Tuesday, January 29, 2008

Entry Selasa -29/01/08

Assalamualaikum,

memula kan kengkawan aku nak bagi tau dulu yang bermula malam nei sampai malam Jumaat aku very likely tak ada dekat rumah waktu malam bermakna aku tak boleh nak update entry tau....so lepak kat umah nei tau sampai hari Jumaat....next week bermula hari selasa pun aku akan busy giler sebab CNY kan, maklumlah pilihanraya dah dekat....kehkehkeh...baibun bah...

ingat tak masa aku kat Kuching dulu masa ada pertandingan surat cinta dulu tuh...huhuhuhu...punyer lar competitive, nasib baik tak der yang kena sumpit kan!!kehkehkeh....outsource surat cinta tu yang paling aku tak boleh lupa tuh!!! ermmm...sapa lar umat yang outsource surat cinta tu kan??!!....ahaks ahaks ahaks....i believe it was 2 years ago about this time jugak lar tak silap aku.....

How fast time goes by dan tup tup tup BokD dah sambut birthday ke 19 pada ahad lepas..Happy Birthday Bro !!...ingat bro,umur 19 nei lelaki very sweet ala ala perempuan kalau sweet seventeen tau...kehkehkeh....Aya masa tu duduk kat Muar dan kini berada di Melaka, adik Embun belum masuk asrama lagi masa tuh, NHK pakai Proton Wira lagi masa tuh jugak, Vaart masa tu tengah di lamun!! ahaks ahaks ahaks....Teesh masa tu masih cakap Omputih kalau masa halo...hehehehe...now dah banyak perubahan dah....but i love it so much, every single moment that we share joy and laughter and not to forget sharing sorrow and adversity among us....

through maya aku jumpa kelian yang aku anggap kawan, adik, abang dan kakak and after 3 years together it is hard to think that I will abandone this friendship eventhough we may not meet in the real world forever ...perhaps akhirat nanti, insyaallah....

aku bukukan unique friendship ini melalui Halonovela dan walaupun blog ini mungkin tidak kekal forever, tapi kelian simpanlah Halonovela itu sebagai penyambung persahabatan....dulu aku ada cipta satu lagu yang Bertajuk " Teman "....perhaps satu hari nanti aku tape kan lagu ini tapi lagu ini boleh jadi tema lagu kita di haloland ini..

Teman

Teman relakan perpisahan ini
Sementara atau selamanya
Yang pasti persahabatan berkekalan
Yang lahir dari ketulusan nurani

Terima kasih, teman
Atas segala memori
Susah senang kita lalui
Tangis tawa bersama

Gunung kita harungi
Lurah kita seberangi
Demi erti persahabatan
Dulu , kini dan selamanya

Lautan mana tidak bergelora
Bumi yang mana tak ditimpa hujan
Tanpa kesalahan tiada keinsafan
Tanpa kemaafan pincang kemanusiaan

Maafkan aku teman
Jika ada kesalahan
Jangan di simpan jadi dendam
Demi Persahabatan maya atau nyata


aku tambah sikit hujung ayat ini untuk sesuaikan dengan persahabatan kita ini....

so aku minta maaf salah silap aku sebelum ini dan semoga kita akan terus bersahabat sampai matahari terbit dari barat....

DAMAI!!!!!!!!!!!!!!!...nei kira macam aramatai jugak lar.....

ikut sesama kengkawan, lontarkan suara...forward yer....DAMAiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!

wokeh, see u all later later yer......love you guys inside and out tau!!!...

** walaupun entry nei macam aku buang tabiat tapi sebenarnya aku tengah tak sihat badan aja tau**kehkehkeh....slightly tired mentally ....

last by not least, jangan kita berhenti berdoa untuk keselamatan adik Sharlinie....

wassalam

Monday, January 28, 2008

Diary Diri 28/01/08 - AJL Pilihanraya

Assalamualaikum

Semoga minggu ini minggu yang menarik untuk kelian semua, insyaallah...

Berita yang aku baru dapat ialah Suharto telah meningggal dunia selepas sebegitu lama dalam under treatment....bagaimana sejarah akan mengiktiraf Suharto aku tidak tau sebagaimana kebiasaannya, the next couple of days kita akan dihidangkan dengan kisah kisah menarik tentang Suharto ini...sebagai saudara Islam, it just right kita mengucapkan innalillahiwainnalilhirojiun...

AJL 07

aku rasa kelian juga mengikuti AJL final kejap tadik dan aku harus menyatakan bahawa aku thoroughly enjoyed final kali ini dengan lagu yang sedap sedap dan persembahan yang mantap...

bagaimanapun , aku akan melabelkan keputusan AJL kali ini ialah keputusan yang berbau pilihanraya...kehkehkeh.....bila keputusan vokal terbaik melibatkan seorang bukan malay dan kemenangan keseluruhan melibatkan sabahan..maka aku terpaksa menyimpulkan keputusan malam tadi ada lebih kepada 'feel good' factor....i could be wrong though.....

..aku berpendapat Estranged (spell ??) layak untuk menang kategori pop rock dan aku even rasa persembahan terbaik pun depa running closely together with Mawi and Siti tetapi sebagai lagu terbaik, aku rasa kurang tepat....Mawi persembahan terbaik aku tak mau dispute sebab antara Mawi dan Siti tak jauh beza kelebihan persembahan mereka.....seriously, aku rasa persembahan Mawi, vocal Mawi dan gimmick dalam persembahan melayakkan beliau untuk gelaran tersebut....

tapi aku rasa kategori vocal terbaik adalah lebih diantara Saari, Fiq , Bob dan Rich tapi Bob terkeluar kerana sedikit lupa lyrics dan aku expect Saari dan Fiq to get the nod.....aku pilih Fiq dan Saari kerana keupayaan dari sudut technical vocal dan juga degree susah lagu yang depa nyanyikan.....rangu low tone ke high tone depa berdua sungguh outstanding dan mereka juga adalah penyanyi gantian yang menjadikan keupayaan vocal mereka lebih menyerlah...

...Aisyah dan Ramlah Ram adalah quite disappointing memandangkan years of experience yang depa ada dan untuk mereka menyanyi ala ala mengah dan pitching lari tu agak unacceptable.....persembahan aku paling tak suka ialah Misa dan Andy yang menyanyi macam amateur dan langsung tiada dynamic and intensity dalam menyanyi....

bagi kategori lagu terbaik keseluruhan, aku lebih memihak kepada lagu Saari nyanyi tuh dan lagu Rich tuh....sebab lagu adalah blend diantara irama, lagu dan lyrics dan kalau ketiga tiga komponen ini diambilkira, maka aku memelih lagu original Khair ini....tapi kemenangan Rich itu tidak lah sesuatu yang dalam kategori Controversy tapi melihatkan wajah wajah pengacara in Ally, Faizal, Farah and Cheryl, maka jelas mereka pun tidak menyangka dengan keputusan tersebut....

overall, aku suka AJl ini except for the moving camera yang membuatkan ianya seperti guna videocam yang buat aku rasa pening dan juga bunyi bising masa compere tengah bercakap yang aku rasa tidak selesa.....otherwise, Ramli MS punyer orchestra dan back-up band memang class giler lar.....

apa yang buat aku syok ialah 3 budak AF menang iaitu Rich ( AF4), Saari ( AF1) dan Mawi ( AF3) whilst Bob ( AF2) memberikan persembahan yang amat membanggakan peminat AF macam aku ini....

Rich kira macam Chris Douthery ( spell ??) yang kalah American Idol tapi band dia malatop!!!

satu lagi aku nak citer, tengah hari tadi aku nampak sebuah kereta Honda odessey or Wish , tak sure mana satu, tapi plate number kereta tu kan " MAW 1" ...huhuhuhu...tapi driver aku tak nampak sebab masa tu kereta tengah parking.....similarly masa kau kat Melaka hari tu aku nampak plat kereta " MAK 11" kehkehkeh....memang kalau kena maki dia tak boleh marah lar kan....tak lama lama lagi pulak di Penang akan ada plat " PUK 1" kehkehkeh.....

wokeh guys, wa nak sambung buat kerja sikit neh...manyak laks kerja kau tak pasal pasal....

wassalam


Friday, January 25, 2008

entry Friday

Assalamualaikum,

Salam Jumaat dan maaf zahir dan batin....

...sudah 25 hari masuk ke tahun 2008 tapi aku dapat merasakan tahun ini akan lebih mencabar lagi....kadang kadang kita dapat merasakan sesuatu akan berlaku tetapi kita tak tau apa yang akan berlaku , dan inilah perasaan aku lately ini....untuk menghilangkan gundah ini, aku mengembara sedaya boleh supaya aku tidak terasa terkongkong dek perasaan ini.....

..seolah olah Big Sam kena sacked hari itu memberi satu indication that things may not be that well and fine for me this year...kehkehkeh....

....mummy aku dah booking aku this weekend untuk bawak dia pergi berurut maka aktiviti Globe Trekking aku ini terpaksa ditunda sampai minggu depan....

....aku dengar berita kejap tadi bahawa Megat Joned telah pulang ke rahmatullah maka Al-Fatihah aku sedekahkan untuk roh beliau semoga tenang di sana....

..apakah nasib adik Sharlinie?kalau ikut satu documentary aku tengok dulu, chances untuk kidnapped victim to survive ialah the 1st 24 hours dan kalau tidak, very likely sudah tiada, tapi kajian itu berdasarkan kidnapping yang mahukan wang tebusan....tapi adakah adik sharlinie kena culik untuk tujuan untuk mendapatkan wang tebusan atau adakah kes pyscho atau dendam atau penjualan organ....firasat aku mengatakan yang beliau masih hidup kerana pepatah malay berkata pisang tak akan berbuah dua kali dan dengan izin Allah swt, adik sharlinie mungkin tidak selamat....

sementara itu aku terbaca kisah Faizal OIAM kena gam sebab tingkah laku kurang sopan semasa nyanyi dalam satu konsert dan beliau tidak dibenarkan untuk membuat persembahan dalam JuaraLagu ahad ini....ermmm...aku tak nampak apa dia buat masa konsert tuh dan aku pun tak minat mamat sowang nei so aku harap adik Azidi yang menang Studio Bintang Kecil dengan menyanyikan lagu Maha karya Cinta akan diberi peluang untuk menyanyikan lagu ini.....

wokeh lah, aku pun tatau apa nak sembang dah....pesanan terakhir dari ku sekiranya ini entry terakhir musim ini ialah..." Jaga Mak, Jaga Mak , Jaga Mak......"

kehkehkeh, tak silap aku Ina Naim dah ngandung ekk....alhamdullilah....

wassalam

Thursday, January 24, 2008

entry khamis 24/01/08

Assalamualaikum,

...pertama tama tahniah kepada BokD dengan kemenangan Spurs membelasah Arsenal 5-1 dalam The League Cup semi-final 2nd leg dan bermakna Spurs menang on aggregate 6-2...aku macam tak percaya baca scoreline ini tapi tengok ulangan game dan memang dasat giler Spurs main....somehow i observe English games yang main malam memang lagi best dari games yang main petang or tengahhari pada hujung minggu....banyak classic games yang aku pernah tengok pun sperti Liverpool 4-3 newcastle dulu pun main waktu malam jugak...

