnder Thai military custody: 1,298
personsInjured: 730
personsMissing: 255 persons

_________________________________________________________


Terbongkar lah segala pembohongan Thaksin

Ternyata kini bukan sebab dahaga dan lapar dadah sebagaimana yang katakan oleh ketua pembunuh Siam Thaksin akibat ratusan anak muda Melayu di Tabal mati, bahkan dari pengakuan para doktor dan sanak saudara yang mengambil mayat-mayat ternyata kebanyakannya ada kesan tembakan, setengahnya tengkok patah, dan setengahnya darah yang mengalir dari kulit mangsa akibat disuntik dengan sisa-sisa racun.

Agaknya Thaksin sudah tak dapat menusup lagi, sekeliling dunia mahu tahu sebab apa dia bertindak brutal dan barbari keatas maknusia-maknusia yang tak berdosa itu. Betapa besarnya dendam Thaksin dengan orang Melayu sehingga batas kemaknusiaannya hilang?

Kalaupun itu strateji penjajah Siam untuk membunuh sebanyak munkin maknusia bergelar Melayu, sebagai mengambil ruang memerangi kegaganasan yang menjadi isu global sekarang ini. Thaksin rupa-rupanya tersalah strategi dengan membunuh maknusia-maknusia yang berhimpun secara aman dan dengan sengaja mengadakan provokasi untuk mencetuskan keadaan huru hara dan jadikan keadaan tidak terkawal untuk membenarkan hajatnya untuk membunuh orang-orang Melayu.

Strateji mengambil ruang ini agaknya termakan diri sendiri. Akibatnya, hari ini dunia mahu penjelasan dari Thaksin dan sudah pastinya dia sudah tak bisa lagi memberi jawapan dan berbohong lagi kerana sudah tak laku. Isu ini menjadi tajuk utama dunia, dunia sedang menanti satu keterangan dari Thaksin. Umat islam seluruh dunia dah mula membantah, dan melahir rasa marah mereka kepada rejim yang menindas saudara seugama mereka, tunjuk-tunjuk perasaan sudah diadakan di Indonesia, Pakistan, Bangladesh, Eropah, bantahan dan tunjuk perasaan akan diadakan di Malaysia.

Isu penderitaan umat Melayu Patani sudah mula mendapat perhatian dan simpati dunia, dunia sudah mula tahu tentang kerakusan dan cara amalan yang tak berperikemaknusiaan yang Siam lakukan keatas orang-orang Patani sejak dari hari penaklukannya 1902. Simpati dari masyarakat antara bangsa ini adalah merupakan sokongan moral yang amat berharga buat pertama kalinya masyarakat Patani terima dari dunia antara bangsa, kerana selama ini Siam berjaya membohongi dunia maka hak kita sebagai satu bangsa yag dijajah dan tertindas tidak mendapat perhatian di dunia antara bangsa.

Apa yang Thaksin akan buat dihari ini ialah cuba sekali lagi untuk membeli keluarga mangsa, sebagaimana biasalah dengan menabur duitnya 2-3 kub, dan saki bakinya akan bertaburan di pelusuk bandar dan kampung menjaja sebidang tikar untuk masjid dan musalla, itu cara nya dan itu amalan Siam dari dulu sampai sekarang.

Bertubuhan Pembebasan Patani BersatuPatani United Liberation Organisation PULOEstablished 22 January 1968

________________________________________________________

Ribuan di KL dan Jakarta adakan tunjuk perasaan

KL.& SEMARANG - 30 Okt.- Beribu-ribu rakyat Malaysia dan Indonesia mengadakan tunjuk perasaan Jumaat 29/10 sebagai membantah kematian 88 penduduk Melayu Islam semasa demonstrasi dan dalam perjalan ke kem tentera.

Untuk itu, pengunjuk perasaan di Semarang itu mengutuk keras aksi keganasan yang dilakukan tentera Thailand terhadap orang Melayu muslim Tabal. Mereka menuntut pertanggungjawaban Pemerintah Thailand atas tragedi kemanusiaan dan represifitas militer Thailand.
"Kami meminta agar dilakukan upaya investigasi atas keganasan tersebut. Kami juga menuntut agar PM Thailand Thaksin Shinawatra," katanya.

Pengunjuk perasaan juga meminta lembaga amnesti internasional, PBB, human right watch, serta LSM internasional yang menangani HAM untuk mengusut tuntas pelanggaran HAM itu.
Mereka juga menggesa agar Perdana Menteri Thailand, Thaksin Shinawatra, meletakkan jawatan.Hancur Thaksin,hukum Thaksin...," laungan ini bergema di hadapan Kedutaan Thailand, Jalan Ampang selepas solat Jumaat petang tadi.Walaupun hujan renyai-renyai turun membasahi ribuan umat Islam yang sedang berkumpul, mereka sedikitpun tidak berganjak mendengar ucapan dan kecaman pimpinan Barisan Alternatif terhadap Perdana Menteri Thailand, Thaksin Shinawatra.

Keseluruhan penunjuk perasaan yang hadir mahu Thaksin dihukum kerana kekejaman yang dilakukan ke atas ratusan rakyat Islam Selatan Thailand.
Tunjuk perasaan anjuran Dewan Pemuda PAS Pusat di hadapan kedutaan Thailand sebentar tadi mendapat sambutan dari pelbagai golongan masyarakat dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Tindakan tunjuk perasan itu dibuat berikutan tragedi berdarah yang sedang berlaku di Kampung Tak Bai, Narathiwat. Turut hadir dalam tunjuk perasaan itu ialah, Timbalan Ketua Pemuda PAS, Ustaz Idris Ahmad, Ketua Penerangan Pemuda PAS, Mazlan Aliman, Timbalan presiden KeADILan, Syed Husin Ali, Ketua Peneragan Pemuda KeADILan, Badrul Hisham Shaharim, Ahli Majlis Tertinggi KeADILan, Sivarasa Rasiah, Tian Chua, Ir Sahari Bahri, Ketua Pemuda PAs Selangor, Salahen Mukhyi, Ketua Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Ustaz Riduan Mohd Nor.

Selain itu beberapa pimpinan NGO lain turut hadir.Mereka termasuklah, Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Dr Maamor Osman, Koordinator Suara Rakyat Malaysia (Suaram) Arutchelvan, Elizabeth Wong dan beberapa yang lain.
Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayob yang mengemudi tunjuk perasaan itu dengan nada keras mengecam pemimpin Thailand yang disifatkan sebagai pemimpin proksi Amerika Syarikat di Asean.

Salahuddin berkata, tindakan menggunakan kekerasan tentera itu adalah tindakan yang terang-terang melanggar hak asasi manusia selain memperkosa nilai kemanusiaan.
"Tindakan kejam rejim Thaksin itu wajib dikutuk sekeras-keras oleh seluruh dunia," kata Salahuddin.
"Perbuatan ini tidak boleh dimaafkan, kita mengutuk Thaksin, Thaksin mesti membayar balik darah umat Islam di Kerisek, di Tabal.
"Jangan Thaksin ingat kami umat Islam di dunia ini akan berdiam jika umat Islam ditindas, kami mahu menebus kembali setiap nyawa umat Islam yang terkorban akibat keganasan kerajaan Thaksin Laknatullah itu," tegas Salahuddin.

Kata Salahuddin lagi, tragedi tersebut adalah perbuatan kali kedua Perdana Menteri Thailand yang akhirnya akan mengundang Amerika untuk campur tangan dalam urusan Asean.
Justeru katanya, Dewan pemuda PAS dan KeADILan mahu Malaysia sebagai Pengerusi OIC segera menggerakkan negara Islam menentang pencabulan hak asasi itu selain menggesa badan dunia menghukum perbuatan jahat Thaksin.
Selain itu Salahuddin turut menggesa Thaksin menarik semula kenyataannya yang biadap,tidak berasas dan bernada provokatif yang mana Thaksin menyatakan bahawa 78 orang yang meninggal dunia itu disebabkan berpuasa.

Dalam pada itu, semasa delegasi pemuda mahu menyerahkan memorandum kepada Konsulat Thailand, mereka dihalang untuk bertemu walaupun dengan wakilnya.
Bagaimanapun, setelah pelbagai tekanan dilakukan oleh penunjuk perasaan, akhirnya delegasi yang dikepalai Salahuddin Ayob itu dibenarkan masuk hanya di perkarangan kedutaan.
Mengulas mengenai perkara itu Salahuddin mengecam tindakan angkuh kedutaan Thailand yang enggan memberi kerjasama dengan wakil-wakil NGO dan Parti Politik negara ini.
Sementara itu, Ketua Angkatan muda Parti KeADILan Rakyat (KeADILan), Ezam Mohd Nor turut mengecam tindakan jahat kerajaan Thailand ke atas umat Islam di Tak Bai.
Katanya lagi, seluruh rakyat berkumpul semata-mata untuk menunjukkan pendirian jelas bahawa tidak bertolak ansur dengan segala bentuk keganasan yang dilakukan Thailand di bawah pimpinan Thaksin.

"Ini merupakan amaran awal kita, jika kerajaan Thailand berkeras kita akan lawan, kami tidak takut apa-apa ugutan," ujar Ezam.
Tunjuk perasaan itu dihadiri kira-kira 2000 peserta yang terdiri dari penyokong PAS, KeADILan, NGO dan rakyat Malaysia yang berbilang kaum.
Tunjuk perasaan itu berakhir pada pukul 2.50 petang dengan bacaan doa oleh Ustaz Idris Ahmad tanpa gangguan dari pihak berkuasa Polis mahupun Pasukan Gerakan Am (PGA).

source : Utusan PattaniIlham's comments

I still have not overcome my feeling of dismay with the Tak Bai tragedy and to witness such a barbaric treatment given by the Thai military( read`militants) to the protesters was hard to swallow...lest us remind oourselves that this massacre happened just across the river during the month of Ramadan.......

.....many may not agree with me but the shooting of the malay muslim during the Tak Bai tragedy was more of ethnic cleansing ala Serbian on the Bosnian instead of military blunders as Thai's politician trying to claim...

....hate to think that Tak Bai may not be the last of this ethnic cleansing exercise but that should not stop us , muslims all over the world, to pray hard to Allah to protect our brave brothers and sisters of Pattani Darulsalam...Allah Hu Akhbar...

Saturday, October 30, 2004

Article from Reformasi based website

aota

Never Lick A Stamp or Envelop....(take the advice)Thu Oct 28, 2004 12:30pm61.6.39.1391)

A woman was working in a post office in California. One day shelicked the envelopes and postage stamps instead of using a sponge.That very day the lady cut her tongue on the envelope. A week later,she noticed an abnormal swelling of her tongue. She went to the doctor,and they found nothing wrong. Her tongue was not sore or anything.A couple of days later, her tongue started to swell more, and it began toget really sore, so sore, that she could not eat. She went back to thehospital, and demanded something be done. The doctor took an x-ray ofher tongue and noticed a lump.He prepared her for minor surgery. When the doctor cut her tongue open,a live cockroach crawled out!!!! There were roach eggs on the seal of theenvelope. The egg was able to hatch inside her tongue, because of hersaliva It was warm and moist... This is a true story reported on CNN.

2) Andy Hume wrote: "Hey, I used to work in an envelope factory. Youwouldn't believe the things that float around in those gum applicatortrays.I haven't licked an envelope for years!"

3) To All: I used to work for a print shop (32 years ago) and we weretold NEVER to lick the envelopes. I never understood why until I had to gointo storage and pull out 2500 envelops that were already printed for acustomer who was doing a mailing and saw several squads of roachesroaming around inside a couple of boxes with eggs everywhere. They eat theglue on the envelopes. I think print shops have a harder time controllingroaches than a restaurant. I always buy the self sealing type. Or if needbeI use a glue stick to seal one that has the type of glue that needs to bewet to stick.

PLEASE PASS THIS ON, if you like, TO YOUR FRIENDS. After reading this youwill never lick another envelope stamp ever again.

Friday, October 29, 2004

Datuks stripped of their Datukships???ahak ahak

....okke lar geng...2 hari duk citer tension on saudara kita kat Pattani, hari nei I want to touch on the lighter issue of life.....sedih jugak bila ada yang melihat melihat pembunuhan beramai ramai orang Islam di pattani Darulsalam sebagai hal orang lain!!!....

....okke lah....meh kita citer pasai kes Datuks/TanSri/Tun yang bermasalah yang akan di akan ditarik gelaran sekiranya convicted!!!!...hehehe....

...well, korang ingat kan, siapa yang lebih tension, si datuk yang hilang title ker or si Datin yang hilang kedatinannya ??!!!!ahak ahak ahak...imagine , having been known as datin for 20 odd years , alih alih dah nak mangkat tiba tiba orang panggil nenek plak..hehehe.....this is really sickening kan kan.....Datin kena turun pangkat is more severe punishment than datuk hialng title....after all, yang buat salah datuk , mengapa Datin yang hilang gelaran???!!!!huhuhu....aku nak persatuan persatuan Datin se malaysian membuat memorundum kepada pemegang kuasa darjat dan pangkat seluruh negeri negeri malay untuk membantah penarikan Datin atas sebab datuk kena tarik gelaran??!!!!!hehehehe....sah sah ,lepas nei aku dapat dating dengan Datin glamour kan kan....

..aper aper pun, gelagat over dan kerek Mak Datin dah jadi sebahagian dari kisah masyarakat orang kita dan in fact terkadang kita jadi kekok bila ada Mak Datin yang merendah diri dan baik kata dan bahasa.....somehow ada unik yer mak datin yang terover segala bende nei dan keuinikan mereka yang menyebabkan kita faschinated dengan keglamouran cara hidup depa...

tapi dengan kisah penarikan darjah kebesaran ini telah membawa sedikit tekanan kepada mak mak datin kita nei ....agak yer cam mana Mak datin ayat datuk supaya datuk berhati hati jangan sampai kena tarik gelaran....hehehe....perhaps a typical bedroom talk antara datuk dan datin ialah macam dalog nei kot!!!!!...

Datin : " sayang sayang, i tak kisah lar kalau sayang nak balik lambat ker, nak gie umah madu muda I tu lama sikit ker , i tak kisah okke....sungguh .."

Datuk : " betul ker nei darling, nei baik nei mesti nak something dari i nei, sampai bagi green light I gei umah madu u tuuuu...aikkkk..ini malam lailatlqadar ker nei"...

Datin : " tak der lar sayang , i serious nei, i tak kisah tau ..tapi tapi..ada syarat lar sikit kan kan sayang....boleh lar syarat sayang yer??!!!"...

datuk: " kan I dah agak mesti ader syarat punyer....okke lar, in the spirit of Ramadan, darling cakap aper syarat yer , i terima.."

datin: " ayang janji tau"

datuk: " okke lar , apa syarat yer darling"

datin " " i tak nak u rasuah, i tak nak u politik wang, i tak nak u lindung Along, i tak nak u ambik duit kontraktor dan semua semua yang haram tuuu okke ....I serious nei..ngapa u terlopong plak I cakap serious nei "...

datuk: " habis, semua kekayaan nei kalau I tak buat cam tu, mana kita leh dapat , darling!!"

datin: " I don't know and I don't care...i takut u tau tak..tsk tsk tsk"..

datuk: " aper yer u takut darling nei, i tau cover lar u jgn lar nagis sayang"..

datin:" i takut, kalau ada orang report ker or orang dengki ker u tau apa jadi tak"...

Datuk : " mungkin i kena letak jawatan or teruk teruk pun kena jail one or two years"..

Datin " " ishhh..tu i tak kisah u masuk jail ker aper ker..u tau tak...kalau u kena tangkap...i akan hilang datin tau tak...u ingat senang nak dapat datin ker, sayang...i tak boleh hidup tanpa datin tau...i takut sangat tau...kalau i tak der datin, standard i sama dengan madu i tau tau...i tak suka tau".....

datuk: " ngapa pulak sampai kat situ...so kalau I nei tak der datuk, u tak suka lar I, I masuk jail pun u tak kisah lar yer??!!"..

Datin : " tak lar gitu..tapi kan..kalau u masuk jail tapi I masih datin, bila i lawat u mesti depa tolong buka pintu jail tu tuk i masuk....isshhh tapi u bayangkan kalau i tak der datin, cam mana i nak lawat u , depa pandang pun tidak kat I nei,sayang"....

...hehehehe...ahak ahak ahak.....gitu lah agak yer tension si datin datin seantero malaya di kala nei....datuk will survive without datuk but datin will die standing without datin...hehehe...

..i somehow agree fully with this new action of stripping datukship from those people convicted for criminal act or other act that may be deemed inappropriate to carry such title because the Datins will now make sure the husband tow the line in order not to lose their datinship....heheheh....

..but looking at the Selangor list of recepient stripped of their title, I saw more of Khir Toyo using this new tool to humiliate and infact destroy the credibility of his political opponents....well thats politic but i still believe that this new ruling may work wonders to improve the credibility of the Malay Rulers conferring of titles to malaysian...

...dulu, bila sebut datuk maka terbayanglah muka datuk harun, datuk senu, datuk hormat rafei ,datuk musa hitam dan kalau tan sri tu maka adalah tan sri ghazali shafei , tna sri manikavasagam dan 2/3 lagi...tapi lar kini.....yang masuk jail datuk , yang jaga jail pun dapat datuk...hehehe..baling batu kat masjid negara masa Raya, memang silap silap kena kepala datuk punyer...ahak ahak ahak.....significant datuk tu dah tak der higgakan budak umur 25 tahun yang just by berenang english channel terus dapat datuk!!!!...penyanyi macam sharifah aini pun dapat datuk!!!!hehehe....ini tak masuk kisah yang datuk beli lagi...ada yang cakap malay tak betul pun dapat datuk gak!!!!..

..tapi yang elok yer datukship or title confer by Malay Rulers nei ialah menunjukkan tanah nei malay punyer.....cina yang menggutuk malay dan muslim bagai nak gila tapi sanggup bermati-matian nak kan title yang merupakan hak orang Malay samada dari segi perkataan, makna atau adat yer....hehehe....Datuk Chow Keweh Tiau, Datuk Wah Long Gan, Datuk Chee Pam Wa....hehehehe...aper aper pun, depa nak juga title malay tuuu...hipokret punyer cina!!!...

....sesungguh yer adat anugerah title nei juga merupakan kebiasaan penjajah British dan sekarang nei filmstars or rockstars knighted!!!...I am Sir Mick Jagger , babeh!!!heheeh....

....I wish to see the title given selectively and there must an age limit for someone to be carrying that datuk title....there should not be more than 10 datuk per year throughout the country..ini tak, satu sultan sampai 15 orang, kalau dah 9 sultan dengan agong bagi lagi, so setahun dan boleh ada 150 new datuks!!!!this is way too many babeh!!!..hehehe...

...kalu aku tgk persidang um-no tuuu....yang diatas stage datuk yang di bawah stage tan sri, yang dah nak mati datuk, yang baru masuk politik datuk seri!!!...tah lah....

...so, datin datin, ingat yer...jgn karek sgt okke ...nanti kan kan...kalu dah tak der title..ning, si pembantu rumah tu nak panggil aper...tak kan ibuk kot!!!!....hehehehe....ataupun kita bagi title baru Xdatin tapi boleh di address sebagai Tin tapi tak leh penuh Datin....sebagai contah, Yg berbhagi Tin zubidah!!!!kah kah kah....

...okke lar, kepada semua datin di malaysia, maaf zahir dan batin dan appreciate gelaran tu selagi ada dan ingat kalau Allah nak menarik sesuatu kenikmatan itu hanya dengan Kun Fa Ya Kun sahaja...salammm... BTW datin favourite aku...ahaks ahaks...Datin Suliza Salam... oh cun yer..cun yer...

Wednesday, October 27, 2004

Ya Allah , lindungi lah hamba mu ini...

Thai horror deaths

78 protesters die in military trucks

Pattani: Seventy-eight protesters died of suffocation or convulsions......

source : the STAR 27 October 2004
_______________________________________________

Thaksin rasa bangga dapat membunuh orang IslamPATANI-DARUSSALAM:


27 Okt. - Rejim Thailand Thaksin rasa cukub bangga apabila tenteranya dapat membunuh pemuda yang berumor diantara 15, 25 tahun yang mengadakan tunjuk perasaan di sini kemarin yang diakui 84 orang korban tetapi masyarakat Melayu memberitahu lebih 100 orang dalam tragedi tersebut.
Masyarakat Melayu di tiga buah kampung yang menyaksikan peristiwa berdarah itu percaya ia meragut lebih 100 nyawa, jauh lebih tinggi berbanding yang diumumkan oleh pihak penceroboh Thailand.

source : Utusan Pattani 27October 2004


...I was still reeling to yesterday event when I was against shaken by another massacre in Pattani Darulsalam...somehow, I could not swallow the facts given that the 78 died of suffocation or convulsions....aku punya take ialah these 78 victims were muslims arrested over the period of the Siamese government crackdown on Muslims warriors since April and tortured to their death and dumped with the rest of yesterday's protesters to cover their horrible injustice or treatment of these detained brothers and sisters....those I saw arrested yesterday were fit and young muslims that able to overcome suffocation unless thet were the brink of death.....

adakah ini gambar yang menyakinkan mengapa ada sumber yang menyatakan mayat muslims Pattani dijumpai dicampak dalam sungai??..

source pix: PULO

......aduh makin lama makin dekat panggilan jihad itu pada muslim di Malaysia, dulu kita dengar nun jauh di Bosnia, kemudian Palestine dan Iraq, bertambah dekat ke Afhan dan lalu ke Ambon dan kini diseberang Sungai Golok....apa yang kita buat atau boleh buat? dalam kita rasa marah dan naik semangat jihad, perut kita cukup kenyang dan tidur kita cukup, duniawi masih tebal dalam hati dan rasa takut pada mati menebal..akhirnya kita rasa cukup bangga sebab kita derma pada tabung tabung bantuan kemanusian dan puas kita mengaminkan imam mendoakan muhajideen Islam di merata dunia...alhamdullilah, kita di Malaysia ini senang sangat dalam pengertian survival hidup hingga kita seakan taking for granted apa yang kita ada ini....

tembakan dilapurkan berterusan selama 10 minit tak berhenti henti yang menyakinkan malay muslim Pattani bahawa lebih 100 orang mati pada hari kejadian sahaja...

source pixs: PULO website

..so orang malay muslims di Malaysia, jangan lupa sejarah bahasa penjajah awal protugis, inggeris dan belanda nyaris berjaya melenyapkan islam di bumi Malay ini dan walaupun depa gagal dalam missi mubaligh mereka tetapi depa berjaya men'secular'kan permikiran orang malay hingga lebih secular dari yang mengajar mereka....jangan juga lupa bagaimana penjajahan Jepun menyebabkan terbantut development of pendidikan Islam kerna muslim malays lapar berkepanjangan, kemudian jangan lupa 2 weeks of hell dengan Bintang 3 yang nyaris melenyapkan malays dari bumi malay dan bayangkan kalau communist berjaya menawan Malaya maka masjid masjid menjadi stor simpanan peluru depa.....alhamdullilah kita masih gagah menegakkan agama Islam dan kerna masih ramai yang berjuang untuk menegakkan Islam yang menyebabkan kita masih kekal dalam iman....

...lihat bagaimana presidential election di USA telah menyebabkan ramai orang Islam mati di bunuh di Iraq ....memang betul , keganasan yang berlaku adalah angkara John Kerry dan Bush yang masing masing ingin membuktikan keganasan itu adalah disebabkan policy yang betul dan policy yang salah....bagi Bush keganasan itu adalah justification mengapa USA menceroboh Iraq dan selagi keganasan ada selagi nyawa rakyat US terancam dan bagi Kerry beliau meneruskan keganasan di Iraq untuk membuktikan policy menyerang Iraq tu salah kerna setelah sekian lama masih lagi USA tidak diterima oleh rakyat Iraq and the more GI's death the better that will be for Kerry's presidential campaign...ini juga berlaku semasa presidential campaign di awal 70's masa Nixon dulu dan demi to be elected , perang antara Vietnam Selatan dan Vietnam Utara dibiar berterusan untuk politcal milaege kedua dua presidential candidates....sedar lah orang Islam, as for as the kafir is concerned, muslims are just numbers or statistics to be used whenever needed....