...lepas tu bro, aku tengok satu cerita dekat astro yang berlatarbelakangkan Pulau Krabi yang ko pergi tu kan...memang cantik tempat nei beb....cerita buaya air masin makan mangsa dan balas dendam terhadap satu famili Siam nei.....selain pemandangan yang cantik, aweks Siam yang berlakon pun memang ngencess habis bro!!! ahaks ahaks...

...cuti satu hari yang aku gunakan untuk berehat secara kualiti atau makna lainnya, tidur...kehkehkeh....tidur siang adalah satu nikmat yang tiada terhingga walaupun ada orang kata tak elok tidur siang....namun, aku rasa tidur siang ini adalah sesuatu yang aku amat perlu dari masa ke semasa....banyak orang kata turu lepas subuhakan menyebabkan rezeki mahal dan turu lepas asar akan menyebabkan badan jadi lemah.....tapi kalau masa cuti, aku tak akan pol port sangat benda nei sebab aku turu aja bila bila masa....

....ramai orang senang nak tidur dan ramai jugak yang ada masalah nak tidur....banyangkan kalau kita ada masalah nak tidur di mana mata kita terbuka sahaja dari siang sampai ke malam....mesti merana dan ini pernah berlaku pada saudara sekampong aku dan dia terus jadi kurus kering sebab penyakit ini dan kemudian meninggal dunia though aku tak berapa sure samada penyakit tak boleh turu itu adalah sebab utama beliau meninggal dunia akan muda..

....aku nei kalau tak cukup tidur maka ianya akan affect aku punya mood....kalau tidur tak cukup selalunya aku rasa sharpness of aku punya mind akan menjadi berkurangan dan aku selalunya mudah temper dalam keadaan ini....kalau tak cukup tidur secara berterusan maka aku akan selalu mendapt selsema atau demam....so aku need aku punya sleep walaupun kadang kadang susah nak dapat turu yang cukup lately ini..

....sekarang ini aku banyak cuba ambil nap atau sekadar melenakan mata sebentar eepecially tengahari.....nap yang diambil 10 atau 20 minit sebelum masuk zohor adalah nap yang paling berharga....di negara Arab, nap tengahari ini adalah sebahagian dari budaya mereka dan mungkin pengaruh budaya orang Islam ini menular ke Spain di mana depa ini pun tutup office for lunch selama 2 jam jugak...

..aku rasa sudah tiba masa di Malaysia ini break 2 jam diamalkan iaitu antara 12.30 pam hingga 2.30 pm......aku perhati ramai pekerja mengular dalam tempoh ini samada untuk ambil anak pergi atau balik sekolah atau untuk tujuan pembankan atau juga untuk business lunch....alangkah baiknya kalau break 2 jam ini digunakan untuk pekerja berehat untuk recover for the 2nd half of the day....i would like to have a 2 hour break supaya aku boleh turu untuk half-an -hour, lepas pergi sembahyang dan kemudian makan lunch...aku rasa kalau aku dapat lakukan ini , maka petang aku akan equally productive dengan pagi aku....furthermore, aku perhatikan di bank bank atau office office kerajaan, nisbah pekerja hari ini berat kepada mereka yag berumur 40 tahun ke atas yang mereka ini memerlukan interval yang lama sikit untuk kumpul energy mereka.....

....mungkin ramai yang kata , proposal aku ini akan mengurangkan waktu kerja sebenar ...well mungkin benar kalau tenaga pekerja tidak ikhlas menggunakan masa, tapi aku sendiri berpendapat , produktiviti kerja bukan berasaskan berapa lama masa bekerja tetapi berapa banyak kuantiti dan kualiti kerja yang dapat dicapai dalam tempoh bekerja....it is not about hoe long you are in the office but how much you have delivered when you are in the office....ramai orang suka balik lambat untuk menunjukkan dianya rajin sedangkan orang balik lambat bagi aku adalah orang yang tidak efficient sebab memerlukan masa yang lebih dari yang sepatutnya....

..aku punya ideal workforce ialah mereka yang dapat memberi solid 3 hours in the morning and 3 hours after lunch dalam sehari kepada majikan/syarikat dan balik tepat pada waktu sepatutnya dengan kerja beres belaka.....maka depa boleh sampai rumah sebelum maghrib untuk beribadat pulak awal malamnya dan kemudian boleh berehat dengan keluarga....

....no doubt, ada ketika yang sibuk yang kita perlu berada hingga malam atau hujung minggu tetapi ianya sepatutnya bersifat seasonal atau sementara....lain dengan meniaga, memang masa tiada had atau mula dan akhirnya kerana masa equal to money untuk orang berniaga...

....terlalu ramai bosses yang suka call for a meeting just about masa nak time untuk balik seolah olah menguji kesetiaan pekerja terhadap beliau dan syarikat dan ini bagi aku adalah bullshit of the highest order....bosses nei nampak mereka macam balik lambat , tapi harus diingat kenkadang siang depa diisi dengan golf games dengan client, business luncheon or high tea yang panjang...maka depa tidak stress dari segi physical walaupun depa mentally challenged....tapi sebab depa banyak interval di antara satu aktiviti ke satu akitvit, maka depa dapat enough break untuk recover kepenatan depa....dan ini tak termasuk overseas trip, invitation to the many dinners and nite out under the pretext of business that allows them to come in late esoknya....

..so aku rasa pekerja di negara panas lembab macam malaysia ini perlu memberi waktu rehat tengahari selama 2 jam untuk pekerja boleh cukup masa untuk mendapatkan tenaga baru untuk bekerja selepas lunch....

dengan bertambahnya investors dari middle east masuk ke malaysia, maka aku rasa budaya longer lunch break ini akan menjadi trend tak lama lagik...perhaps dengan pilihanraya nak sampai nei, elok jugaklah parti parti yang bertanding cadangkan longer lunch break ini untuk pancing undi....kehkehkeh....

wokeh, i nak turu dah neh...

wassalam

Tuesday, January 22, 2008

Esok cuti !!

Assalamualaikum,

alangkah gumbira rasa di hati bila dapat tau esok cuti.....esok cuti yeah yeah!!!.....orang yang tak syok cuti nei ialah depa yang ada scandal kat opis !! ahaks ahaks ahaks....

mana agaknya arah tuju aku esok neh.....ermmmm....aku rasa aku nak lepak lepak kat rumah aja lah.....aku rasa rindu pulak nak tengok TV....cerita pasal TV neh, aku baru teringat satu kisah kawan baik aku....memang aku lately nei jarang sikit jumpa member baik aku dari kecik nei kan, dan bila call pun ala ala kejap aja dia pun mintak excuse dah.....aku pun tak der lar speculate apa ker kan....biasa lar tuh....

..last last aku insist nak jumpa..bila jumpa aku tengok bersih muka member aku nei dan tak der serabai....citer punya citer dia kata sorry sebab tak ajak aku keluar off late nei...ropernya sekarang dia telah jadi ahli masjid.....dia kata a few times dia tak accept aku punyer call sebab dia masa tu dekat masjid.....wa caya lar bro!!!....aku pun rasa bersyukur giler sebab kawan aku sorang nei memang paling baik umat tapi hal hal agama dia nei agak tak beratkan walaupun dia yang agak lebih berilmu agama compared to the rest of the gang.....

..bila aku tanya macam mana dia tetiba dapat hidayat, dia kata dia tengah tengok TV bila dia rasa terlalu boring dengan life in general...so dia kata dia nak pergi masjid, so dia kata dia terus masuk kereta pergi masjid....dan dia kata balik masjid tu dia ada terbau sesuatu yang amat wangi mengikuti beliau dan bau nei so obvious dia akan tanya orang lain kat opis dia samada bau ker tidak bau yang beliau bau tersebut..dan semestinya orang kata tidak.....dia kata perasaan dia tenang dan terasa macam beliau diawasi pergerakannya....dia kata dari hari itu dia terus ke masjid sehinggalah bila beliau menjadi sebahagian dari jemaah, barulah bau itu hilang....

aku rasa sebak dengar cerita dia dan happy for him......alhamdullilah, dia dah nampak jalan yang lurus untuk diri beliau....walaupun dia dah sedikit berubah dari biasa tapi aku rasa bangga dan bersyukur dengan perubahan kawan baik aku dari kecik neh...

..aku tak mau surprise sangat sebab dia nei punyer lah baik manusia, mana kucing tepi jalan yang dia jumpa, dia akan rawat dan jaga and evetually hantar dekat tempat haiwan dekat Ampang tuh....kalau sesama manusia tak payah cakap lah....kalau ada sahaja orang mengadu susah dengan dia, sepantas kilat dengan akan menolong walaupun dia kadang kadang tau niat orang tu mungkin tak ikhlas...

..aku cakap dengan dia, slow and steady dan jangan mendadak sangat membuat perubahan sebab lepas nei akan banyak dugaan dan cabaran akan mendatang.....but I am really happy for him, really do....

....i just hope that hidayah jugak sampai pada uncle aku yang memang baik manusia tapi somehow kurang sangat pasal agama nei....tapi kalau pasal menolong orang memang tak boleh lawan, memang cepat aja sampai dia.....ada seorang sepupu aku nei pun kes macam nei jugak, kalau ada sedara mara yang sakit, dia lah yang akan sampai dulu walau ceruk mana sekali rumah sedara tersebut....amazing race betul sebab dia juga dalam kategori cacat pulak tuh....

....sayang aku tidak dalam kategori ini, bukan aku tak suka tolong orang, tapi cara aku menolong lebih mengikut suasana dan keadaan , atau dalam erti kata lain lain, memilih milih orang untuk ditolong...bukan tak ikhlas tapi lebih kepada mahukan pahala dari melakukannya dengan rela hati.....contoh, bila dengar orang mintak derma nak bukak sekolah pondok, cecepat menderma dengan harapan ianya sebagai investment masa depan kelak tetapi bila nampak orang mintak sedekah, cecepat cari jalan lain untuk mengelak bila hari tu mood tak baik.....maka aku rasa dalam banyak keadaan aku tidak naturally seorang yang suka membantu orang lain dalam apa keadaan sekali pun....so, aku still suka tolong orang tapi tidak pada semua keadaan....

wokeh, selamat bercuti esok dan semoga ketemu lagi di lain siaran....

maaf zahir dan batin....

wassalam

Monday, January 21, 2008

Diary diri Monday - 21/01/08

Assalamualaikum,

Salam Isnin dan semoga minggu ini adalah minggu yang memorable untuk semua especially seri yang akan memulakan career yang baru , kalau lah aku tak silap....

weekend aku agak seronok.....dari KL aku ikut jalan baru KL- Putrajaya dan ikut Kuala Pilah untuk ke Segamat...lepas tuh terus ke JB..ahaks ahaks ahaks....ronggeng kat Danga Bay, bermalam jugak di JB sebab penat sangat dan the next day ke Melaka sebelum balik ke KL semula......perhaps the most expensive CCM so far tapi worth every single penny kot...