...so apa yang berlaku di Pattani, Iraq, Palestine , Afghan dan perhaps Myanmar adalah petunjuk bahawa kita melalui zaman kegelapan dalam menyebar syiar Islam.....namun, Allah yang menetukan segalanya dan apa yang berlaku adalah dijanjikan dan bersebab....

..tapi aku jugak sedih dengan orang Islam yang pernah kita bantu seperti Aceh yang mana sekarang ini mereka pulak yang membawa porak peranda di negara kita dengan menjadi penyamun dan sebagainya ..inilah kadang kadang orang bukan Islam hairan melihat kita ini..cepat lupa pada diri dan sejarah yang dilalui....

...di bulan yang mulia ini aku menyeru pembaca blog ini jangan lupa untuk mendoakan bahawa kebangkitan Islam yang kita mahu ( Bok D this is for u), berlaku dalam zaman kita...ya sememangnya aku merindukan dan bermimpikan martabat Islam itu diletak ditempat asalnya di Tanah Malay ini....

Muslims di Pattani dibunuh lagi!!!!

Selatan Thai berdarah lagi -- 6 terbunuh, ramai cedera pertempuran umat Islam dengan pasukan keselamatanBANGKOK 25 Okt. -

Selatan Thai bergolak lagi apabila sekurang-kurangnya enam penduduk Islam terbunuh manakala berpuluh-puluh cedera dalam pertempuran sengit pasukan keselamatan dengan penduduk ketika tunjuk perasaan besar-besaran di Tak Bai, Narathiwat hari ini.

Utusan online ; 26/10/04

....innalilahwainnalilahirajiun.....moga pemergian muslim malay selatan Thai ini dirahmati Allah roh mereka...... sedih dan marah aku pada Tragedi April 2004 tak habis lagi dikejutkan pula kejadian semalam ini pulak...


source all pixs dari website PULO....

...dalam keghiarahan kita menjalankan ibadah Ramdan dan dah mula jugak bersedia untuk Raya syawal, jiran sebangsa dan seagama kita di utara negara ditindas dan dizalimi...muslims malays di sana diperlakukan sewenang wenangnya sehinggakan tunjuk perasaan di bulan Ramadan telah menyebabkan 6 hingga 10 ( number varies from one news source to another).....28 April lalu 100 lebih muslims malays dibunuh di ketiga tiga southern province of Thailand yang menyebabkan lebih 100 orang terbunuh dan 34 di masjid Kerisik di Pattani dan infact satu pasukan bolasepak kampong/daerah lebih kurang 18 orang yang dibunuh pada hari tersebut....

.....memang sejarah perjuangan kerajaan Malay Pattani Darulsallam ini adalah kisah sejarah Malay lama yang terbantut ( ada yang berkata dikhianati penjajah)berakhir dengan perjanjian pembahagian sempadan yang menyebabkan Narathiwat, Yala dan Pattani pergi ke Siam dan Kelantan , Perlis dan Kedah remain di Tanah Malay...dari situ bermulalah sejarah kesempitan hidup muslims malays di sana, diibaratkan sebagai anak tiri dalam negeri sendiri, bahasa mereka asing dari bahasa Siam, agama berbeda tetapi mempunyai natural resources yang tinggi....walaupun bumi selatan Thai ini kaya dan penyumbang besar kepada ekonomi Thailand namun rakyat malay muslims diselatan Thai menderita dan ditindas...

..persoalannya mengapa dan bila semangat pembebasan muslims malay di selatan Thai ini bengkit semula??.....dari segi ekonominya ialah penemuan baru hasil petrolium dan gas di lautan selatan Thai memberi mereka peluang untuk menjadikan mereka financially strong untuk create negera mereka sendiri tetapi ini telah ditentang oleh kerajaan pusat Thai yang mahukan seluruh hasil minyak ini dipunyai oleh kerajaan pusat....oleh itu malay muslims ini tahu mereka harus berjuang untuk menentukan hak mereka tidak digadai lagi....

...kedua , kebelakangan ini walaupun malay muslims bebas menjalankan kewajipan sebagai seorang Islam namun telah berlaku systematic planned action to impose values of buddism ke dalam orang Islam...ini mungkin berkaitan dengan sistem pendidikan dan budaya harian....perkara ini tidak disenangi oleh orang selatan thai yang kuat pegangan dan amalan mereka......perkembangan ekonomi di Asia Tenggara ini juga melihatkan penghijrahan malay muslims ini untuk berniaga dan diakhir 80an tekah bermula kemasukan peniaga peniaga muslim malay thai ini ke Malaysia sebagai traders dan ramai sebagai pengusaha restoran makan ala Thai.....

...so, dari sini, berlaku currency exchange yg menguntungkan Thailand dan juga peningkatan ekonomi orang muslim Thai ini secara mendadak.....kalu duduk export manpower dari selatan Thai adalah lebih kepada petani dan tenaga kerja yang dihantar ke perlis untuk ladang tebu dan kedah dan kelantan untuk sawah ladang....tapi aku berpendapat semasa itu penhijrahan itu adalah lebih kepada survival hidup dan tidak banyak financial support they could contribute back home tetapi dengan terlahirnya usahwan usahawan malay muslim ini telah menyebabkan berlaku kesedaran betapa perlu adanya pembebasan mutlak atau secar autonomi untuk tanah jajahan mereka .....( aku tak sempat nak refer kisah Kesultanan kerajaan pattani before writing this article tetapi mengkaji serba sedikit semangat perjuangan Malay muslim di Pattani amat memberi kekuatan kepada diri aku tentang survival bangsa)...Allah Hu Akhbar

....apa yang aku ingin tekankan di sini ialah orang malay kan negara ini mengambil iktibar dari nasib dan apa yang berlaku pada saudara sebangsa dan seagama kita di selatan Thai ...tak mudah nak menjadi muslim di negara yang diperintah oleh agama lain.....tindasan dan penghinaan itu boleh menguatkan tetapi juga meruntuhkan semangat orang Islam itu sendiri....mengambilkira circumstances yang mereka lalui, mereka adalah muslim yang lebih kuat dari kita.....jangan orang kita lupa bahawa kemerdekaan dan kekuatan agama Islam di bumi Malaysia ini boleh hilang kalau kita tidak terus mendaulatkan agama kita dan institusi beraja orang malay.....w'pun institusi diraja sekarang ini nampak tidak berfungsi atau lebih kepada adat, tetapi keutuhan institusi tersebut mesti dijaga dan dijamin untuk survival orang Malay untuk generasi akan datang.....

.....maka di bulan ramadan yang mulia ini, aku menyeru semua orang malay muslim di malaysia ini bersyukur dengan kejayaan kita hari ini tetapi yang lebih penting lagi mula berfikir kemana arah survival orang malay ...adakah nasionalisme atau penerapan Islam ??...jangan menanti jawapan, tetapi fikir, kaji dan jawab soalan ini dengan ikhlas.....adakah mahu anak cicit kita nanti disembelih kafir macam di Bosnia, Palestin, maluku, Pattani , Iraq dan Afghamnistan atau kita mesti mencari satu semangat malay yang baru tanpa mengira ideology politik, rumpun bangsa dan dialect bahasa untuk menjadi satu bangsa yang nampak survival bangsa itu sendiri.....

..jangan dikatakan bahawa mustahil orang malay akan hilang ketuanannya kerna itu juga yang berlaku pada British yang kehilangan empire mereka yang teramat luas merentasi benua.....

.......bila melihatkan kekejaman keatas orang Islam yang sebangsa dengan kita terasa amat sukar menerima hakikat ini...aku merayu kepada pembaca blog aku nei bila nampak peniaga muslim malay Thai nei jangan di pandang serong mcam pandang pada nepalese or vietnamese kerna depa nei adalah dari rumpun darah yang sama dan berjuang untuk kemerdekaan negara mereka demi untuk mempertahankan bangsa Malay dan agama Islam....Ya Allah, buka kan lah jalan yang lurus dalam Perjuangan Muslim Malay di Pattani...amin3x...

ps; kita tahu Cina Singapore dan Cina malaysia memang ada hubungan istimewa dan kita juga tahu PAP dan DAP itu adalah ibarat abang dan adik dan kita tahu Tamil Tigers mendapat tempat dihati kaum sebangsa mereka di sini , maka why not we do the same for those sebangsa dan agama dengan kita dari negara yang berjiran dengan kita....tak luak yer bahagia kita kalau memberi senyuman selamat datang kepada mereka atau memberi sedikit wang bantuan kepada mereka yang memerlukan diantara saudara se islam dan sebangsa kita....waulahhuaqlam....

Tuesday, October 26, 2004

Teladan Ramadan

AndA InGiN kELihAtAn LeBih CaNtIK dAn MenArik????

9 cara make up muslimah…

i. Jadikan ghadul basor (menundukkan pandangan) sebagai hiasan mata anda, nescaya mata anda akan semakin bening dan jernih…
ii. Oleskan lipstick kejujuran pada bibir anda, nescaya senyuman anda akan bertambah manis…
iii. Gunakan pemerah pipi anda dengan kosmestik yang diperbuat daripada rasa malu yang dijual di salun iman…
iv. Hiasilah kedua tangan anda dengan gelang tawadhu dan jari2 anda dengan cincin ukhwah…
v. Pakailah giwang mustami’i (pandangan) yang taat kepada Allah dan Rasul-Nya, nescaya anda akan menjadi semakin anggun…
vi. Rawatlah rambut anda dengan jilbab islami yang mengurangkan ketomba pandangan lelaki yang membahayakan…
vii. Pakailah sabun istighfar yang menghilangkan semua dosa dan kesalahan yang anda lakukan…
viii. Sebaik2 kalung adalah kalung kesucian…ix. Bedaklah wajah anda dengan air wudhu’ nescaya akan bercahaya di akhirat…

ps:/ write-up diatas adalah di publish semula dari komen SH@RK di haloscan untuk article 1001 Kisah Teladan dated Oct 24.2004....we assume this is Sh@rk's material until he clarify otherwise!!! fair okke...ahak ahak ahak... Thanks Sh@rk...

Diary Diri - 25/10/04

...Melaporkan dairy diri untuk weekend...

RAMADAN

...hari Ahad merupakan hari kesepuluh Ramadan dan dengan cuaca yang agak sejuk dek hujan boleh lah aku katakan ,"I have had more testing early Ramadan before'....tapi memandangkan I am on a strict dieting program, the berbuka puasa n sahur not really the higlight of the day for this Ramadan tapi alhamdullilah ada positive result, after 10 days I am off by 10kg.....not that good but within my expected range....but the sudden reduction could be due to water fat reducing considerably and therefore it is not really burning the real fat.....well, another 20 days to go and I hope I could maintain my diet and hopefully shedding another 15/25 kg by the end of Ramadhan......even kalau aku tewas dalam perjuangan ini, a 15/18 kg drop within 30 days is not that bad an achievement.....I will try......

ps: kalau mesin timbang berat tu tipu aku, maka figure yang aku berikan pun tipu lah....

EPL

Obviously the game of the week was the titanic match between MU and Arsenal but I will start my EPL review on Bolton game against Spurs.

Played at White hart lane against the backdrop of the death of Spurs legend, Bill Nicholson and the game was set to be an emotional game for the Spurs fan. However it was not to be, Bolton played extremely well and when infront early in the match through Jaidi.

Spurs were palying quite well but Bolton with Okocha back in the team, appeared to be in control and Spurs chasing the game all the way.However, a nice combination between kanoute and keane put Spurs back on level term and there on I thought Spurs were going to nail the match until a late winner from Pedersen to give a good victory for Bolton.

This victory is huge for Bolton and after disappointing result agaisnt lowly opposition, Bolton now back in the stride towards the championship.

many may not be convinced that Bolton is a championship material but I believe there something special about this team and Okacha that will spring few surprises by may 2005. I could see Arsenal/MU/Chelsea/Liverpool taking points out of each other and allowing team like Bolton or probably Everton to sneak up the table unnocticed...... it is still early days of the championship...

Farah aweks ku aper citer

...sumber menyatakan lagu Tangisan Dalam Kerinduan masih belum berjaya mendapat tempat pertama Carta Era...sabar Farah, just a matter of time babeh!!...tapi masa weekend tu aku dapat tengok Farah, zahid dan kaer nyanyi lagu iklan kat C@15..... siuttt, bangga aku tengok Farah masa tuuu..hehehe...sunday jugak aku beli Album Evo1 ( aku rasa lar tajuk nya) for RM 15/16 tapi berbaloi lar sebab Farah nyanyi sedap....tapi aku kurenggg teramat banyak dengan lagu duet si Khai dengan Zarina tuuu!!!....tak berapa menari tetapi lagu si Mas agak menggancam selepas dengar 2/3 kali...hehehe

Shopping kat KL

.....not really shopping lah tapi pegi lar kat area masjid India tu ....alamak , ramai orang dengan polis, rasa mcm reformasi plak.....ermmmm, terserempak dengan Sultan Kedah( iianm) punyer entourage gei shopping kat TAR gak....depa yang nak sambut Deepavali pun sama sama ramai gak dan menambahkan kemeriahan....

...there's one thing about being born and brought in KL, dan berpuluh puluh mall/shopping complex yang canggih, tapi tak sah mesti nak gak pegi masjid india and campbell or pertama complex....ahak ahak ahak.....tak beli tak aper tapi mesti nak singgah sat.....hehehe....dulu Pertama nei lah lambang kemegahan kemodenan orang bershopping , ada lah dulu Fitzpartick ( spell If), Ampang park, pas tu timbul plak sungai wang dan kemudian dah tak tau apa nama tah....ia lah, dulu , kalau tak singgah Globe serupa tak gei shopping lar kan kan....so sampai sekarang mesti nak gak singgah kat area tu...i guess, just for a sake of singgah...hehehe....

...Benteng pun dah takder nak tunggu azan so blah lar dari kawasan tu dengan perasaan yang penuh kesedaran bahawa dalam kemodenan tamadun orang bershopping di KL nei, namun , masih ada tempat yang 'character' nya agak tidak berubah dan memberi satu perasaan nostalgia kepada mamat2 yang lahir dan besar di KL macam aku nei... memang best shopping kat dalam tempat aircond tapi for pure fun, beli kat Globe tu memang best kan kan kan..

..okke lah, sampai sini dulu...
Sunday, October 24, 2004

Kisah Teladan - KUBUR BERKATA KATA

KUBUR BERKATA-KATA

Dikisahkan bahawa sewaktu Fatimah r.a. meninggal dunia maka jenazahnya telah diusung oleh 4 orang, antara :
- 1. Ali bin Abi Talib (suami Fatimah r.a)
2. Hasan (anak Fatima r.a)
3. Husin (anak Faimah r.a) 4.
Abu Dzafrrin Al-Ghifary r.a

Sewaktu jenazah Fatimah r.a diletakkan di tepi kubur maka Abu Dzafrrin Al-Ghifary r.a berkata kepada kubur, "Wahai kubur, tahukah kamu jenazah siapakah yang kami bawakan kepada kamu ? Jenazah yang kami bawa ini adalah Siti Fatimah az-Zahra, anak Rasulullah s.a.w." Maka berkata kubur, "Aku bukannya tempat bagi mereka yang berdarjat atau orang yang bernasab, adapun aku adalah tempat amal soleh, orang yang banyak amalnya maka dia akan selamat dariku, tetapi kalau orang itu tidak beramal soleh maka dia tidak akan terlepas dari aku (akan aku layan dia dengan seburuk-buruknya)."

Abu Laits as-Samarqandi berkata kalau seseorang itu hendak selamat dari siksa kubur hendaklah melazimkan empat perkara semuanya :-
1. Hendaklah ia menjaga solatnya
2. Hendaklah dia bersedekah
3. Hendaklah dia membaca al-Quran
4. Hendaklah dia memperbanyakkan membaca tasbih kerana dengan memperbanyakkan membaca tasbih, ia akan dapat menyinari kubur dan melapangkannya.

Adapun empat perkara yang harus dijauhi ialah :-
1. Jangan berdusta
2. Jangan mengkhianat
3. Jangan mengadu-domba (jangan suka mencucuk sana cucuk sini)
4. Jangan kencing sambil berdiri

Rasulullah s.a.w. telah bersabda yang bermaksud, "Bersucilah kamu semua dari kencing, kerana sesungguhnya kebanyakan siksa kubur itu berpunca dari kencing." Seseorang itu tidak dijamin akan terlepas dari segala macam siksaan dalam kubur, walaupun ia seorang alim ulama' atau seorang anak yang bapanya sangat dekat dengan Allah s.w.t.. Sebaliknya kubur itu tidak memandang adakah orang itu orang miskin, orang kaya, orang berkedudukan tinggi atau sebagainya, kubur akan melayan seseorang itu mengikut amal soleh yang telah dilakukan sewaktu hidupnya di dunia ini.

Jangan sekali-kali kita berfikir bahawa kita akan dapat menjawab setiap soalan yang dikemukakan oleh dua malaikat Mungkar dan Nakir dengan cara kita menghafal. Pada hari ini kalau kita berkata kepada saudara kita yang jahil takutlah kamu kepada Allah s.w.t. dan takutlah kamu kepada soalan yang akan dikemukakan ke atas kamu oleh malaikat Mungkar dan Nakir, maka mereka mungkin akan menjawab, "Ah mudah sahaja, aku boleh menghafal untuk menjawabnya." Itu adalah kata-kata orang yang tidak berfikiran. Seseorang itu tidak akan dapat menjawab setiap soalan di alam kubur jikalau dia tidak mengamalkannya sebab yang akan menjawab ialah amalnya sendiri. Sekiranya dia rajin membaca al-Quran, maka al-Quran itu akan membelanya dan begitu juga seterusnya.

Source ; 1001 Kisah Teladan

Saturday, October 23, 2004

Interesting story - ( forwarded e-mail)- enjoy!!

Subject: Great Lesson To Be Learnt

One fine day, a bus driver went to the bus garage, started his bus, and drove off along the route. No problems for the first few stops - a few people got on, a few got off, and things went generally well.

At the next stop, however, a big hulk of a guy got on. Six feet eight, built like a wrestler, arms hanging down to the ground. He glared at the driver and said, "Big John doesn't pay!" and sat down at the back.

Did I mention that the driver was five feet three, thin, and basically meek? Well, he was. Naturally, he didn't argue with Big John, but he wasn't happy about it.
The next day the same thing happened. Big John got on again, made a show of refusing to pay, and sat down. And the next day, and the one after that, and so forth. This grated on the bus driver, who started losing sleep over the way Big John was taking advantage of him.
Finally he could stand it no longer. He signed up for body building courses, kungfu, karate, judo, and all that good stuff. By the end of the summer, he had become quite strong; what's more, he felt really good about himself.

So on the next Monday, when Big John once again got on the bus and said, "Big John doesn't pay!" the driver stood up, glared back at the passenger, and screamed, "And why not?"
With a surprised look on his face, Big John replied, "Big John has a bus pass."

Moral of the story:
"Be sure there is a problem in the first place before working hard to solve one."

Ilham's comment

yeah!!!..many a time we took one look at the Big Johns in our daily life and began labelling them through our perception of what a Big Johns in our life should be...nenek aku pernah pesan " never judge a book from its cover" but due to our own shortcomings we continue to perceive the Big Johns in our daily life as what the driver did.....

...there are also times when we create a crisis to solve the crisis because we want to feel important, indespensable and perhaps to cover our own low self-esteem....we tend to perceive by solving a problem that we created will boost our self-esteem but we tend to forget that we may created many more problems in our quest to solve the crisis we created....

.....many a time I observe people humilate or ridicule others in order for them to feel good about themselves......making people look bad in order for one to look good is an example of an absurd insecurity of oneself...those are the underachievers, the low-esteems and the low caste of ambitious but lack of talent and self-belief and insecure people....

..people, there's no shortcut to success or ultimate triumph in life....it is always hardwork, honest and Allah's blessing that get us to the place we want to be....

...next time you see a Big John, look beyond the physical appearance and learn to accept that there's no perfect human beings in today's world....BTW, if you are a Big John, learn public speaking and interactive communication skill, please!!!....ahaks ahaks ahaks.....

Friday, October 22, 2004

Tangisan Dalam Kerinduan - 4th placing carta ERA

....ahak ahak ahak....dari sumber sumber resmi aku dimaklumkan lagu Farah nei dah mendapat tempat ke 4 Carta lagu Era last sunday....well done babeh!!...I hardly heard the song being aired over ERA but I am delighted with the latest development....this song actually tailor made to suit Farah's vocal tone and high pitch ability...her low tone improved tremendously though I don't believe it was a problem from the very beginning except that when she was singing that CT's Ya Maulai when she was experiencing some "girls thing' kot!!.....mengapa?? tak percaya...try listening to her rendition of dayang's, Aishah's , Fauziah latif's and abba's number before the Ya Maulai week, no low tone problem at all!! seriously, .....it was one off night and suddenly people were talking about her low key konon ada problem....plain silly.....but, it helps her tremendously when people suddenly saw her so called 'improvement' during the Nora's number and the "mengapa' song....

.....yeap, it would not be a really big surprise to see this song were to overtake zahid's number at the top the cart this week or week after....hopefully, TDK will stay long enough at the top of the carta to create its own piece of history.....


...TDK is a true malay ballard song that have that very sweet minor chord song that develop towards the more soothing major chord arrangement as the song progresses and very powerful chorus and nice finishing.....remind me of the typical francesca peter's songs or even CT's ballard....Farah's advantage is her clear pronouncation and tremendous high pitch and not to mention that unique vibrator.....but the biggest asset she has is her attitude....she loves singing alot and one could feel the energy she brings into her song.....perhaps still lacking in experience but her outstanding vocal could see her to the top sooner rather than later..insyaallah....


..damn , I love this girl!!! ahak ahak ahak...love her talent, her character and her originality....she's one of the best 'raw'talent that I have seen in the entertainment industry for quite awhile.....

so, hopefully Tangisan Dalam Kerinduan will top the chart this week....Breep Breep..

BTW, source of pictures from FFC YG and this picture actually taken from Hotlink advertisment featuring aweks aku and the rest of the AF2 stars... ahaks ahaks ahaks...breeps breeep....

Siti Vellu - nice material

I stumbled upon this particular interesting, entertaining, original and creative idea/e-mail and I believe it deserves special mention in Ilham blog for its ability to see the humor in between sending a strong political message to the reader....well done to the original creator of this masterpiece....Issue : SAMY VELLU BUKAN ORANG BIASA
Song issue : Sila nyanyikan lagu di bawah ni seperti melodi BUKAN CINTA
BIASA-siti nurhaliza.

note : kalau taktau lagu siti, pi download kat jakionline.

BUKAN ORANG BIASA

Begitu banyak lebuhraya,
Ada retak dan tak rata,
Tapi menteri kerja raya,
Bukan lah orang biasa...

Projek2 yang berbeza,
Beri kontraktor yang sama,
Ku tak ingin rakyat tahu,
Tetapi mereka sering bertanya..

Diriku bukan orang biasa,
Diriku menteri kerja raya,
tak perlu di paksa,
Tak perlu di tanya,
Kerna ku yakin tiada jawabnya.. oooo

Walau ku bisa merubah semua,
Hingga tiada orang cedera,
Tapi biarlah terkorban nyawa,
Akan ku salahkan takdirNYA...

Diriku bukan insan biasa,
Diriku menteri yang lama,
Tak ingin berhenti,
Tak ingin berganti,
Peduli hapa orang nak kata..

Andai ku mahu repair semua,
Ku beri kontraktor yang sama,
Highway kan runtuh telah ku duga,
Jangan harap ku letak.... jawatannnnn.....

credit to : MJ
objective : Just for fun @ Ingat2 lah KITA SEMUA ORANG BIASA JE WEHHH

Ilham's comment

...ahak ahak ahak.....only in the Bolehland that ministers able to stay in position even after a clear case of a Ministry blunder(s)....some even argue that ministers should not be directly blamed for the failure of the ministry on the basis that the ministers mainly involved in policy matters!!!....well , is the minister responsible in approving budget, awarding tender and/or pasing payment ?? it so, then the minister must be made responsible for wrongdoings/ default of any one project as much as they deserve the praise and accolade when their ministry done good things for the rakyat.....then, only minister will work to ensure that people getting the job will be real constructors instead of political runners/proxies who will then sell the project to interested buyers for fast gain..... by the time the project reaches the real contractors that will build the project, there's nothing much left in the worth of the project for them to make gainly profit and so the will start cutting corners whenever possible and the end product of the project will be much left to be desired and not reflecting the actual project worth.....