..aku punya journey did not start very well sebab aku spent about an hour betulkan allignment kereta that cost me nearly RM 100 sebab kena adjust chamber.....lepas tu aku ikut BokD punya cadangan ikut Kuala Pilah dan semuanya berjalan lancar until about 7 kilometres from pekan Kuala Pilah bila ada traffic jammed sampai 30 ke 40 minutes aku stranded,if not more....so aku pun carik pasar basah Kuala Pilah yang femes amos dengan rojak mee depa....pusing pusing dan tanya orang baru lah jumpa kedai yang Rojak Ibrahim ini but worth the effort...rojak dia lain dari yang lain lar dan cendol pun ngencess.....lepas solat aku terus ke arah Segamat merentasi bahagian Malaysia yang aku tak pernah lalu sebelum ini iaitu aku passed through Juaaseh, Bahau, Paloh, Gemas dan kemudian Segamat.....seronok jugak sebelum tak pernah sampai dan actually aku bertemu Rompin on the way jugak.....aku jugak lalu the famous stesyen keretapi Gemas dan sampai ke Segamat....di Segamat aku nampak traces of the big flood aftermath dan masih ada rumah rumah yang sedang di bina semula tapi overall, kalau tak teliti, tak nampak kesan bandar ini tak lama dulu diancam kemungkinan ianya ditenggelami bak bandar lama di tasek Cini......

..aku lalu jugak kedai Jakel yang NHK sebut sebut tuh..kehkehkeh...tempat jual kain ela lar beb!!!....i though Segamat will then be the ultimate destination tetapi without much deliberation, me and the gang decided to go further down south lepas semua hal selesai di Segamat...aku singgah pulak di Ayer Hitam dan 1st time aku berhenti kat tempat orang jual jual mende mende di Ayer Itam... i can't really understand the big fuss about Ayer Itam unless you are there to buy tembikar atau barang barang kelengkapan perkahwinan....

..dah masuk maghrib barulah aku sampai di JB dan carik tempat untuk dinner dan aku pun sampai lah 1st time jugak kat Danga Bay.....i like the place....waterfront concept dengan entertainment park plus street malls ....aku makan dekat satu restaurant yang depan dia tempat Faten AF5 nyanyi dulu...restoran ini ada seorang mamat nei main angklong yang agak contemporary......rumah malay dijadikan restoran dan aku suka tempat nei dan price pun affordable....lepas tu jalan di tepian pantai dan kemudian pergi tempat lepak lepak dan aku nampak cruise boat/ship dekat jetty....ermmm...next trip to JB, aku sure nak naik cruise neh....kehkehkeh..

...by the time Man United dengan reading dah habis, aku pun tengah prepared nak tengok Bolton dan Newcastle dan baru aku realised aku dah terlalu exhausted dan masih belum jamak lagik.....adjust punyer adjust, last last semua agreed that we will not take the risk to drive back to KL since it was a bit too far...last last landing dekat Compact Hotel in the heart of the JB town dan 1st time aku parking kereta naik lift....huhuhu....dari tingkap hotel aku nampak MIC Johor punyer headoffice dan di sini lah kes pembunuhan seorang prominent politician some 4 or 5 days earlier.....

..aku pun sembahyang untuk bersedia untuk turun cafe kat bawah untuk tengok Newcastle kena belasah dengan Bolton dan roper ropernya aku yang kononnya baring nak luruskan badan terus turu sampai subuh...kehkehkeh......penat beb!!....lepas subuh aku boleh nampak dari bilik aku Woodlands Singapore very clearly dan mula terfikir nak gei Singapore pulak walaupun tak bawak passport...about 11.30am aku check-out dan ronda ronda town JB dan tengok tengok kat tepi Pantai Lido kot kot ada kelibat Seri!!kehkehkeh....frankly, i like JB and it is more friendly place to be since my last trip there, some 7 years ago.....

...hadap balik, aku singgah Machap R&R for lunch and prayer dan R&R baru nei canggih beb...tempat makan fully air-conditioned dan surau pun selesa giler....I like this new R&R concept...

..sebab awal sangat, aku singgah Melaka untuk lepak lepak dan round round town lar kan....aku rasa aku nampak lar Aya gan Abang Misai main kejar kejar atas replica kapal Portugis yang serang melaka tuh!!!kehkehkeh..baibun bah !!!....

..after about 2 hours aku pun gerak ke KL.....sampai rumah dalam pukul 8.00pm.....tapi aku enjoy this tiring trip sebab aku venture a few more daerah and pekan pekan baru yang aku tak pernah visit sebelum ini....tapi, aku still tak sampai Kota Tinggi lagi.....ermmm...

BTW, Bolton held Newcastle to a 0-0 draw and to say that I am delighted with the news is an understatement......King Kev konon!!! messiah konon !!..kehkehkeh...aku harap relegated lar Newcastle lepas neh.....

walaupun aku penat dengan activity weekend aku tapi inilah azam Maal Hijrah aku iaitu nak menjadi seseorang yang lebih spontanouos ....ala ala beli dulu, fikir kemudian ..kehkehkeh....aku rasa lebih relax dengan weekend sebegini dan actually it helps when you don't have a football team to support....kehkehkeh....

wokeh gang...moral of the story....lanyaklah kereta kelian puas puas dan lepas tu, tukar kereta lain....aku nampak kereta Saga baru tuh dekat Senawang dan nampak sleek lar kereta baru neh...

okke lah, wa ngantuk dah neh...turu dulu ekk...

wassalam

Friday, January 18, 2008

American Idol Season 7

Assalamualaikum,

Salam Jumaat dan maaf zahir dan batin pada semua yang mengenali diriku dan siapa yang puasa sunat hari nei aku ucapkan selamat berpuasa...

semalam ada rempawan menulis kata kata hikmah yang aku nak paste dekat sini supaya aku tak lupa di hari hari yang akan datang.....

Yalah Ilham, tak payah fikir kalau tu kalau ni, sbb semua kejadian tu ada hikmahnya.

Org kata org bijak belajar dr kesilapan org, org pandai belajar dr kesilapan sendiri dan org bodoh je yang tak pernah belajar dr kesilapan.

rempawan 01.17.08 - 8:08 am

entry aku semalam jugak mencetus kata kata perangsang dari MisterL jugak

tak baik persoalkan qada & qadar Allah.. percayalah semua dah ditentukan utk kita..dan semua yg berlaku tu ada hikmah disebaliknya (i know ppl say this all the time, but it's true)..stop worrying about what happened and what had not..look for solutions..that way you will feel better & live happier

misterL 01.17.08 - 9:38 am

dan eva adik ku seperti biasa dengan kata kata permata yang berkeramat untuk aku hayati..

i lap u bang...

eva 01.17.08 - 1:58 pm

baibun bah!!!! kehkehkeh..

dua malam berturut turut aku menyaksikan AI season 7 iaitu dalam sessi audition dan sebenarnya masa audition ini dan sampai peringkat penyingkiran di Hollywood lah yang paling menarik dalam AI ini.....

dua malam aku tergelak tengok perangai depa yang datang audition tetapi aku masih lagi amazed dengan bakat bakat luar biasa yang masih belum discovered di sana even after 7 seasons....

tapi malam dulu semalam di Philedalphia ( spell ??) banyak bakat yang menarik dan aweks pun cun cun gituh!!..kehkehkeh.....dan mamat dari Mesir yang nyanyi lagu Bee Gees tu pun sungguh menarik sekali personaliti beliau.....mamat macho pak hitam yang last sekali tu pun nampak ada star quality dan aku rasa dia boleh pergi jauh tahun nei....aweks cun yang pandai karate tu pong yang ala ala Julia Roberts tu pong aku leleh gaks tengok....huhuhuhu...sapa tuh tahun lepas, Antonella ker apa tah nama dia....cun filer babun tuh...

malam tadi aku rasa kurang teruja tetapi budak perempuan yang boleh buat voice impersonation tu nampak outstanding lar banyak....dan mamat yang nyanyi kan untuk Simon Cowell tu pong funny giler dan very honest....

Paula Abdul nampak dah tua sikit dah, Randy pulak ala ala retro dan Simon nampak macam tak makan umur langsung.....siutt yer mamat neh, apa tongkat ali dia amal neh....kehkehkeh....apa yang menarik tentang AI ialah pengkritik pengkritik ini memang hebat dan mereka memang dihormati walaupun kenkadang sakit hati dengar komen depa dan cara depa menjatuhkan airmuka some of the them.......actually, masa mamat yang macam tak betul nyanyi sambilbawak mineral water tu kan, aku terfikir, kalau pihak production tak careful, kalau ada yang pyscho giler datang audition dan lepas tu datang amok and attack simon ker, wauuuu, that can be really scary ekkkkk....

....tapi harus diingatkan, the last two AI winners in Taylor Hicks and Jordin Sparks failed to get their career going and Taylor Hicks album hanya dijual sebanyak 700k dan Jordin pulak 400k berbanding dengan Fantasia punyer 1st album sebanyak 1.8mil units ebgitu juga Ruben dan Clarkson.....Ruben, Fantasia dan Taylor Hicks telah disingkirkan dari record label mereka dan yang sekarang betul betul meletup ialah Carrie Underwood dan Chris Dougtery(spell ??) manakala Elliot Yamin masih lagi bertahan...Katherine Macphee pun dah kena terajang dari record label dia dan Black punyer 1st album pun a major flop dengan menjual kurang dari 300k...

..adakah kejatuhan jualan the last two Idols ini ada kaitan dengan berkurangnya populariti AI atau orang lebih suka downloading dari internet instead of beli album ?? aku pun tatau....

..tapi bagi aku kejayaan AI contestant yang paling menakjubkan ialah bila Jennifer Hudson memenangi Academy Award in the supporting actress category bagi filem Dream Girls....aku dah tengok cerita ini dan Jennifer memang awesome sekali lakonan belaka......untuk memang Oscar on your first acting adventure memang sungguh menakjubkan...

..so far tak silap aku hanya Kelly Clarkson dan carrie underwood yang dah pernah menang grammy dan chris tak lama lagi lar tuh...so based dari kejayaan kejayaan ini bermakna American Idol adalah rancangan mencari bakat yang paling berjaya dalam sejarah entertainment....

..aku rasa AI contestant yang aku paling minat ialah Taylor Hicks, lepas tu Lakisha, Jennifer Hudson, Elloit Yemin, Fantasia dan mamat pak hitam in AI season 3 yang kalah masa minggu yang tinggal lima contestant aja tuh...

...AI tak ubah concept depa dan walaupun kita rasa dramatic action yang depa ketengahkan adalah ulangan tapi kita masih lagi mampu menonton kerana mereka yakin dengan formula yang depa ada....berbanding dengan AF, yang tukar tukar concept dari satu tahun ke tahun yang lain dan inconsistencies ini punca AF hilang magic depa especially in the last 2 season...

..kalau ikut turn, tahun nei tahun lelaki menang kot.....

wokeh guys....have a nice weekend and get quality rest yer gengarine..

wasssalam

Thursday, January 17, 2008

entry wa tak ada idea !!!

Assalamualaikum,

aku termenung memikirkan apa yang nak aku tulis sebagai entry hari ini....nak cerita pasal apa yang terpampang di dada akhbar pun aku rasa aku perlu selidik dulu dan aku tak ada masa nak berbuat demikian....nak cerita rengan rengan pun aku tak der tajuk nak cerita, so aku pun duduk lah termenung pandang atas , pandang bawah, korek korek hidung kot kot datang ilham...kehkehkeh....