....on Samy Vellu, i am not so sure why he needs to stay in the cabinet even after his mentor has already gone.....what is a succesful life if you can't really sit down and actually reflect what you have achieved??....i would have though that he should call it a day when he was comfortably at the top of his profession that was about 2/3 ago......I don't understand this guy's political aspiration for the keling community, I don't think he has any vision for his race and he basically stays where he is for a long period of time merely on his ability to provide election stability for the ruling coalition through solid supply of votes from the keling for the ruling coalition especially um-no....

..the need for um-no to have racial based party leader in BN that will not question the status quo of the malays is another reason for his overstay.....

...p/s: maybe some readers may not be comfortable with the used of the term "keling"...well get used to it if you happen to like my blog/writing...I have known the word 'keling' much earlier in my life before i heard the 'word' indian to refer to the same group of people...I don't call them 'keling' for any other reason but it is just the way I refer them from long long time ago... I am not a hypocrite and since this is my blog and I will try to be myself as close as possible....but I hardly heard the other races ( malay/chines and others) referring the indians as indian behind them,it has always been keling.....the word pariah is a bit offensive but keling to me is normal to people within the town where I was brought up...i don't understand what's the big fuss of calling them keling and as far as I am concerned, the word keling has no negative meaning except it is just a name of a race/group of people....there's now Bangla referring to Bangladeshi, Indon referring to the Indonesian and it has always been Benggali to refer to the sikh community....so please lar ,okke...

...I believe why national intergration may not be possible because we tend to hide our real feeling for the sake of stability but in actual fact theres real tension brewing underneath and people really pretending and acting that everything is okke......lucky for this country, the malay has been very tolerant with the other races and that actually preserve to so called stability.....I believe its time to turn the clock back and start calling keling as keling like the good old days and respect them the same as we respect all mankind created by Allah swt.......

..in the spirit of ramadan I would like to extend my apology to anyone offended by my stand on this issue.....

Thursday, October 21, 2004

Teladan - (forwarded e-mail)

Subject: Imam Syafie

Sebelum Imam Syafie pulang ke rahmatullah, beliau sempat berwasiat
kepada para muridnya dan umat islam seluruhnya. Berikut ialah kandungan
wasiat tersebut: "Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan
selamat maka hendaklah ia mengamalkan sepuluh perkara."

1. HAK KEPADA DIRI
Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan
berpada-pada dengan rezeki yang ada.

2. HAK KEPADA MALAIKAT MAUT
Mengqada kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan dari
orang yang kita zalimi, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta
kepada Allah.

3. HAK KEPADA KUBUR
Membuang tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat Tahajud dan
membantu orang yang dizalimi.

4. HAK KEPADA MUNKAR DAN NAKIR
Tidak berdusta, sentiasa berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat
menasihati.

5. HAK KEPADA MIZAN (Neraca timbangan amal pada hari akhirat)
Menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup
menanggung kesusahan.

6. HAK KEPADA SIRAT (Titian yang merentangi neraka pada hari akhirat)
Membuang tabiat suka mengumpat, bersikap warak, suka membantu orang
beriman dan suka berjemaah.

7. HAK KEPADA MALIK (Penjaga neraka)
Menangis lantaran takutkan Allah s.w.t., berbuat baik kepada ibu bapa,
bersedekah secara terang-terangan serta sembunyi dan memperbaiki akhlak.

8. HAK KEPADA RIDHWAN (Malaikat penjaga syurga)
Berasa redha dengan Qada' Allah, bersabar menerima bala, bersyukur ke
atas nikmat Allah dan bertaubat dari melakukan maksiat.

9. HAK KEPADA NABI MUHAMMAD S.A.W.
Berselawat ke atas Baginda, berpegang dengan syariat, bergantung kepada
as-Sunnah (Hadis), menyayangi para sahabat dan bersaing dalam mencari
keredhaan Allah.

10. HAK KEPADA ALLAH S.W.T.
Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia dari kemungkaran,
menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.

Rasulullah s.a.w. bersabda:,
"Sampaikanlah pesanku biarpun dengan sepotong ayat".

Jalan Jam Jugak ??!!!!Mana tak yer......

...rata rata muslim diberi peluang balik cepat masa ramadan untuk prepare for breaking fast.... tapi ngapa jalan masih jammed jugak ??!!....setahu aku yang dibagi pulang cepat ialah muslim untuk persediaan berbuka puasa tapi yang aku tengok penuh kat jalan raya nei yang non-muslim.....mana tak jammed....depa pun balik cepat jugak....tak habih habih non-muslim nei berdengki , sampai orang nak bukak puasa pun nak dengki gak!!!....

...maklum lar bosses malay balik cepat masih Ramadan, so depa nei yang kaki hipokrit nei pun balik lambat 2 minit dari bosses malay depa.....tu lar aku cakap, non-muslim nei memang busuk hati tapi pandai hipokrit pas tu bosses nampak depa lar yang rajin dan yang pandai kerja, walhal menindas budak bawah, cucuk boss dan berlakon.....sedar lar bosses malay, jangan terlalu taksub dengan pujian dan hadiah tembikar dari China dari subordinate non-muslim hang tu....nah, tengok bulan puasa nei, pukul 5.03 jammed bagai nak gila, kalau ikut citer, pekerja muslims diwar warkan ramai yang naik LRT dan bus sebab tak mampu nak bayar tol dan parking, so ngapa kete banyak gak nei???...mana tak yer, non-muslim pun sibuk nak balik cepat gak....lar hai boss boss malay,...intai intai kat office tu,banyak membohong ajer non-muslim tuuu...tapi depa pandai cover and the know how to tackle the bosses...other than that, the muslim are much better subordinate.....memang cara budak kita tak nak menonjolkan diri dan kenkadang merendah diri dan maka mereka nampak tak terserlah...bila buat baik boss tak perasan, tapi kalau silap sikit ajer boss mesti tau sebab geng non-muslim will ensure the boss will get to know about it......

..bila lar nak sampai rumah macam nei kalau jammed gak...iss isss...mana tak yer, penuh dengan depa ajer kat jalan nei....bagi lar muslim balik dulu nak prepare for breaking fast, tak payah lar berdengki 15/30 minit yang company bagi kat muslim tuuuu.....

...kalau dah kaisu tu kiasu jugak...lantak korang lar ....

Teladan - ( Forwarded e-mail)

Subject: Fw: Perbincangan Dua Malaikat....

Assalamualaikummm W.B.T...Ketika Abdullah bin Mubarak melakukan haji, beliau tertidur di masjidilHaram, dalam tidurnya beliau bermimpi melihat dua orang malaikat turun dari langit.

Berkata seorang malaikat kepada seorang lagi :"Berapa ramai orang-orang yang mengerjakan haji pada tahun ini?"Berkata malaikat yang seorang lagi :"Enam ratus ribu orang."Bertanya malaikat yang bertanya :"Antara 600,000 ribu orang yang berhaji itu berapakah yang diterima hajimereka?"Berkata malaikat yang menjawab :"Diantara 600,000 ribu itu hanya seorang sahaja hajinya diterima, namanyaialah Muwaffaq dia tinggal di Damsyik. Dia adalah seorang tukang kasut, dia tidak dapat berhaji tetapi hajinya diterima. Maka berkat haji Muwaffaq kesemua 600,000 yang mengerjakan haji diterima."

Abdullah yang sedang tidur terkejut dari tidurnya maka dengan segera dia berangkat ke Damsyik, sampai sahaja dia di Damsyik dia mencari-cari tukangkasut yang disebutkan dalam mimpinya dan akhirnya dia dapat mencari rumahtukang kasut itu. Apabila sampai di hadapan pintu rumah tukang kasut itu,maka Abdullah mengetuk pintu. Pintu pun di buka dan keluar seorang lelakidari dalam.Abdullah bertanya lelaki itu :"Apa nama saudara."Berkata lelaki itu :"Nama saya Muwaffaq."Abdullah bertanya :"Tolong terangkan kepadaku amalan apakah yang telah kamu lakukan sehinggamencapai darjat yang tinggi?"Jawab Muwaffaq :"Sebenarnya aku ingin menunaikan haji, tetapi oleh sebab keadaanku makaaku tidak dapat menunaikan haji.

Tetapi dengan cara mendadak aku mendapatwang 300 dirham dari kerja menampal sepatu, lalu aku niat untuk berhajipada tahun ini."Isteriku pula sedang hamil, suatu hari isteriku tercium bau makanan darirumah jiranku dan ia ingin memakan makanan yang terbau itu (mengidam), laluaku pergi kerumah jiranku dan aku ketuk pintu.

Kemudian keluar seorangwanita, maka aku pun beritahu hajat isteriku itu kepadanya."Jiranku itu berkata :"Oleh kerana kamu tidak tahu keadaanku maka aku terpaksa memberitahumu,sebenarnya anak-anak yatim ku sudah tiga hari tidak makan oleh itu akukeluar mencari makanan. Sewaktu aku mencari makanan aku bertemu denganbangkai himar, maka aku potong sebahagian dagingnya lalu aku masak, makamakanan ini adalah halal untuk kami dan haram untuk kamu."Apabila aku dengar sahaja kata-kata wanita itu maka aku pulang kerumahdan mengambil 300 dirham yang ada padaku lalu aku berikan kapada wanita itudan aku katakan kepadanya :"Belanjakan wang ini untuk anak-anakmu. Dan aku berkata pada diriku :Hajiku di muka pintu rumahku (Rumah jiranku) maka kemanakah aku akanpergi."Wahai saudara-saudaraku, Allah tidak memandang pada harta yang kitamiliki tetapi ia memandang pada niat yang suci.

Pernah orang bertanya kepada Rasulullah SAW :"Ya Rasulullah, tunjukkanlah padaku amal perbuatan yang mana bila akuamalkan akan masuk syurga."Sabda Rasulullah SAW :"Jadilah kamu orang yang baik."Orang itu bertanya lagi :"Ya Rasulullah, bagaimana aku boleh mengetahui bahawa aku ini telahberbuat baik?"Sabda Rasulullah SAW :"Tanyalah pada jiran tetanggamu, kalau mereka berkata kamu baik, makabaiklah kamu. Kalau mereka mengatakan kamu buruk, maka buruklah kamu."Ingat tu buat baik berpada-pada....buat jahat jangan sekali...

Wednesday, October 20, 2004

Bola Bola!! apalah aku sekarang agaknya ??!!

.....tengah tengah puasa nei asyik jugak lar terkenangkan zaman kegemilangan dan kejatuhan aku masa main bolasepak dulu...huhuhu...elok lar tu kot...menggenangkan kembali kisah yang dahulu kala membuat kita bersyukur dan redha apa yang kita ada sekarang.....

...aku nei agak yer, kalau tak injured lutut at a very young age dah sah sah lar jadi kerani kat bank lepas tu main bola for the KL League....that was my dream to play football semi-professional...tak lar aku nei overly talented tapi ada good attitude and played that rightback position yang ramai tak minat...so kalau tak injured, surely aku tak sambung belajar and pursue that dream aku nak main bola sampai tahap tertinggi.....tah lar, tiba tiba aku teringin sangat nak main Futsal tapi rasanya tak mampu lagi dah tapi teringat zaman aku gila nak jadi footballer....

....masih lagi terasa sakit bila ligament lutut aku yang cruciated masa tengah main bola latihan kat padang, I remember making a solo run and was cutting through a few established state's level players when suddenly a tackle from behind and booom!!! jatuh tergolek dan menjerit kesakitan...I was yelling " patah patah, kaki aku patah"...then, they came to my aid and confirmed nothing fractured tapi lutut tu tiba tiba bengkak macam buah kelapa dan kepala lutut dah tak nampak.....I had to be to helped out of the field dan badan rasa macam kena karen eletrik, tak bermaya dan wondering what next for me......aku baru tengah mencipta nama dan sebelum ini aku pernah injured dekat ankle yang menyebabkan aku tak pegi selection untuk Wilayah persekutuan tapi injury kali nei nampak serius.....masa balik ke rumah tu rasa berjam jam baru sampai dan bila sampai rumah bengkak dah bertambah besar...2 minggu aku sembahyang duduk dengan letak bantal untuk sujud sebab kali tak leh nak lipat.....