...aku teringatkan ada kawan aku cakap dekat aku yang dia bila belajar kat Jepun dulu , dia macam frust dia bukan Japanese sebab dia rasa syok sangat dengan orang Jepun dan kehidupan di Jepun sana.....aku pun ternganga memikirkan ada orang yang menyesal dengan kejadian mereka kerana ianya seolah olah mereka menyesal dilahirkan dengan ibu bapa yang ada sekarang dan agama yang mereka anuti sekarang ini....walaupun beliau mungkin bermaksud bahawa tiada kebebasan dalam diri kerana limitation dalam budaya dan agama kita sendiri...

now, aku sekarang tengah berfikir adakah aku menyesal dengan diri aku sendiri or pernahkah aku pernah terfikir bagaimana agaknya kalau aku dilahirkan ditempat lain dengan keadaan budaya yang lain tapi still Muslim....mungkin aku susah membayangkan diri aku ini bukan sebenarnya kerana aku redha dan suka dengan apa yang aku nikmati selama ini....

..tetapi, ada jugak aku kenkadang terfikir kan " the what if " atau faktor 'Kalau' dalam kehidupan silam kita.....kalau lah aku dulu pergi sekolah A instead of Sekolah B....kalau lah aku tak sakit dulu, apa agaknya keadaan aku ini.....kalau lah aku kawan dengan dia tu dan bukan dia ini......kalau lah aku ambik offer dulu tu dan tak ambik offer yang lagi satu....errmmmm...maksudnya , kalau lah kita ada time tunnel , apakah perkara yang akan kita buat lain dari apa yang kita buat semasa dulu itu.....

..actually memikirkan perkara yang bermula dengan 'kalau' ini adalah sesuatu yang seronok , melucukan namun selalunya tidak mendatang faedah kerana 'kalau' adalah satu perkataan yang merupakan perkataan yang membayangkan kekecewaan...kalau lah aku kaya, kalau lah aku sihat, kalau lah aku tahu adalah semua ayat yang menunjukkan kekecewaan...

...dan kalau tak betul sebut, ayat yang dimulakan dengan 'kalau' boleh jua merosakkan aqidah kerana kita cuba menafikan kejadian sebelumnya yang sudah ditentukan oleh qada dan qadar Allah swt....seperti, " kalau lar sempat sampai ambulan tadi, tak mati lagi kawan kita itu ", ayat atau pernyataan seperti ini amat membahyakan aqidah kita dan kita kena berhati hati dalam menyebutkannya...

...ermmmm....aku jugak selalu terfikir adakah cara dan pembawakan aku ini sesuai untuk kehidupan millenium ini or aku mungkin lebih menyerlah kalau akau besar dalam zaman Jepun atau zaman Penjajahan British or semasa zaman Kesultanan Melaka....

...kadang kadang 'kalau' digunakan untuk pengharapan atau kehadapan seperti "kalau aku sihat nei, aku nak naik Haji atau " kalau aku kaya , aku nak menderma .....kalau di sini digunakan pakai untuk semangat diri agar kita mencapai sesuatu yang baru....

....arwah Pak Long aku dulu paling pantang kalau orang cakap " kalau" dalam perbincangan..kehkehkeh...."kalau" bagi beliau adalah excuse belaka.....

...tapi bila kita berangan free selalunya kita banyak berkalau kalau dalam impian kita...

...ntah lah, aku tengok pada diri aku ini walau banyak kekurangan sekali pun, aku tak mau lah kehidupan lampau aku lain daripada apa yang aku lalui ini....tetapi mungkin aku mahu hari hari akan datang aku lebih colourful , rumah ada swimming pool, tengok bola terus pergi Liverpool, dekat basement rumah ada meja pool, ada aweks very beautiful dan anu tuh tak tumpul tumpul!! kehkehkeh

wokeh gengarine, let's not look back with horror or be sorrow with the current going but look forward for tomorrow with the terror of power that we possess to plan our future to be merrier, ceria and kaya.........dalam erti kata lain, sembahyanglah anda sebelum anda disembahyangkan.....kehkehkeh...


wokeh guys.....esok wa nak citer pasal AI 7 pulok kot....


wassalam

Tuesday, January 15, 2008

AF6 sudah mari.....

Assalamualaikum,

...suka tak suka,boring tak boring, AF6 dah mai dah.....tak tau lah nak excited ker nak menyampah ker tapi sebab dah macam tradisi, bila keluar kisah AF6 nei, hendak ker tidak, memang teruja jugak nak bercerita...

..aku mula tau pasal AF6 ini bila terpampang kisah perlantikan Ramli MS sebagai Pengetua AF6 .....melihatkan nama Ramli MS nei, maka teringat zaman AF2 dulu di mana Ramli MS sebagai Pengetua telah berjaya membimbing pelajar AF2 menyanyikan lagu Memory dari broadway play The Cat dengan cemerlang....

..lepas tu terbaca pulak kisah umur pelajar AF6 di naikkan kepada umur 45 tahun ??!!!...mak oiiiiii.....kalau ada yang kawin umur 17 tahun, ada yang dah jadik nenek dah nanti jadik student...kehkehkeh.....apa faham rasional menaikkan umur ini kerana bakat antara umur 17 ke 27 sudah exhausted dengan banyakkan sangat rancangan Reality di TV.....itulah jugak yang masuk OIAM dan muka itu jugak yang muncul dekat Gangstaz dan muka itu jugak yang datang untuk AF audition nanti....so depa mengharapkan ada bakat bakat terpendam dalam lingkungan 30 ke 38 yang masih boleh digilap seperti rancangan Mystars TV3 tempoh hari....

adakah AF6 akan masih digilai oleh penonton ?? adakah diary AF akan terus menyebabkan orang balik rumah awal dan adakah kontroversi akan terus menjadikan rakyat Malaysia berbalah di sana sini atas sentimen kenegerian dan sebagainya ?......

aku rasa tidak....ini adalah kerana AF4 dan AF5 telah membuktikan penonton sudah tidak teruja lagi dengan concept AF tersebut....terlalu ramai pelajar yang masuk tidak layak untuk menjadi pelajar AF dan terlalu ramai yang tiada character dan charisma telah menyebabkan AF menjadi tempat pelajar menjadi penipu tegar untuk meraih undi.....bila AF menjadi medan pengkritik untuk mencari nama, tenaga pelajar untuk mencipta populariti seperti mamat enterframe AF4 dulu dan produksi pulak mengekploitasi isu atas pelajar untuk meraih keuntungan besar, maka AF sudah hilang fokus sebagai rancanagn realiti TV yang palig hampir kepada realiti kehidupan sebenar ....rancangan yang boleh ditonton oleh semua lapisan masyarakat dan semua peringkat umur....

....namun, kalau astro boleh respect penonton dan tidak membodohkan penonton dan memilih pelajar atas dasar merit dan bukan sedara mara atau orang dalam, mungkin AF dapat mengembalikan zaman kegemilangan mereka dulu....mungkin dengan host baru yang boleh memberi new injection of ideas boleh menyebabkan penonton lama datang semula menonton...penonton ini walaupun kadang kadang mudah diperalatkan namun at the end of the day, you cant fool people all the time...contoh macam Malaysian football, bila penonton sedar mereka tidak dapat kualiti yang mereka harapkan, stadium bolasepak menjadi sunyi dari sorokan penonton walaupun bolasepak adalah sukan yang peminatnya amat setia pada pasukan atau negeri mereka.....

....namun, aku pasti juga teringin nak tengok senarai pelajar baru dan dengan pasukan tenaga pelajar yang mantap , banglo AF6 yang menarik, konsep mengkritik dan pemilihan pengkritik yang berilmu dan berwibawa dan host baru yang aku minat mungkin menyebabkan aku ingin melihat konsert pertama AF6 nanti....kekuatan Konsert pertama yang menentukan samada aku ingin terus menonton diary dan konsert konsert yang seterus.....namun untuk mengundi, aku rasa zaman itu sudah berlalu....

having said all of the above, tiada sebab untuk aku cuba melupakan segala kenangan indah AF1 , AF2 dan AF3 dan sesungguhnya kerana AF lah, aku telah bertemu dengan ramai teman teman maya akan amat aku hormati dan sayangi semua ini....Nija, Farah, Ekin , Mawi adalah nama nama pelajar yang pernah aku doakan selepas solat ku dulu...kehkehkeh....

uhhhh....adakah akan kembali debaran malam minggu akan kembali semula ? adakah diskusi dan debat di office dan kenduri kendara akan pelajar mana yang patut tersingkir akan kembali semula ??...yeap, kita terus mengharapkan those great all days of AF tetapi aku tidak yakin ianya boleh kembali semula...


wassalam

Monday, January 14, 2008

Diary Diri 14/01/08

Assalamualaikum

Salam Isnin dan semoga minggu ini akan memberi lebih kebahagian kepada semua yang singgah di blog Ilham ini…

Tanpa kelab bolasepak untuk aku sokong dengan ‘passionate’ maka hujung minggu aku sudah tidak sangat terikat dengan jadual perlawanan EPL lagi….tengok bola atau mengikut perlawanan bolasepak tanpa ada kaitan emosi dan semangat adalah seperti cuci muka ..kehkehkeh…you probably get the brief satisfaction but nothing else after…ahaks ahaks ahaks….

So , aku pun sebelum masuk maghrib sabtu pun mula terfikir fikir mana nak pergi untuk release tension dan akhirnya aku decide pergi Kuantan…ngapa Kuantan ??!!..apparently dekat Kuantan ada nite river cruising dan termasuk dalam aktiviti tersebut kononnya ada pergi tengok kelip kelip….so, sembahyang jamak kat Karak toll dan dalam pukul 9.15pm aku dah ada depan Kuantan waterfront….tapi saying seribu kali saying…no ferry for the nite dan kononnya sebab maintenance work…apakejadahnya buat maintenance work on a Saturday nite??!!...dah lar service nei hanya rancak hujung minggu aja, buat apa pulak gei buat maintenance work over the weekend…tapi aku suspek ada benda lain sebab pada malam itu ada pertandingan Joran di waterfront tersebut dan beratus pemancing menyertainya dan aku suspek yang driver ferry pong join sama memancing so sapa nak bawak ferry!!kehkehkeh…

Frustrated, aku and the geng pun lepak tengok orang memancing dan nampak lar ada satu peserta tu dapat seekor ular !!huhuhu….it was fun though tengok the depa skillfully mengawal pancing mereka yang mungkin bernilai ribuan ringgit….oii NHK!! Aweks Pahang daring daring tuh….fuyyooo….gei jalan tepi sungai macam gei disko tuh!!...

Then, pergi makan seafood dekat area jambatan nak ker Pekan tuh….sedap jugak lar kan dan happening dah tempat neh….but don’t expect cheap prices, I guess dah tak ada beza harga seafood prices dari KL dan actually murah lagik makan di KL….

Pastu pergi dekat tempat ala ala Dataran Merdeka depan Masjid Negeri….dulu masa aku kat Terengganu maka Friday cuti kan…so I occasionally went to this Masjid Negeri for my Friday prayer…sini tempat mamat kereta menujukkan kereta depa punyer speaker system…makooiii!!..pecah telinga aku dengar depa pasang lagu…..

Masa nei dah nak tengah malam dah, so we decided to depart for KL dan berhenti minum malam sat sebelum masuk highway….aku stopped for a nap dekat bawah Genting Highlands just before terowong, so about 3.00am aku dah sampai rumah dah, traveling at leisure pace tapi semua jalan clear , so tak lama dah sampai dari Kuantan…tapi hajat nak naik nite cruise tak tersampai, so agak boring jugak lar trip nei…

BTW, wa happy bila dapat news Newcastle kalah 0-6 dekat Man United!!! Mintak mintak relegated lar Magpies neh….kehkehkeh…masa aku menulis nei Bolton and Bolton still tie at 1-1…

Aku tak berapa baca kes budak kena culik ala ala kes Nurin tapi aku rasa kecewa bahawa negara kita ini sudah menjadi negara yang tidak selamat untuk membesarkan anak anak…masa aku kecik dulu….especially masa cuti sekolah, aku akan hilang dari pagi sampai petang dan mak bapak aku langsung tak ada takut yang aku akan kena culik or molested walaupun fear parent masa itu ialah dadah pulak….

..hari ini anak yang main dekat kawasan permainan pun boleh hilang kena culik…mengapa negara kita menjadi begini ??...inilah sebahagian daripada side effect pembangunan material dalam masyarakat….bila kehidupan bergantung kepada duit dan kejayaan berdasarkan kelebihan material, maka manusia akan melakukan apa sahaja untuk mendapatkan duit dan kejayaan….

Kedatangan Astro dalam hidup orang Malaysia telah menyebabkan banyak lagi cerita cerita TV yang membuka minda orang kita dan selalunya yang untuk tujuan negative….bayangkan kisah kisah Criminals di tunjuk secara terbuka dan siri siri seperti CSI, Law and Orders, House, Grey Anatomy banyak mengajar kita cara cara untuk menjadi penjenayah instead untuk menjadi good investigator , lawyer police , doctor or nurses…

Semua ini mempengaruhi minda minda manusia yang ada inclination untuk menjadi penjenayah….

Internet juga memberi kesan kepada carefree life style yang ada tak lama dulu…dengan internet, maklumat yang ada tiada batasannya dan semua ini lebih menggalak kepada negative lebih dari positif…..walaupun aku personally welcome internet life ini, tapi aku bersyukur internet and astro tiada masa aku budak budak dulu kerana aku rasa kalau ada, very likely segala seronok kehidupan sebagai anak anak bermain guli, layang layang, main bola semua itu akan berubah kerana TV dan computer adalah lebih utama…aku mungkin akan melepak di cybercaf√© instead of lepak dekat tepi simpang or sungai dan malam aku mungkin akan pergi ke restoran yang ada astro instead of pergi kelas marhaban atau main gitar dekat depan kedai runcit yang malam dah tutup…

..yang pentingnya , mak bapak aku tiada masalah melepaskan aku pergi ke mana mana tanpa memikirkan aku akan terbunuh kernan suasana sungguh selamat pada masa itu….ari nei, aku yakin ibu bapa akan tidak melepaskan anak pergi ke Chow Kit Road atau Jalan Silang sebab crime rate terlalu tinggi….

Mungkin kita merasa kita maju tetapi kemajuan tanpa rasa keselasaan adalah kemajuan yang palsu…..aku seronok ke melaka dan kuantan sebab masih ada elemen keselamatan dalam kehidupan dan masih ada anak anak kecil berkeliaran dan begitu juga si kemaman tempih hari, anak anak terjin dari jambatan kecil ke sungai masih ramai lagi dan inilah bentuk safe neighbourhood yang ada di sana….

Tak lama hari tuh budak mati dibunuh pasal ayam belanda, kes Nurin, budak kena gelek lori nak pergi sekolah, budak bunuh diri sebab result UPSR, yuran PIBG yang membunuh keluarga yang kurang mampu dan semua ini menyebabkan kehidupan sudah tidak lagi nyaman kerana untuk hidup , manusia perlu duit dan untuk berjaya perlukan material…..

Aku simpati dengan keluarga yang berpendatan RM2500 ke RM 3500 sebulan dan mempunyai 4 orang anak ke sekolah…..nama aja sekolah percuma dan yuran tiada , tetapi pihak sekolah ropernya akan meminta bermacam macam lagi bayaran termasuklah PIBG terhadap ibu bapa….dan ini pulak aku dengar tidak termasuk tabung kelas bulanan, kutipan untuk pergi kem motivasi, derma untuk hari cemerlang, derma untuk hari sukan, duit untuk buku khas yang individual cikgu mintak…..last last menghantar anak sekolah anak kos yang tinggi sedangkan pendidikan wajib sepatutnya percuma….aku pernah dengar ada anak anak yang berlatih untuk sukan tahunan, tapi pada hari sukan, tidak boleh mengambil bahagian kerana depa tak bayar yuran sukan tahunan ??!!!...

Sedih bila guru guru menggunakan budak sekolah dan ibu bapa untuk mendapat penilaian prestasi “ menegak dan melintang”....aku protes perkara ini !!

Kesian aku melihat kengkawan yang perlu fork out duit untuk tambang bas/van, duit tuition, kelas agama dan kelas menggaji Quran dan kadang kadang nursery half-day untuk anak anak or baby sitters dan lepas itu anak akan tiap tiap hari mintak duit sebab cikgu kata kena ada buku itu dan ini….

Masa aku sekolah dulu, aku tak ingat cikgu mintak duit except for walkathon dan kalau ada rombongan pergi Melaka…….

Wokeh ngantuk dah…

wassalam

Friday, January 11, 2008

2 Muharram - 1429H

Assalamualaikum,

Salam Hari Jumaat yang mulia dan Salam Tahun Baru Hijrah 1429 dan maaf zahir dan batin.

Pagi Tahun Baru Hijrah ini aku sambut dengan sedikit kedukaan bagaikan menerima berita kematian seseorang yang disayangi bila aku terdengar di TV3 berita yang menyatakan bahawa idola aku Sam Allardyce telah disingkir sebagai pengurus pasukan Newcastle United.....

...mula mula aku ingat aku tengah bermimpi tapi bila aku amati semula, memang sah Big Sam telah disingkir!!!....menung jugak aku 2 or 3 minit trying to sink in the news and to understand the situation...kehkehkeh....tapi tak ada lar aku nangis macam kematian bini!!....huhuhu

..I was perhaps devastated with the news but not really surprised with the outcome since Big Sam name was mentioned over and over again as the next EPL manager to get the axe.....I pity Big Sam because there was a major change of ownership at Newcastle just weeks after he took over Newcastle and as we all know, new owner meaning new direction and new face in the Board ......

..Meanwhile , the Toon Army demanding instant turnaround of fortune ala Man City but on the field the players were not able to translate Big Sam's philosphy of how football is to be played...Big Sam is a fitness freak and a true believer in sports science and only superfit players could play the harrasing kind football that Big Sam propagate....at Bolton, Big Sam managed to transform artistic players such as El-Hadji, Nakata, Anelka and Ocacha into highly competitive players by making those players superfit.....when one is fit, one could finish the 90 minutes with energy to spare....Big Sam belief in teamwork and at Bolton during his days, they were not primadonna or passengers on his team, every single players will react without notice if they smell danger to their team.....i could still remember, Anelka running back a full 50 metres to stop the opposition's counter attack and that Anelka will not do that during is Arsenal or Liverpool days...

However, at Newcastle , Big Sam inherited a bunch of players already used to the old regime and they did not respond to Big Sam's method....it must be very frustrating for Big Sam to see his players playing without passion save for a few players in Habib Beye, Nicky Butt and perhaps James Milner....Michael Owen was more interested in preservering his leg and Alan Smith was busy trying to get himself sent off.....it was very clear to me then that Allardyce was not able to get the trust of his players and similar to Ruud Gullit not so long ago, the players pack together and Gullit was sacked not long after......

..I guess I am quite relief with the sacking of Big Sam because I could not really relate to the Magpies , no doubt I was following their progress during the great Kevin Keegan era when the like of David Ginola, Les Ferdinand and Asprilla dazzled the opposition with pure and artistic football that mirror the current Arsenal team.....so, I tried hard to be passionate watching newcatle playing but i felt the excitement when the camera focus to Big Sam.....since I am a great Big Sam fan rather than a Newcastle, this sacking of Big Small spell the end of my association with the Toon Army.....

I am hereby annoucing my decision to sack Newcastle as the team to support for this season....My wish now is that Newcastle will be relegated at the end of the season!!! ahaks ahaks ahaks....that will teach the Geordies a lesson of sacking and humiliating my Big Sam !!kehkehkeh..

fuhhh...lucky me, 2 weeks ago i was already holding a Newcastle jersey with intention to purchase one to show my full commitment....nasib baik beb!!!....

I dont think I could go back to Bolton and proclaim my loyalty to them though I never really able to detach myself from Bolton...Bolton will always have a special place in my football heart but I will not be claiming them as my team now though i willcontinue looking for their result come Sunday's Final Score.....

...I will not commit myself to any team and will wait for Big Sam next move....I hope Liverpool will get rid of Benitez and get Big Sam to manage Liverpool....that will be great indeed !! strange things happen in football and I will not rule the fact that Big Sam could be moving up rather than down after his departure from Newcastle....Jangan Middlesbrough pulak ambk Bg Sam dah lah!!!ahaks ahaks.....aku rasa sleeping giants macam Wolves, QPR atau Sheffield Wednesday, teams with great tradition and great stadium would benefit having Big Sam to lead them to the Premiership....

..so, Big Sam becomes the seven EPL manager getting the sack after Mourinho of Chelsea, Sammy Lee of Bolton, Billy Davies of Derby County, Martin Jol of Spurs, Lawrie Sanchez of Fulham and Chris Hutchingson of Wigan...

....wokeh, have a nice weekend and Selamat Tahun Baru Hijrah..

wassalam

Wednesday, January 09, 2008

Hari Terakhir 1428H

Assalamualaikum

Berlalu sudah 1428H

Assalamalaikum

Hari ini seperti yang diingatkan oleh Embun semalam di halo merupakan hari terakhir untuk 1428H dan hari terakhir ini dianjurkan membaca doa akhir tahun dan selepas itu pula doa awal tahun seperti yang telah di sediakan bacaan bacaannya oleh Eva..

Doa Akhir Tahun Hijrah,

Beberapa minit sebelum masuk waktu magrib 09/01/08, Rabu.