.....pas tu, tak directly pegi hospital tapi pegi berurut pulak dulu dan letak jadam kat lutut yang bengkak tu...actually by today's medical standard, the kind of injury that I had had could be easily cured but unfortunately not at that point of time......bayangkan lutut bengkak dan kena urut..Ya Allah, sakit yer bagai nak gila.....after that, I had to use crutches to go to school and friends will help me to board the bus and I could not lepak with my friend tapi depa datang rumah jenguk aku.....after a few weeks swelling kat lutut tu subside tapi masih tak der grip dan rasa melayang layang bila jalan....that was horrible because I could sense my dream to become a footballer shattered even before it began......I will sit alone from afar watching my mates playing games and wondered whether i could ever make a comeback.....

...that was the turning point in my life, i suddenly realized that I need to have a back-up plan if the knee could not recover, I started getting interested in my study and began to play music with more interest ,just in case......after 6 months I was able to run with my knee though heavily bandaged but I was no longer the same player....the more i tried the more it hurts knowing that i was no longer the same player 6 months before...even my friend quipped " kau dah tak sepetah dulu"...heheh...it was funny but it hurts me alot too.....'giving up' was never part of my vocabulary and so i began strengthening my knee and rely heavily on my right leg when jumping or running, I could now play a bit minus those dashing run but I played totally a different game from what I used too..I played in midfield and used alot of my football brain to overcome my weaknesses in the physical part of the game...it works for some time until the right knee which I heavily depend on gave away...another serious knee injury on the right leg and that was it.....

...i could no longer walk properly let alone running.....after a few failed comeback i decided not to pursue my dream and concentrated on other alternative such as academic ....once I made that decision, i could then think freely without being confined to just being a footballer, I tried to enroll as a Referee but my leg just could not stand the vigour of running over 90 minutes as referees need to do......I could never hate football but slowly i was able to be good spectator and occasionally i will join the kick about amidst being the center of jokes among friends for my disability...it hurts too when one by one my fellow friends beginning to get the recognition and playing higher level football and I will never failed to watch them play for the state team at any age level....some of school mates represented malaysia national side 1st team and many of those that were playing at the same school level making names at the malaysia cup level.....

......what I have now to make end meets is fantastic but for sheer fun , I would love to fullfil my childhood dream to be a footballer.....lucky for me that I made my decision early to concentrate on my study after that knee injury and alhamdullillah, I am glad now I did...still the joy of playing competitive football was so fantastic that i went for an operation much later hoping that i could still play footbal but the injury was so terrible that even after two operations I could not run freely as i would love too...

....even after all these years, i still have my old mates asking me whether I still play football and I take that as a compliment of my potential during my teenage years....damn i love football so much....heheh... even at the age when my childhood friends starting to appreciate the opposite sex, I was never interested in girls and always focus to my ambition to be a footballer...similarly, when I began to concentrate on my studies, I will not allow any obstruction to deviate my intention to be successful academically.....I thank Allah for the gift of many talent that ...alhamdullilah... .I have come to a stage that I am rather contented tapi bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang.....yes, terima kasih Ya Allah ....kerna memberi aku jalan yang lurus dalam kehidupan ini.....

...entah lah, masa start puasa nei asyik terkenang kenang ajer... entah lar....puasa ker cuti uzur si farah awal ramadan nei..ahak ahak...

Tuesday, October 19, 2004

Blog Renovation - 3rd month anniversary

... 3 months to the very day since blog aku dilahirkan....hari ini blog aku telah dibuat sedikit sebanyak upgrading plus cosmetic beautification oleh famed blog designer Ms EMY of Inside-My-Brain .....terima kasih emy kerna membantu mencanggihkan blog ini....so sekarang comment kat article powered by Haloscan, so lebih mudah nak bagi comment, shoutbox ada tukar design sikit , dan ader jam....jam tu diatas menunjukkan penting yer masa bagi kita dan jam itu warna hijau kerna tentu tentu yer aku nei bukan ahli Puteri um-no..ahaks ahaks ahaks....

...3 bulan lepas selepas belajar ber chatting dan blog hopping aku memberanikan diri untuk create my own blog, it was a journey into the unknown, an uncharterred territory, an adventure to test my stupidity....hehehe...well I survived the couple of hours following the rather simple step to create your own blog...the 1st person to actually stumbled into my blog was Emy...huhuhu...she then taught me how to make good of my blog and now I could say that I am quite happy with my blog..... perhaps I need to spend another solid 4/5 hours to add more info at the sidebar.... still tak der masa.....

...satu aku nak create nanti kat blog aku ialah menjadikan blog aku nei ada space/ruang nak letak nama syarikat orang malay yang boleh kita support perniagaan mereka...sebagai contoh last saturday, aku tolong orang hantar repair perabut yang need repair/facelift/refurbishing dan aku telah dibawa ke sebuah kedai anak malay di Gombak Simpang Tiga....yes, kawasan ini terkenal dgn pak indon jual perabut teak tapi this young chap ialah local guy yang berniaga memperbaiki perabut....so aku nak letak nama kedai , owner, address dan speciality depa.... so orang yang singgah blog aku boleh support business orang malay kita ini....

...similarly, last week just before puasa , aku dibawa makan nun kat Puchong , western food oleh seorang malay cook, Sarah Grill or macam tu lar bunyi yer....boleh tahan steak dan salmon fish dia tapi tak der crowd, so through this blog, kita boleh hebahkan dan bantu orang malay yang berjuang dalam bidang yang bukan tradisionally orang malay punyer business...

....so macam nak raya nei, kita semua kongsi info kat mana nak buat baju kurung ker baju johor ker...instead of hantar kat non-malays, kita ada alternative source nak hantar tempahan baju or even kat mana kerepek ubi sambal yang best pun boleh war war kat blog ini.....samada boleh buat ker tak, aku tunggu , guru aku punyer info....lest start small dan kemudian baru kita besarkan scope kita ini...ahak ahak ahak....

....... so boleh lar eventually siapa nak tanya kat mana hardware malay kat tanjung karaang ker boleh lar refer kat ilham..ahak ahak ahak....okke, selamat berpuasa dan maaf zahir dan batin...

Saturday, October 16, 2004

AF2 jadi Duta Pencegahan Dadah


...Terkini diberitakan aweks aku Farah Diana 'Ilham" Anuar beserta Bintang AF2 yang lain telah dilantik menjadi Duta Anti-Dadah...ahak ahak ahak...aweks wa jadi duta beb!! wa dulu pun suka lepak Jalan Duta...ahak ahak ahak !!!....

...aduhai...aku harap Farah jangan over expose diri terlalu banyak sangat...ada sesuatu yang mistik kalau seseorang artis itu tak mudah untuk dijumpa ...selagi tak jumpa depa nei macam larger than life character dan itu yang menjadikan depa menjadi buruan...tapi asyik jumpa kat sana sini maka the myth that celebrities are different than the ordinary people will be gone forever....

...Farah, mungkin kerna character dan budi bahasa yang tinggi nampak terlalu oblige untuk berterima kasih pada peminat/penggundi...mana mana Farah ada....Maxis dinner yang Farah tak nyanyi pun dia ada, kenduri roti canai zahid yang tak ada kena menggena dengan Farah pun dia hadir....bukan salah tapi Farah kena berpada pada....

...Jins Shamsuddin ( tak silap aku) pernah nasihat golongan artis menjaga status artis dan jangan sampai ke warung pun dinampak peminat dan M.Daud Kilau pernah nasihat jangan dinampak peminat kita memakai baju yang sama/yang pernah kita pakai,...ada sesuatu yang 'thrill' bila susah dapat melihat/berjumpa orang yang kita minati dan lagi susah jumpa lagi kita merasakan betapa hebatnya depa...

...kadang kadang, segala jangkaan kita pada seseorang celebrity itu berubah bila kita ketemu mereka secara personal.....segala anxiety dan excitement tiba tiba rasa pudar bila lepas jumpa orang yang kita nak sangat jumpa dan dalam banyak keadaan suasana itu merupakan anti-climax if not major disappointment....begitu juga kadang kadang sebaliknya...tetapi yang sebaliknya selalu celebreties yang kita tak minat dan tak berusaha untuk jumpa...

.....begitu juga bosses and politician, depa will make it difficult to be seen or to be met and for a reason!!! it's true...there's a common practise among politician to make people wait for them or to make people to come more than once to see them in order to increase the level of anxiety of the person and therefore the moment they were able to meet the politician it has reached the level of anti-climax and whatever anger or discontentment reduces tremendously by virtue that the person eventually able to meet their wakil rakyat........that feeling of eventually able to meet the Wakil Rakyat overwhelm the real reason to meet the wakil rakyat..pepatah malay pun ada kata " sayang anak tangan tangankan..sayang isteri tanggal tangal kan ehhhhhh...tinggal tinggal kan"...yang bermaksud biar berpada dalam menunjukkan kasih sayang dan kenkadang melakukan yang opposite itu memberi reaction yang positive...

.....so pada Farah, bagus bila jumpa peminat penuh dengan budi bahasa dan sopan santun tetapi saya nasihatkan supaya memilih tempat dan acara supaya mystery seorang bernama Farah tu kekal lebih lama....satu yang common di malaysia ialah peminat mudah merubah idol depa dan selalunya idol ini ialah seseorang yang kita susah nak jadi dan kita melihat idol sebagai superhuman.Anehnya manusia ini lebih lebih lagi malay dengan malay, lagi merendah diri orang itu, lagi dipijak dan pandang rendah.....tapi bila diherdik/diperli/dikeji oleh non-malay, bolehnya lagi tu menenggek macam tak ada tempat lain nak ditenggekkan....

....aper aper pun, Farah distancing yourself bukan bermakna menyepi...Farah mesti banyak keluar TV, album meletup, berlakon terserlah, gossip yang positif dan nama farah sentiasa dibibir peminat seni bukan peminat Farah ajer dan bila jumpa peminat ada satu level tinggi dari peminat..bukan hidung tinggi tetapi penampilan diri mesti one/two level above....peminat nei kejam...macam mana depa sanjung macam tu jugak depa keji....

...aper aper pun Farah, wa mau jumpa sama Farah jugak...ahak ahak ahak....tapi wa tak kisah tak jumpa selagi Farah punya nama sama muka wa nampak paper hari hari...ahak ahak ahak...

.....maka berkaitan dengan issue yang dibincangkan ini iaitu berkenaan dengan persoalan jangan terlalu mudah berjumpa dengan orang lain!! ahaks ahaks maka aku nak nasihat kepada depa yang ada aweks jangan asyik nak jemputhantar balik kerja...nanti awek ngko tu take u for granted...hehehe....2 bulan sekali mesti mau gaduh untuk evaluate persahabatan...hehehe...jangan masa courting dah asyik nak turut cakap aweks...from time to time or at least once cuba buat buat lupa birthday/ or significant event dia lar , so baru ada itu tarik tali..iyer tarik tali or main layang layang....kasi lepas itu tali than tarik balik , baru itu layang layang boleh naik lor!!!...jangan jadi terlalu predictable, element of surprise mesti dimasukkan dalam bercinta ...hehehe...ini kalau gaduh sikit, habih bunya satu chow kit bagi aweks konon nak make up konon....ahak ahak ahak....

...wa cakap lu, wa kalu ayat dengan tactic, jangan kan si farah, si Jennifer lopez tu pun cair sama wa...wa cakap lu!!!..satu lagi jangan berlakon ko tak tengok pompuan lain depan awek ko, nanti awek ko ingat ko baik...hehehe..mana ada jantan baik giler!!!eksyen baik ada lar...huhuhu...lagi satu jangan takut kalau berlaku pergaduhan yg menggambil tempoh 1 week to 6 weeks sama awek lu....kalu dia sayang lu, wa cakap aweks lu mesti mari punyer...pompuan kan..kalu ko dah pegang hati..ko tinggalkan pun datng balik...tapi jangan buat selalu, nanti ko yang kena tinggal, melainkan lar muka ko macam sepupu aku Tom Cruise!!!ahak ahak ahak....tapi , wa cakap sama lu, walaupun cintan tak semesti mesti ada jodoh, tapi mesti mau respect ko punyer aweks okke, jangan lar buat aweks ko macam ko punyer bini sampai bila break dan tak der aper tinggal untuk bakal suami aweks ko!!!!.....wa nasihat u all kalu cintan jangan sampai masuk bab physical lar beb!!..stay virgin until malam pertama okke.......wa cakap ajer, wa tarak experience cintan lagi beb!!!