Cara membaca doa akhir tahun dan awal tahun hijrah

1. Istigfar 7x, Astagr ‘fi rullah hal a’zim- al lazi la i laa ha iil la- hu wal hai yul qai’ yum wa atu bu ilaih

2. Baca Surah Al Fatihah

3. Astagr ‘fi rullah hal a’zim inn nahu kaa na rrof’ faa raa, 21 atau 7 x

4. Astagr ‘fi rullah hal a’zim inn nahu kaa na taw waa baa, 21 atau 7 x

5. La ilaa ha illa anta sub’haan na ka inni kuntu minaz zaa li min, 21 atau 7x

Segala pujian itu bagi ALLAH, TUHAN pentadbir Seluruh alam. Rahmat dan sejahtera atas penghulu kami Nabi Muhamad dan atas keluarga dan syahabat2 baginda sekalian.Ya ALLAH, wahai TUHAN kami, perkara2 yg telah kami lakukan daripada perbuatan2 yg dikau larang dalam tahun ini, maka kami belum bertaubat daripada nya, padahal TUHAN kami TIADA meredha’ie dan TUHAN kami memang tiada lupakannya (TUHAN tiada bersifat lupa) dan TUHAN kami berlembut tiada mengazabkan kami, malah memberi peluang supaya kami bertaubat selepas kami menceburkan diri melakukakn maksiat itu. Maka kami sekalian mohon keampunan mu Ya Allah, Ampun kan lah kami, dan mana2 perbuatan yg telah kami lakukan sepanjang2 tahun ini, yg TUHAN kami meredhainya dan TUHAN kami telah pun menjanjikan ganjaran pahala kerananya, maka kami sekalian mohon Ya ALLAH, TUHAN yg mempunyai kebesaran dan kemulia’an semuga TUHAN kami perkenankan akan perbuatan (amal bakti) yg telah kami lakukan itu dan tidak TUHAN kami menghampakan harapan kami, Ya ALLAH TUHAN yg maha pemurah.

eva 01.08.08 - 4:19 pm

Doa Awal Tahun Hijrah,

Setelah selesai sembahyang fardhu magrib.

Segala pujian itu bagi ALLAH TUHAN pentadbir seluroh alam, rahmat dan sejahetra atas penghulu kami Nabi Muhamad dan atas keluarga dan syahabat2 baginda sekalian.Ya ALLAH, wahai TUHAN kami, dikaulah jua TUHAN yg kekal selama-lama nya, sedia ada lagi tiada permulaan. Kelebihan mu maha besar dan kemurahan mu amat limpah yg sangat2 diharapkan.

Tibalah sudah tahun baru, kami mohon kepadamu agar terpelihara kami sekalian didalam tahun baru ini daripada tipu daya syaitan yg terlaknat, juga daripada kuncu2 syaitan dan bala tenteranya.Dan kami mohon daripada mu akan pertolongan mengalahkan runtunan nafsu amarah (nafsu yg mendorong kepada jalan2 kejahatan).Kami mohon juga kepada mu Ya ALLAH, akan rasa sedia ingin membuat kerja2 kebajikan yg bulih mendampingkan diri kami kepada mu. Ya ALLAH, TUHAN yg maha agung lagi yg maha mulia. Ya ALLAH, TUAHN sebaik2 yg mengurniakan rahmat, barang dicucuri rahmat apalah kiranya Ya ALLAH dan juga sejahtera atas junjungan kami Nabi Muhamad serta keluarga dan syahabat2 baginda sekalian, segala pujian itu bagi ALLAH TUHAN pentadbir seluruh alam.Al Fatihah

eva 01.08.08 - 4:20 pm

Dan ada sedikit amalan Puasa yang dianjurkan untuk renungan semua dari Eva jua..

Ibadat Puasa Fardu/Sunat

Puasa Sunat hari Isnin & Khamis

Puasa Sunat sebulan Penuh (bulan Muharram & Syaban)

Puasa Sunat hari Tasu'a (9 Muharam) & A'syuraa (10 Muharam)

Puasa Sunat hari Baid (Putih) 13, 14 & 15 haribulan

Puasa Fardu Ramadan

Puasa Sunat 6 hari yang afdal (2-7 Syawal)

Puasa Sunat 1 - 9 Zulhijah

Puasa Sunat hari Arafah 9 Zulhijah

eva 01.08.08 - 4:26 pm

Maka kawan kawan, Selamat Menyambut Tahun Baru Hijrah 1429 semoga hidup kita bersama diberkati Allah swt untuk kebaikan dunia dan akhirat…

Aku jua terlanjur membaca halo kita dalam menemui kedatangan 2006 dan aku nampak banyak nama nama dulu yang sudah tiada lagi hari ini…sekiranya ada kesalahan aku kecil atau besar yang menyebabkan kelian jauh dari halo ini, maka di sini aku memohon ampun dan maaf dari hujung kaki hingga ke hujung rambut….


wassalam

Selasa 8/1/08

Assalamualaikum,

ini ada satu article/pesanan yang baik yang dihantar oleh adik maya aku sendiri iaitu Eva untuk renungan dan amalan kita semua...thanks Eva!!

MANDI


KAJIAN terbaru berkaitan dengan mandi mendapati ia bukan saja bertujuan untuk membersihkan diri daripada kotoran, tetapi menjauhkan stress serta berperanan penting meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

Penyelidikan yangditerbitkan dalam New England Journal of Medicine menunjukkan penderita diabetes yang menghabiskan masa selama setengah jam berendam dalam air suam dapat menurunkan tingkat gula darah sekitar 13 peratus. Kajian di Jepun pula menunjukkan 10 minit berendam dalam air panas dapat memperbaiki kesihatan jantung terutamanya untuk lelaki.

Berikut beberapa manfaat mandi kepada individu yang mengamalkannya.

Mengeluarkan racun:

Mandi air panas sekitar 32 hingga 35 darjah Celsius membuka ruang yangdapat membantu mengeluarkan toksin.
Mandi air panas membantu menurunkantingkat gula darah, menyembuhkan sakit otot dan membantu menjaga usus besar supaya bekerja dengan baik. Waktu yang dianjurkan ialah selama 10 hingga 20 minit.
Mandi air sejuk sangat baik untuk meredakan ketegangan. Ia dapatmenyempitkan darah dan meningkatkan tingkat gula darah. Suhu yangdianjurkan ialah sekitar 12 hingga 18 darjah Celsius.

Jangkitan kulit:

Penyakit kulit tertentu seperti ruam atau gatal-gatal boleh diatasi dengan menambahkan soda penaik (sodium bicarbonate) ke dalam air mandian. Ia bertindak sebagai antiseptik. Isikan air ke bekas mandiandan tambahkan soda penaik dan aduk sehingga rata. Digalakkan untuk berendam selama 10 hingga 20 minit.

Selesema dan sakit kepala :

Merendam kaki dalam air panas membantumenyembuhkan selsema, sakit kepala dan menyegarkan kembali kaki yang lelah. Masukkan air panas secukupnya dalam bekas sehingga menenggelam kan pergelangan kaki kemudian tambahkan beberapa titis minyak seperti lavender, peppermint atau lemon. Selepas basuh dengan air sejuk.Lakukannya selama 10 hingga 20 minit.

Insomnia :

Merendamkan kaki dalam air dingin sangat baik kepada anda. Yangmempunyai masalah imsonia atau memiliki masalah tidur. Masukkan kakisehingga ia merasa dingin. Perubatan ini berguna bagi kaki lelah,pendarahanhidung, selsema dan sembelit.

Pesanan:-Tolong forwardkan e-mail ini.......kalau ramai org dapat baca artikel ini... lagi bagus kan? Banyak saham kita kt akhirat esok, kalau kita sebar-sebarkan ilmu dan ilmu itu pula merupakan ilmu yang bermanfaat.

T ida k ada ape yg dpt tolong kita diakhirat nnti melainkan 3 perkara

1) anak yg soleh yg mendoakan kedua ibu bapanya
2) sedekah amal jariah
3) ilmu yg bermanfaat

Moga-moga kita semua bahagia hendaknya dgn amal mulia kita ini,InsyaAllah

eva 01.07.08 - 1:29 pm


aku pernah baca article yang ditulis oleh captain pasukan Bolton, Kevin Nolan, yang pemain Bolton akan berendam dalam air sejuk/freezing water selepas sessi latihan bagi tujuan untuk menghilangkan sakit sakit otot dan mengembalikan tenaga....

begitu juga aku pernah baca mandi wajib itu bukan sahaja bersifat Bersuci tetapi ianya akan mengembalkan tenaga badan....

mandi malam orang kata tak elok tapi aku tak ada choice sebab memang aku mandi selalunya dah malam...

mandi bunga adalah mandian perubatan tradisional yang juga banyak kebaikannya selagi tidak mengganggu aqidah kita

mandi manda menunjukkan suasana gembira sedangkan mandi mayat selalunya berkait dengan suasana sedih...

mandi mayat ini adalah satu hukum dan amalan orang Islam yang aku yakin dapat menarik minat ramai orang bukan Islam.....dalam seseorang itu sudah tidak bernyawa, jasadnya masih dimandikan, dibersihkan, dikapankan dan diberi penghormatan dengan ditutup dengan kain putih bersih dengan bau bauan yang wangi walaupun ngeri jugak baunya....ada seorang pak cik aku yang baru meninggal pernah berkata pada aku, " Islam itu tertib dan sebab itu amalan dalam Islam ada tertibnya"...jadi kalau kita lihat tertib mandi mayat ini jelas kita perlu tertib dalam amalan kita...

wassalam

Monday, January 07, 2008

Diary Diri 8/1/08

Assalamualaikum


Seminggu sudah berlalu dalam tahun 2008 and the not kind of start I would have hope to usher the 1st weekend of the new year.

My saturday was rather a strange kind of day, I went to Low Yat Plaza to get my new MP4 to be replaced because of product defect and I almost end up in a brawl with the sale & service guy. Depa ingat tempat depa monopoli aku nak takut ekk,sorry!! What’s stated in the warranty must be fulfilled, tapi depa nak dalih dalih, aku dah pegang tangan mamat sepet neh dah, orang lain dah datang keremun dah..kehkehkeh….apa depa ingat depa gangster aku nak takut…when I am right , I fear no one…

Lesson learnt ialah kalau nak pergi tempat tempat low yat yang offer cheap electric and electronics item, belilah accessories or parts tapi jangan beli lar macam one new set of computer ker sebab nak murah, memang terkena nanti….beli dekat kedai yang betul betul sebab you are assured of the warranty being fully observed….

Tak lama dulu aku pernah jenjalan nak carik benda benda kat Petaling Streets, tengah tengok tengok barang, lepas tu dia terus masukkan dalam plastic sebelum aku start bargaining pun, aku kata aku tamau, lepas tu dia nak macam tak puas hati…sorry lar, tempat ngko ker apa ker, jangan lar nak kenakan orang pulak….kalau nak pergi nite market nei, elok lar pergi macam Uptown Damansara ker, Danau Kota ker much better….harga not much difference dan suasana lebih menenangkan, tak perlu hassle…

So, lepas nyaris aku kena sepuk gan kongsi gelap maka waktu maghrib dah berjalan, aku pun terus keluar low yat kerna nak carik tempat untuk sembahyang sebab surau low yat tu terlalu ramai orang tengah menunggu, keluar low yat aku stuck tak leh gerak dalam traffic, waktu ada dalam 15 minutes, aku calculate calculate, kalau aku nak pergi to the nearest mosque pun, campur tolak parking, jalan dan ambik air sembahyang memang tak sempat dah….aku pun terus ajak semua yang ada dengan aku, niat pergi Melaka so we can jamak on the way…..so aku fikir dari aku tertinggal maghrib sebab bad planning ( read lalai and procrastination), better aku find a legitimate way so aku tak tinggal maghrib aku….i don’t know whether it was the correct way tapi aku tau it was not wrong…..sebab syarat jamak ialah distance dan niat, distance dari Bukit Bintang ker Melaka memang cukup marhalah dan niat aku untuk aku tak tertinggal solat tanpa sebab munasabah…..