Selamat Berpuasa kepada semua dan especially Farah ku semoga semua menikmati santapan rohani Ramadan ini....Assalamualaikum....

Friday, October 15, 2004

Teladan - ( Forwarded e-mail)

Just sharing this info with u all......Barakallah hu fiq...good lesson
to pick..

A man went to a barber shop to have his hair and his beard cut as
always.He started to have a good conversation with the barber who attended
him.They talked about so many things and various subjects.

Suddenly, they touched the subject of ALLAH. The barber said : "Look
man, I don't believe that ALLAH exists as you say so."

"Why do you say that?" Asked the client.

"Well, it's so easy, you just have to go out in the street to realize
that ALLAH does not exist. Oh, tell me, if ALLAH existed, would there be so
many>sick people? Would there be abandoned children? If ALLAH existed,
there would be no suffering nor pain. I can't think of a ALLAH who permits
all of these things."

The client stopped for a moment thinking but he didn't want to respond
so as to prevent an argument.

The barber finished his job and the client went out of the shop.

Just after he left the barber shop he saw a man in the street with a
long hair and beard (it seems that it had been a long time since he had his cut
and he looked so untidy). Then the client again entered the barber shop
and he said to the barber: " know what? Barbers do not exist."

"How come they don't exist?"-asked the barber. "Well I am here and I
am a barber."

"No!" - the client exclaimed. "They don't exist because if they did
there would be no people with long hair and beard like that man who walks in
the street."

"Ah, barbers do exist, what happens is that people do not come to me."
"Exactly!"- affirmed the client. "That's the point. ALLAH does exist,
what happens is people don't go to Him and do not look for Him, that's why
there's so much pain and suffering in the world."

If you like it, send it to other people. If you think ALLAH does not
exist, don't do it.


Teladan - (forwarded e-mail)

Renungan Menjelang RAMADHAN

Ini adalah cerita benar yang telah diceritakan oleh pelajar-pelajar Malaysia di Arab Saudi..Peristiwa ini baru saja berlaku dan disahkan benar oleh Ustaz Halim Naser....penceramah bebas yang amat terkemuka di Malaysia....

Ceritanya begini....Pada suatu hari di musim haji yang lepas, pelajar Malaysia yang sama-sama menunaikan haji telah mengikut seorang arab untuk mengebumikan mayat seorang yang meninggal dunia pada musim haji. Makam tersebut terletak di Ma'la....tempat pengebumian para jemaah haji yang meninggal dunia di Mekah....Cara yang mereka kebumikan mayat ialah dengan cara meninggalkan mayat dalam lubang yang disediakan dan menutupnya untuk kira-kira lapan bulan. selepas lapan bulan, lubang itu akan dibuka semula untuk mengebumikan mayat yang baru.

Pada hari tersebut, apabila satu lubang dibuka untuk mengebumikan mayat yang baru, orang arab tersebut bertempiaran lari kerana dia nampak mayat sedang bersila, bukan tidur seperti kebiasaannya. Penuntut Malaysia ini memberanikan diri merangkak ke dalam kubur tersebut untuk melihat dengan lebih jelas. Hasilnya dia mendapati memang mayat tersebut sedang bersila dan mayat tersebut sedang membaca Al Quran, dan Al Quran tersebut memang yang asli. Selepas dilihat seterusnya. ayat Quran yang terbuka ialah Surah Yasin. Satu lagi perkara ialah mayat tersebut tidak reput dan kain yang membalutinya juga tidak reput. Yang reput hanyalah kapas yang diletakkan di antara mayat dengan kain kapan (kain ehram).

Setelah dibuat kajian, rupa-rupanya mayat tersebut ialah mayat seorang negro yang kerjanya ialah membersihkan Baitullah daripada tumpahan air zam-zam. Kerjanya tiada lain selain daripada membersihkan Baitullah jika ada tumpahan air zam-zam. Jika tiada tumpahan , dia kan duduk di satu sudut Baitullah dan membaca Surah Yasin. Itulah kelebihanya bagi orang yang berbakti ke jalan Allah... Inilah yang membuatkan aku semakin berkobar-kobar untuk mengunjungi Baitullah....

Selepas peristiwa itu, lubang kubur itu pun di patri dan ditandakan agar tiada mayat lagi yang akan dikebumikan di situ.....

ULASAN ILHAM

...dari masa ke masa Allah akan menampakkan kekuasaanNYA dan memberi contoh teladan yang baik bagi ummah dengan mempamerkan miracles untuk renungan kita....kisah ini bagi aku jelas menunjukkan bahawa sesuatu perbuatan yang baik tetapi ikhlas dan ke jalan Allah walaupun sekecil zarah sekalipun akan dibalas dengan baik dan amalan yang sedikit waimahbaca bismillah sekalipun kalau berpanjangan akan menjadi darah daging dan pakain kita..

...selalu kita ghairah melakukan yang amal jariah yang besar kerna mahukan ganjaran yang besar dan leka bahawa amalna kecil seperti mengenepikan kayu yang melintang jalan atau mengutip sampah di dalam kawasan sekolah/surau itu jugak besar martabatnya....kita suka dengan sembahyang terawikh kerna ganjaran yang amat besar tetapi kita lupa bahawa membaca bismillah sebelum setiap perlakuan itu juga besar menafaatnya....

....amal amalan yang kita faham isi dan maksud dan lakukan sebagai pakain rohani dan semoga bulan ramadan ini kita banyakkan amalan mensucikan diri dan menambahkan ketqawaan kehadap Illahi....maybe untuk anak yang baru belajar, ganjaran pada amalan itu amat penting tetapi bagi yang dewasa, beramallah kepada Allah dengan tanpa meminta balasan kerna Allah maha adil dan penyayang maka yang baik itu sudah semestinya memberi ganjaran yang baik.....

Recollect and Reflect - eve of Ramadhan

.......memandangkan Ramadan dah sampai, aku pun nak start recollect and reflect my own achievement and vice versa since the last Ramadan, the hits and misses, the good and the bad sebagai insan and what to do next....

...memang sebagai manusia tidak dapat lari dari membuat kesilapan dan kesalahan tetapi yang pentingnya sebagai manusia ialah menggenali kesalahan tersebut untuk diperbaiki diri yang semestinya tidak perfect....dari Ramadhan lepas ke permulaan ramadhan ini rasanya aku tidak ada melakukan dosa dosa besar yang boleh memesongkan akidah aku atau menyebabkan aku dianggap sebagai syirik ataupun munafik...dosa dosa kecil insyaallah terhapus antara dua sembahyang fardhu yang dilakukan.......

....bila masuk ramadhan, segala amalan yang rasa susah nak dilakukan di bulan lain seakan terlalu mudah semasa Ramadan, rasanya yang tak cukup hari dan terasa sedih bila Ramadan sampai ke penghujungnya......sembahyang taubat , hajat dan tahajuud dibanyakkan semasa Ramadhan...masih lagi aku merasakan dugaan duniawi itu tebal mendalam dalam jiwa dan belum dapatkan dipisahkan sepenuhnya........

.....memang untuk mencapai self-actualization dalam hidup itu agak sukar tetapi yang harus dicari ialah consistency iaitu beramal sepanjang masa dan bukan bermusim...ini tidak, bila di duga barulah kumat kamit beramal dam memohon restu tapi bila senang , lekas leka dengan dugaan kesenangan...

...tapi dari pengalaman aku, doa dibulan Ramadan memang makbul dan yang membezakan ialah cepat dan lambat saja doa itu dimakbulkan Allah swt.....jangan malas dan malu berdoa dan jangan bertangguh untuk bertaubat...syaitan takut pada insan yang suka bertaubat....

....Ramadhan juga masa untuk bersedekah dan berzakat dan ramai yang menggira haul setahun dari ramadan ke ramadan...ramai juga yang menggamalkan memakai barangan kemas yang tersimpan masa Ramadan untuk menetukan barangan itu tidak termasuk kepada simpanan yang perlu dizakatkan kerna tersimpan setahun tidak dipakai....

...sebagai menyahut sendiri fahaman yang aku ketengahkan bahawa kita harus bermaf maafan sebelum Ramadan instead of masa Syawal, aku ingin menghulur salam kemaafan kepada semua yang mengenali diri ku atas segala kesalahan yang aku sengaja atau tidak sengaja , yang aku sedar atau tidak sedar....

..semoga semua pengunjung blog aku nei mendapat shufaat Ramadan dan beramal untuk Allah swt tanpa taksub kepada ganjarannya amalan yang kita buat.... Allah lebih mengetahui...amin3x

Thursday, October 14, 2004

RENTAK JUARA FINAL

...malam tadi aku pun tengok lah dengan excited finale Rentak Juara kat TV2 tu...kalau siapa tak pernah tengok maka Rentak Juara ini adalah Kugiran versi new millenium....since Naza yang sponsor bersama dengan RTM maka stadium negara telah diubah menjadi gelanggang untuk pertandingan antara band band ......yang potong yer sikit ialah pengacara terlebih excited tak menentu, ingat ini party cit cat kot!!!tak kena lar ....

.....kira okke lar final nei tapi aku dissapointed sebab quite a number of bands trying too hard to impress sampaikan tak nampak kemantapan pancaragam tersebut....too eloberate dan trying to hard to showcase depa punyer versatility sampai dah mengalahkan rojak punyer persembahan....ada lar band nama Havoc, Gerhana, Storm, Big Band ( my favourite and 3rd placing), thunderstorm( eventual winner), NGR ( 2nd place), Skyhigh ( sms winner)dan Azia....

...mostly depa nei seasoned musician yang dah main kat club club dan ada 2/3 yang aku kenal personally dan yang drummer band yang menang tu pernah jamming dgn aku main kat umah org kahwin...hehehe..Lan Long, Mat dgn Emy masa tu....therefore, it was disappointing to see some of them did not really deliver the goods for the final....

...the Big Band was my favourite and indeed very polish and compact depa punyer band tapi depa perform lagu yang sama masa qualifying week....so, macam mana sedap pun tetap juga melihat ulangan persembahan ajer....lesson to learn, you need to take a little bit of risk in order to succeed.....in fact band yang dapat 2nd place pun bawak lagu yang sama with different arrangement......I don't understand the choice of Thunderstorm as the overall champion....they were good but I thought their presentation was quite ordinary.....

...tapi macam mana pun konsep pertandingan Rentak Juara ini boleh kekal lama dan dari segi quality aku letak Rentak Juara di bawah Akademi Fantasia tetapi better than Malayisan Idol...

...tetapi, kesilapan menyebut pemenang berlaku lagi setelah lapse of perhaps 8/10 years masa Nora menang pertandingan HMI tu....masa tu Nora diumumkan sebagai pemenang ketiga dan bila dah umum juara baru tau susunan pemenang salah, yang 3rd jadi 1st dan 1st sebenarnya 3rd kot..lebih kurang gitu lar....malam tadi, si pengacara yang tergedik gedik dari mula show dan asyik memperli Akademi fantasia tu dah buat mistake besar bila dia announce runners-up sebagai Juara........hehehe....yang menang nampak blur dan yang dapat 2nd place tak faham dengan commotion yang berlaku...!!!....

.....padan muka ko....menggelabah sangat dan asyik nak memperli AF, langsung silap..., dia silap ker yang tulis silap ker aku tak tau lar, tapi yang penting kesilapan itu teramat memalukan RTM dan Naza dan overshadowed the fantastic organisation of the event.....pengajaran dari ini ialah...ingat, boleh buat silap, tapi don't make the same mistake twice, itu dah bukan mistake tapi negligent dan kalau buat mistake jangan buat expensive mistake iaitu jangan nak tekan break tertekan minyak kereta sampai langgar tembok, silap pasang dapur oven sampai menyimbah api ke muka....okke...

...so , I like what I was saw in this Rentak Juara and perhaps with a better compere, show malam tadi lebih sensasi.....well, Jen and Aleya definitely done themselves a big favour in handling MI and I thought Aznil is in his own league at this point of time....

...tahniah kepada pemenang and I was quite surprised with the jury's choice untuk best vocalist, guitarist and so forth....then again, if you deal with RTM, you are bound to get one or two surprises but definitely not that compere's blunder.... ahak ahak ahak.....

Macam Mana nak Simpan Duit??!!!

...sebenarnya aku tak layak nak tulis pasal macam mana nak simpan duit !!!..hehehe..bagaimana nak menghabiskan duit tu memang kepakaran aku!!!bagaimanapun sebagai landasan saja boleh lar dan untuk kongsi pendapat......so bagaimana nak simpan duit??!!!

..pertama, jangan lah afundi masa AF!!!!...huhuhu....okke..seriously yerk....apa yang aku nak tulis mungkin sesuai bagi mereka yang bergaji tetap/makan gaji....iaitu apa yang dapat hujung bulan itulah juga untuk makan, simpan, bayar hutang kereta or rumah or personal loan dan itu lah jugak nak bayar roadtax,insurance, quit rent dan sebagainya...

....Cara menyimpan ada yang dikategorikan sebagai simpanan sukarela dan dan yang paksa ( force saving)....sukarela nei adalah dalam bentuk mengenepikan sebahagian dari income kita untuk masa depan...simpanan ini selalu agak liquid kerana kita masuk dalam akaun khas yang kononnya tak akan diusik...maybe 1o to 15 percent every month kita ketepikan..malangnya simpanan yang agak liquid/cair nei tak tahan lama kerna ianya teramat mudah untuk diambil dan duit ini selalu digunakan dalam keadaan kecemasa i.e. kematian, kenduri kahwin orang terdekat, kereta tiba tiba rosak, emak/abah perlukan wang dan sebagainya...maka duit nei akan susut dengan kadar segera dan akhirnya tabung khas hilang begitu saja....selalunya duit Tabung Haji atau Tabung Khas untuk anak anak ( bagi mereka yang ada keluarga) yang menjadi mangsa dengan alasan advance dulu dan kemudian cover....ada seorang economist mencadangkan apabila lahir sahaja anak, masukkan RM10 without failed every month to the new born child special fund and by the age of 21 after taking into consideration the futures value and the profit sharing rpovided by the bank ( advisable islamic based financial instituion), that accumulated amount would be suffucient to cover for registration fee for higher learning.....definitely, to those affordable to save more to put in more every month....

.....tetapi apa yang aku nak ketengahkan ialah kaedah "Force Saving" iaitu menyimpan secara terpaksa dan tidak cair/liquid simpanan itu.....cara ini adalah baik untuk jangkamasa pertengahan dan panjang.....cara simpanan ini ialah membeli bon bon kerajaan, atau skim simpanan ASN/ASB ( dalam bentuk sijil) atau Tabung Dana atau melabur dalam hartanah....dengan cara ini simpanan ini akan berkekalan untuk satu jangkamasa yang boleh ditentukan kematangannya....sekiranya ini boleh dilakukan, kita tidak akan menggangap potongan bulanan itu sebagai potential spending power kita lagi....Force saving juga boleh dilakukan dengan membuat pinjaman peribadi dan dilaburkan kedalam dana dana yang baik...apparently, Bank Rakyat memberi pulangan terbaik dalam pasaran sekarang ini.....

...menyimpan duit adalah masalah kepada semua orang kalau seseorang itu tidak dilahirkan memang baghil atau kedekut....orang yang baghil dan kedekut adalah penyimpan duit terbaik tetapi tak semua orang dianugerahkan Allah swt dengan kelebihan tersebut....maka yang selainnya perlu merancang perbelanjaan mereka diawal tahun.....selalu kita merancang perbelanjaan secara bulanan dan tidak melihat pada kadar 12 bulan makan selalunya kita merasa terlebih duit bila datang bonus dipenghujung tahun maka sakan lah berbelanja kerna duit sudah melebihi budget belanjawan bulan tersebut....cuba buat pengiraan ikut temph masa setahun dan kira belanjawan ikut tahun dan kita kan dapat melihat dengan lebih jelas dimana kos kita yang paling besar sebenarnya dan bilanya ianya akan berlaku.....

..sebagai contoh , kos pakain untuk sebulan mungkin RM 150 tetapi kalau setahun dah RM1800 dan ini tak masuk budget baju raya dan annual dinner company...so bila dikira semua kos baju sendiri untuk setahun mendekati RM 3,000 atau RM 250 per month....ini bermakna kos baju untuk sebulan adalah 67% lebih tinggi dari apa yang dibudgetkan....sama jugak dengan kos diri yang lain yang selalu dibudgetkan rendah tetapi kos sebenarnya lebih tinggi dan di sinilah berlaku pergaduhan antara otak dan calculator...hehehe..otak cakap lain, calculator punyer kiraan lain.....

..so sebaik baiknya membuat budget mengikut peratus bukan berapa ringgit....katkan gaji RM 3,000 dan lepas tolak statutory deduction( EPF/socso/incometax/zakat) jadi lebihkurang RM2450. so dari 2450 ini pecah kepada percentage....

saradiri 30%
parent 10%
borrowings 30% ( loan kereta/rumah/insurance)
Tabung haji 5%
others 5% ( entertainment)

total 80% or RM 1960 and therefore you are left with RM490 to save.....ini adalah ideal situation kerana dalam banyka keadaan kereta dan kredit card mengambil 60% of nett income dan barulah dipecahkan bakinya untuk yang lain.....

..tetapi sekiranya seseorang itu boleh menyimpan 20% of the salary sebagai saving dalam bentuk force or sukarela, maka dia akan selesa dihujung tahun kerana apabila bonus dibayar maka akan ada lebihan belanjawan untuk tahun akan datang.....so bila mula saving plan, the 1st year will be the most difficult year tetapi kalau semua dan lancar maka the next year dengan increment gaji dan sebagainya akan menyebabkan seseorang itu merasa mewah tapi bukan kaya.....

... contoh diatas adalah keadaan seorang yang bujang dan selalunya 20% saving itu adalah untuk perkahwinan....maka savingitu pun tak berkekalan...diletakkan 10% untuk others adalah bagi tujuan untuk meningkat simpanan jika tidak digunakan or meningkat saradiri jika perlu....

...walaubagimanapun bagi yang berkeluarga, very likely borrowings dan saradiri mengambil lebih dari 80% of income jika mengambil kira kos penjagaan anak atau persekolahan anak...di sini konsep simpanan sukarela agak sukar untuk dilakukan dan "force saving" adalah cara yang paling afdal.....tetapi jangan simpan duit dan laburkan dalam KLSE, this is not investment and this is pure speculation....don't burn your fingers unnecessarily babeh!!!...

...kaedah menyimpan yang baik ialah dengan mencari satu bentuk side income dengan cara direct selling, teaching or other kind of simple business.....duit nei bila dapat tidak termasuk dalam budget bulanan dan merupakan lebihan dan selalunya disinilah duit disimpan untuk masa depan atau belanja sesuatu yang bukan wajib i.e. barang kemas, melancung, bersedekah, beli eprabut dan sebagainya...namun tak semuabentuk perniagaan kecil kecilan ini mendapatkan untung lebih lebih lagi jika dalam bentuk ansuran...namun Islam menggalakkan perniagaan....

...dari apa yang dipamirkan diatas maka adalah tidak hairan ramai orang makan gaji cuba mendapatkan income lebihan melalui rasuah, kerja lebih masa tapi tak bekerja, meminjam tanpa berniat untuk membayar dan sebagainya kerna gaji bulanan jika tidak dikawal perbelanjaan tidak akan cukup let alone nak simpan....maka sebaiknya seseorang yang bergaji RM3000 untuk menjalankan standard of living macam gaji RM1800 untuk membolehkan seseorang itu hidup tanpa beban, tetapi sebaliknya berlaku, orang gaji RM1800 hidup macam orang gaji RM3000.....

..sebenarnya kaedah main 'kutu' adalah kaedah menyimpan yang baik kerana ianya juga merupakan force saving walaupun agak liqiud.....maka konsep pyramid or labu peram itu adalah baik dan sebenarnya telah dipraktis oleh kaum cina dari dulu lagi tetapi bila sampai ke malay ianya menjadi satu scam....sayang seribu kali sayang....oleh itu,kalu boleh lakukan simpanan melalui cara "Kutu" kerna kalau ianya berjalan lancar boleh memberi simpanan jangkapendek yang baik selagi kita tahu bahawa apabila giliran kita sampai ianya merupakan simpanan terkumpul dan bukannya lebihan untuk dibelanjakan....begitu juga, kalau ada niat untuk menyimpan, facility pertama yang mesti dihentikan ialah credit card kerna ianya merupakan ibu kepada segala penyakit berbelanja melebihi pendapatan...no doubt kita service the card but more than often that limit will continue to burden you dan notion kononnya credit card untuk standby contigency tu adalah merupakan alasan semata....

so, kalau nak menyimpan, buat calculation untuk belanjawan tahun depan sebelum bonus dibayar tahun ini, buat budget, anticipate contigency, recurrence cost letakkan dengan jelas, anggap diri baghil bagi tahun depan, kurangkan cita cita dan perasaan untuk tahun depan, banyakkan puasa sunat Isnin dan Khamis...hehehe....propose company adakan uniform/ jacket...huhuhu....kalau instalment kereta melebihi 50% income maka cari alternative untuk menggurangkannya....apa yang penting ialah discipline...tanpa discipline maka apa cara pun tak akan menjadi dan jangan lupa bayar zakat kerana itu bukan hak kita.....

..actually, kita dah ada EPF untuk simpanan hari tua dan kalau duit itu tidak diusik untuk beli rumah or komputer, simpanan ini akan agak menjamin hari tua kita tetapi kita perlu bersedia untuk diri kita sendiri....aku percaya bahawa setiap orang akan ada 'big break' masing masing iaitu dapat rezeki dari arah yang tak disangka sangka.....mungkin dalam bentuk mendapat kerja yang baru dengan upah lumayan, dapat isteri or suami yang kaya, dapat harta pusaka or macam macam cara yang Allah saja tahu rahsianya.....tetapi sebelum 'big break' ini datang, jangan lupa bahawa disaster juga boleh strike kita....so sediakan payung sebelum hujan dan simpanlah duit sebelum kena retrench or whatnot....

....lar nei aku dah simpan duit nak tengok citer Man Laksa lakonan Farah...huhuhu.....!!!!Wednesday, October 13, 2004

APA CITER FARAH Eeekkkk??!!

...hehehe....maka terbaharu sampai kat telinga aku ialah Farah telah mendapat dan menerima tawaran berlakon drama bersiri yang akan diterbitkan oleh Rashid Sibir.....tajuk citer yer ialah Akademi Drama, sebuah cerita yang berlatarbelakangkan AF jugak.....dikisahkan jugak si Azean Irdawarty akan berlokan sebagai tenaga pengajar di Akademi dan si Adam...hehehe...akan menjadi hero yer!!...

...citer berkisah kepasa kehidupan pelajar di kolej dan Farah sebagai pelajar pintar telah diberi tanggungjawab untuk membimbing si Adam , yang berlakon sebagai mamat lembab, menyusahkan dan memburuk imej Akademi( ini aku tambah sendiri!!!huhuhu)....dan agak yer lepas tu depa bercinta...iyer lar, tak kan lepas tu bertumbuk pulak!!!...

...alhamdullilah dapat satu lagi tawaran si Farah selepas offer berlakon dalam filem Man Laksa...hehehe...

...Farah juga masuk studio untuk album yang menampilkan pelajar AF2...errmmmm....mintak mintak lagu yang disediakan adalah lagu yang boleh dijual ker RTM dan sebagainya....


...Farah juga baru balik dari Brunei selepas menggadakan konsert AF2 di sana....ini ada gambar dia kat airport yang aku ambik dari Faraf_AF2 YG.....comel si Farah nei yerk!!!....

.....so aku happy lar bila sampai Ramadan nei Farah akan berehat sikit kot dan mungkin masuk studio uuntuk programme Raya dalam minggu kedua puasa..agak aku lar....so Ramadan nei Farah akan berehar physical dan mental dan boleh lar Farah baca blog aku...huhuhu....aku selalu terbayang betapa sedapnya kalau si Farzah nei menggaji Koran atau berzanji....nyaring, lantang dan sebutan jelas....aku fikir fikir, memang beruntung lah si Farah nei kalau dapat jadi bini aku....ehhh ehhh...malang kot!!!....hehehe...