So aku pun terus pergi Melaka dan sampai Melaka dalam pukul 10 malam nak dapatlah aku menunaikan jamak aku dan in the process aku tidak tertinggal maghrib aku dengan sengaja….

Dah sampai Melaka pun jejnjalan kat nite maghrib depa dekat satu tempat nama Jonker Walks, syok jugak lar, jenjalan kota melaka malam malam, lighting depa buat dekat bangunan bangunan lama tu cukup menarik sekali, love it…..lepas makan makan dan lelepak, aku sampai rumah balik betul betul masa azan subuh….kehkehkeh…ropernya aku terturu lama jugak kat R&R di Pedas/Linggi……letih beb dan mata tak macam dulu, dulu tak tau ngantuk kalau driving, kali nei aku punyer mata dah tak boleh bukak dah…tertutup sendiri…

Di Melaka , aku pun ternampak signboard nak pergi Bukit Katil dan Bukit Bruang dan aku teringat Aya tengah sembahyang tahahjjud berjemaah dengan abang misai tengah tengah malam tuh!! Kehkehkeh…

Melaka is a nice city, a place you can hang around at nite and feeling at home right away…I really appreciate the effort shown by the state administrator to make Melaka a tourist attraction…..bayangkan, aku jumpa Makam Hang Kasturi sebelah tokong dekat tempat Nite Market tersebut…..it was rather strange tapi atleast tempat itu well preserve….sebalah belakang street ini dan signboard tulis Makam Hang Jebat pulak…..tapi aku tak sempat nak venture sebab dah kepenatan sangat….i guess another day trip to Melaka is not that far in the near future kot….kehkehkeh…

Moral of the story : waktu sembahyang yang singkat jangkamasanya macam maghrin or subuh janganlah dilengah lengah kan…..

English FA Cup games sudah tidak menarik seperti dulu dan crowd pun dah tidak passionate bila menonton FA Cup games ….aku sempat tengok satu game between Arsenal and Burnley and it was like a testimonial game sahaja playing at a moderate pace and no more flying tackles that normally you could witness during the old FA Cup era….the significance of the Cup has come second the EPL and the big team normally will send their second team to feature in this game…..it all started when Man.United decided not to compete in the FA Cup in order to participate in the World Club Cup in Brazil….after that, other big teams decided that they will not give the FA Cup games the same treatment as the league matches….

Though I have yet to miss any FA Cup Finals, I don’t think I would ever lose any sleep if ever I am going to miss one in the future…..

Wokeh kengkawan, have a productive week ahead…


wassalam

Friday, January 04, 2008

Entry Jumaat dan fenomena Malam Jumaat

Assalamualaikum

Salam Jumaat dan maaf zahir batin atas segala keterlanjuran kata mahupun perbezaan pendapat antara kita....

malam tadi Malam Jumaat yang sinonim dengan Malam Permintaan Untuk Kaum Ibu atau shortform nyer Malam P*K*.....kehkehkeh.....

sebut aja Malam Jumaat dalm majlis majlis ilmu di masjid or surau, maka terbahak bahak lar gelak muslimin nyer dan tersipu sipu muslimat nyer pula....menyampah pun ada jugak aku tengok!!! ahaks ahaks....

ntah mana ntah buday ini dimulakan....tapi kat malaysia ini Malam Jumaat bagaikan malam keramat yang tidak boleh dilepaskan waimah dalam bulan Ramadan...huhuhuhu...Ramadan pun jadik tuh!!!..nei wa nasi tambah lar beb...kehkehkeh...apa Seri ??!! tarak hal ??!! wa caya lu beb...baibun bah.....mungkin di sini lah datang kisah kelakar bila ditanya kepada seorang kawan yang baru kawin, " ko sahur apa malam tadik ?"..heheheh " aku sahur makan buah d*d* "....ciss cake topping sambal tumis tul.....on the same token, si bini sah sah kalu kawan di tanya akan jawab " i makan telur d*d*r"...kehkehkeh....

agaknya kalau dibuat survey, malam jumaat adalah malam paling kurang electricity digunakan dan pagi Jumaat pula consumption air paling banyak digunakan.....orang cuci muka aja yang tak tunggu malam jumaat...kehkehkeh...

** Embun gan NHK senyum senyum macam faham nei apa hal !!**huhuhuhu...baibun tau

ntahlah, sesuatu perkara itu apabila dijadikan amalan turun temurun ianya menjadi budaya dan adakala menjadi undang undang...begitu juga dengan aktiviti Malam Jumaat ini...kenkadang boss yang datang office muka monyok atau angin tak pasal pasal pada pagi Jumaat selalu dikaitkan dengan tak dapat kehendak malam sebelumnya....huhuhuhu....

...mengapakah fenomena ini berlaku...ada kawan aku pernah bagi satu teori bahawa nafsu manusia sejagat akan meningkat semasa tempoh haji especially during wukuf dan so forth kerana dikatakan amalan amalan serentak mengingati Allah swt lebih 2 juta ummah di Mekah pada masa itu akan menyebabkan suasana bahang terasa oleh semua manusia....memang tak der bukti tapi aku teruja dengan teori kawan aku ini....atas dasar yang sama aku nak kaitkan malam jumaat dengan kepanasan yang timbul hasil amalan orang malay kita yang membaca Yassin beramai ramai pada Malam Jumaat....bila suasana sekeliling menjadi hangat, maka malamnya menjadi bingit dan rakus.....

** tau Aya...tau taper !!!** kehkehkeh....

...namun ini adalah satu fenomena yang tidak meraosakkan akidah mahupun menyebabkan budaya yang songsang.....kalau orang selalu kaitkan kalau meninggal Malam Jumaat maka terlepas seksa kubur , perhaps kalau zuriat itu hadir atau lekat pada Malam Jumaat, mungkin menghasilkan anak yang baik baik belaka..waullahhuaqlam....

...dari sudut perubatan, walaupun lelaki tiada haid, tetapi rotation water money lelaki adalah dalam tempoh dua minggu.....sekiranya water money tidak terlepas , maka akan berlaku proses untuk ianya dilepaskan dan di sinilah berlaku fenomena mimpi ngencess yang menyebabkan pembanjiran atau inundated kindpelekat...kehkehkeh.....

** ini wa terangkan untuk kaum ibu yang ada anak lelaki, nanti kalau dazz tertiba bangun tidur senyum, u jangan ingat dazz ngigau tau Teesh**

...sayangnya, bila malam jumaat menjadi budaya projek mega, maka pagi Jumaat iaitu pagi yang mulia selalunya kurang aktif sebab kaki masjid dan surau mandi lama dari kebiasaan...kehkehkeh...maka berlaku lagi satu fenomena iaitu kuliah subuh di adakan pada pagi ahad!!!huhuhuhu....sedangkan dari sudut logik, amalan ini patutnya diadakan pada hari Jumaat yang diberi gelaran, penghulu segala hari...

sebagai bentuk provokasi, wa terfikir juga apa perasaan isteri isteri mamat poligami yang giliran mereka tidak jatuh pada malam Jumaat....sudah tentu mereka memenuhkan malam malam Jumaat itu mendoakan kesejahteraan suami mereka tersebut!!! huhuhu..hehehe...adoi, pecah perut den.....

...ada jugak kawan wa kata lelaki yang sudah lama gersang akan menyebabkan mereka menjadi lemah dan kelihatan tua....aku terima logik ini sebab banyak lelaki tua yang kematian isteri akan tetiba nampak muda beliau lepas mendapat pengganti...ahaks ahaks ahaks.....pak lah tuh ....tapi sultan negeri wa dulu contoh yang agak nyata dari sudut teori ini....

....apa apa pong guys, teruskan budaya Malam Jumaat ini sebab aku rasa tiada yang tidak baik dengan apa yang dilakukan ini....

Moral of the story : kalau dah malam jumaat sambut birthday gan aweks....kawin lar copek copek !!!! Happy Birthday Vaart, my beloved bro.....

have a nice weekend everybody...

** ikon baru terfikir, abis aku nak buar apa nei tengah tengah malam Jumaat nei....omakkkkkkkkk!!!!**


wassalam

Thursday, January 03, 2008

Khamis - 3/1/08

Assalmualaikum,

....Assalamualaikum,

..ari nei entry rengan rengan ekkk....kehkehkeh....entry rengan rengan nei kalau silap tafsir macam pacahtalur bunyi yer....adoi!!!....

..nostalgia....yes, nostalgia adalah kenangan indah yang kita kenang kembali.....ari nei budak budak masuk sekolah kan....memang aku teringin mengingatkan saat saat kita melakukan perkara yang baru atau yang asing dari kebiasaan kita untuk kali pertamanya....

..aku pernah cerita dulu yang aku tidak kekok masuk darjah satu sebab aku dah biasa dengan suasana sekolah kerana selalu mengikut mummy aku ke sekolah mummy aku mengajar....so. 1st day aku di sekolah adalah sesuatu yang tidak memeranjatkan sangat except aku ingat yang arwah Daddy aku tunggu aku jugak sampai sekolah habis....kakak aku pulak darjah 5 masa tu dah jadi prefect , so tidak lah rasa janggal masa masuk sekolah...yang tension ialah kakak aku...kehkehkeh....baru baru ini kakak aku cerita balik yang dia pernah kena panggil dengan form teacher aku yang tanya mengapa aku tak sama macam kakak aku....hehehehe....cisss..bikin malu aku aja!!!....tapi not bad, aku eventually finished aku punyer primary schooling menjadi Penolong Ketua Sekolah....canggih tuh!!...

...tapi nostalgia aku nak ingat kali ini ialah 1st time aku masuk nite club...huhuhu....i was sixteen and tengah sibuk mencuba benda benda baru, baru mula merokok dan sudah di terima oleh geng geng kampong as part of the fraternity.....tapi aku yer taat gan mummy aku, aku nak gei nite club pun aku mintak permission gan mummy aku!!!...pk pk balik, betulnya belia lar aku nei dulu ropernya....ada ker nak gei nite club as an underaged pun aku gei citer kat mummy aku....tapi yang peliknya, mummy aku kasik duit dan suruh aku jangan buat bebenda bodoh kat nite club....

..so lepas maghrib, aku gan kengkawan aku yang sebaya, 4 of us tak silap aku di bawa oleh geng geng dewasa untuk diberi pengalaman berada the nite club!!! ahaks ahaks ahaks...kire macam orientation lar.....yang bestnya semua yang pergi adalah geng marhaban!!!....

....sampai KL, aku punyer lar excited memikirkan memacam benda yang akan berlaku kat nite club nei....hehehehe.....it was rather a second class kind of nite club in the heart of KL dengan pengunjungnya terdiri dari malay belaka.....aku masih ingat memula masuk pintu nite club, aku terperanjat giler sebab semuanya gelap nak mampus....lepas tu dengan bunyi muzik yang berdentum kami berempat pun di bawa ke satu sofa area untuk duduk....lepas tu ketua yang membawa kami nei pun panggil perempuan perempuan nite club datang tempat kami duduk....kata kata keramat member aku nei aku masih ingat sampai sekarang " kowang layan bebudak nei , dorang nei 1st time , kasik dorang enjoy"....kahkahkah....ropernya kawan senior aku nei dah regular dah dan ropernya bebudak kampong aku memang melepak sini semenjak dua menjak neh....huhuhu...

..siuttt....keluar tanduk aku beb!!!...imagine a sixteen year old tapi body macam full grown men jumpa perempuan pakai seksi dalam gelap!!!....kehkehkeh....hilang pedoman jap tuh...ahaks ahaks ahaks....memula tu salam perempuan kebaret tangan tekap ke dada sendiri ala ala berhemah tuh...20 minute kemudian..party!party!party!.....tapi akak akak nite tuh memang sporting giler lar or perhaps masa tu pelanggan kurang kot....depa layan we all cam layan orang besar lar kan kan kan..." nei dah baligh belum nei ??!!" ..kawan baik wa kena soal dengan akak GRO tuh....ahaks ahaks ahaks...sampai sekarang aku mesti sakat kawan aku dengan tagline nei dan dia akan kejar aku sampai aku berhenti gelak!!!....

..it was honest and clean fun that end-up around 12 midnight.....perhaps yang aku paling ingat ialah aku sampai rumah mummy aku tak turu lagi sebab tunggu aku balik.....so aku lepak gan mummy aku ceritakan apa yang berlaku...hehehehe....aku could recall mummy aku cakap " dah cuba tu, lepas nei nak pergi lai tak ?"....i can't remember my reply but i guess those little gesture from my mom really did wonders to my character building....

..what i saw that nite in the nite club probably helped me to decide not to be seriously involved in music/entertainment because i knew i would not be able to fend the lure of the nite life....i practically avoided nite life after that isolated incident except for occasional trip to pubs or hotel lobbies to listen to live band......

....i was probably a bit lucky because i matured quite early and able to differentiate the rights and wrongs by myself.....unfortunately , some of kampongs friend were not so lucky...nite life became a must and eventually get themselves foolishly tangled with booze and drugs....living within the vicinity of a big city has its advantages and disadvantages....we still live like a normal kampong boy but having the leisure and pleasure of life just by the door steps....

..i could still remember that we talked and discussed about that little adventure over and over again over the next couple of weeks ...huhuhuhu....i guess i have to thank my mom for the trust she showed to me that nite that perhaps made me realised that i would not want to dissapoint my mum with any adverse behavior of my own....

..that one nite dekat nite club tuh memberi aku seribu satu pengajaran that stead me well during my entry to the alam remaja....

...tapi, tidak bermaksud aku lepas tu jadik mamat baik ala ala nerds tapi aku tau mengawal kehendak nafsu remaja yang selalu suka mencuba itu....

what i am trying to say ialah it pays dividend to give a little bit of trust to your loved ones as what my mother did to me on that particular nites....trusting your spouse or partner by giving them a little bit of room to make forgivable mistake will help the other person to understand his or hers limitation and not to repeat those silly mistakes.....

what i am trying to share here is that men will always be fascinated with the opposite gender and the curiosity will lead them to be a little bit of adventurous ....but , trust them and respect their rights that they will make the right decision eventually....

..it is also important for me to note that I could be lucky because i never missed my prayer since i was 12 or 13 years of age and perhaps my sembayang yang melindung aku dari terus terjerumus pasa malam tersebut....what i am trying to insist here is that for you all to make sure that your children should not miss their prayers in whatever situation....if they do that, u can rest assure that sembahyang depa akan melindungi depa dari perkara perkara yang terlarang....insyaallah..

well , sememangnya dalam tempat yang sehina hina penjara Pudu jail pong, ada makhluk Allah swt yang lebih baik dari mereka yang bertandang di masjid yang tersergam indah....kerana at the end of the day, bukan tempat dan suasana penentu perbuatan dan sikap manusia, tetapi keimanan yang dipupuk demi Allah swt semata mata....

...bak kata lagu Raihan yang lebih kurang maksudnya bahawa iman itu bukan hak pusaka atau keturunan kerana iman itu bergantung kepada individu itu sendiri dan bukan boleh dijual beli atau diturunkan dari nenek moyang kita...

BTW...ciss cake topping strawberry betul!! Newcastle kalah lagik dan masa depan Big Sam very much in doubt....ciyan aku gan mamat neh.....tapi Bolton menang pulak kalahkan Derby County.......

Menteri Kabinet yang terlibat dalam kes video juga telah meletakkan semua jawatan beliau....kes ini bukti bahawa lelaki memerlukan lebih dari seorang isteri pada keadaan tertentu...dengan kemampuan fizikal yang ada dan isteri yang sudah mencapai usia yang sudah mungkin putus haid, maka mempunyai isteri yang masih mampu melayan keperluan batin suami itu jelas nyata dalam kes ini....aku tak nampak mamat menteri ini jenis jantan jahat tetapi beliau jenis yang masih gagah perkasa dan memerlukan makanan batin yang mungkin sudah tidak mampu diberi oleh pasangan beliau...sebab lelaki, depa boleh tahan tak minum arak, main judi atau hisap dadah, tapi selalunya bila kena dengan nafsu perempuan, ramai yang tersungkur...kehkehkeh....maksud aku di sini, poligami itu adalah Hukum Allah swt yang diberikan pada lelaki sebagaimana perempuan tidak perlu sembahyang masa datang hadi dan nifas....aku tak pernah lagi dengar orang lelaki complaint mengapa perempuan boleh cuti sembahyang dan tak payah ganti tetapi perempuan asyik complaint hak yang Allah swt beri kepada kaum lelaki....

..aku masih lagi teringat Ustaz Zawawi cakap di Radio IKIM tentang mengapa wanita tak jadi Nabi dan Rasul...secara seloroh tetapi bermakna beliau berkata bayangkan kalau orang perempuan jadik Rasul, tengah wahyu nak datang terpaksa dibatalkan sebab nabi datang kotor.....orang Islam tak jadi pergi perang sebab Rasul tengah mengandung.....walaupun bunyinya kelakar tetapi penerangan itu memang sungguh boleh diterima akal.....

..itulah pasal dalam kehidupan nyata, pelacuran dan GRO ini masih hebat walaupun ratio wanita dan lelaki sudah melebehi 17:1 di kawasan bandar...walaupun ramai wanita yang available, tapi lelaki masih mencari pelacur atau GRO atau menyimpan mistress....mengapa ini berlaku ??...ini adalah kerana adat melebihi hukum.....tapi polemik ini akan berterusan kerana wanita akan masih merasakan lelaki kena adil untuk mampu kawin lebih dari satu.....susah lar cam tuh....last last, yang suami masuk neraka kerana berzina dan si isteri masuk neraka kerana merelakan penzinaan suami dan menafikan hukum Allah swt....fikir fikir kan lah yer dan jangan marah dengan aku yer...kehkehkeh....


wassalam

Wednesday, January 02, 2008

Tahun Baru 2008 lagik...

Assalamaulaikum

......tanggal 2 Januari 2008....azam baru dan semangat baru..huhuhu..love it....tapi pikir pikir balik...elok kita berazam baru di hari lahir kita or pada tahun baru.....interesting ekkk....aku rasa kita sepatutnya melihat tarikh kedatangan Tahun Baru, Awal Muharram, Birthday kita dan kedatangan Ramadan sebagai tarikh tarikh penting untuk kita berazam baru...

...2007 telah berakhir dengan kesudahan 2007 seolah 0lah ulangan perhujung 2006....ingat 2006, penhujungnya berlaku kematian atau pembunuhan menyedihkan pemimpin sebuah negara Islam iaitu Saddam Hussein dan juga banjir besar especially di Johor maka 2007 juga ditutup tirai dengan banjir besar terutamanya di Pahang dan pembunuhan ke atas satu lagi tokoh negara Islam iaitu Benazir Bhutto....

...tahun 2008 pasti akan penuh dengan kisah dan peristiwa yang akan mewarnai kehidupan umat sejagat...akan banyak lagi tragedi dan mala pertaka, ramai lagi yang akan pergi meninggalkan kita dan sudah tentu banyak juga peristiwa manis yang akan menjadi kenangan kita akan datang....

.....satu yang pasti, 2008 yang baru kita temui ini akan kita rasa berlalu sepantas ianya tiba..tup tup, dah March, sedar sedar dah nak puasa , syok syok beraya, dah nak akhir tahun....namun kalau kehidupan kita tidak happy, masa itu terasa perlahan pergerakan masa ..bayangkan menunggu doktor di klinik atau menunggu ubat di hospital..dalam keadaann sakit, semuanya kita rasa berlaku secara perlahan...masa itu berlalu laju bila kita dalam keadaan yang selesa dan sebenarnya bila kita merasakan waktu berlalu pantas, mungkin bermakna kita berada di puncak kehidupan kita dari sudut kesihatan zahir dan rohani, dari sudut hubungan kemanusiaan dan mahupun dari sudut career kita sendiri...

....lets hope that life will be better for everybody in 2008....aku pun mengharapkan a better 2008 untuk diri aku sendiri dari semua sudut kehidupan untuk kejayaan di dunia ini dan diakhirat nanti....

...kadang kadang susah nak jadi optimistic dalam menghadapi kehidupan ini kerana perancanagn manusia itu sekadar sementara sahaja kerana perancangan Allah swt jua yang tepat...bayangkan sedang aku excited self-assessing my performance for 2007 and planning my journey for 2008 , tau tau dapat berita Phil O'Donnel, iaitu seorang pemain bolasepak professional di Scotland collapsed dan mati dalam satu perlawanan bolasepak...and this chap is supposed to be a superfit athelete dan kemudian Benazir Bhutto assasinated pulok.....maksud aku di sini ialah ajal tidak membezakan kekuatan fizikal mahupun darjat dan kuasa seseorang itu.....jadi bila melihatkan kejadian kejadian ini, maka terfikir jugak, apalah yang aku sibukkan sangat dunia ini dan perancangan perancangan atas kertas yang kononnya strategik kerana it is better to live life as it comes because you never know when your number is up...

..namun sebagai manusia , kita diberi akal untuk berfikirkan dan hati untuk tidak merasa putus asa...terkadang bisikan syaitan yang menyebabkan kita menjadi lemah minda dan fizikal kita....

apa apa pun, kita tidak harus berhenti merancang kehidupan harian kita kerana kita kena juga berpegang kepada " berusaha dan berdoa bagaikan kita akan hidup 1000 tahun lagi dan beramal dan beribadat bagaikan kita akan mati esok hari"
wassalam

Tuesday, January 01, 2008

selamat tahun baru 2008

Assalamualaikum,

seriously, aku dah tulis 3 pages punyer entry about 2008 bila ianya hilang begitu sahaja akibat technical error....so nak tulis balik dekat pukul 4.00am nei adalah agak mustahil...

maka aku hanya mampu untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru 2008 kepada semua yang mengenali diriku ini di alam maya ini..

semoga sukses

wassalam